Rødding litteraturstævne
 6.-8. april 2018

Rødding litteraturstævne
6.-8. april 2018

Ny dansk litteratur trives. Der udkommer mange gode og forskelligartede bøger. Tænk engang, at vi har forfattere som Asta Olivia Nordenhof, Kirsten Thorup og Lars Skinnebach – for blot at nævne nogle.

På Rødding Højskole vil vi gerne fejre den nye danske litteratur ved at lancere et årligt litteraturstævne, som første gang finder sted fra fredag den 6. til søndag den 8. april 2018.

Netop fordi der udgives meget god litteratur, har vi også et ansvar som læsere. Det er vigtigt at mødes og tale om det, vi læser. Det er vigtigt at åbne litteraturen for hinanden. Det vil vi på stævnet sætte fokus på. Vi lader os inspirere af alle dem, der er med til at skabe en god samtale om litteratur, fx læsekredsene rundt omkring i hjemmene og på bibliotekerne. Og vi håber, at stævnet vil inspirere til at danne nye læsefællesskaber.

Hvert år vil to specifikke bøger med relation til stævnets tema blive udvalgt blandt alle de bøger, der det seneste år er udgivet på dansk.

Til dette års stævne har højskolens litteraturlærere Johannes Fogtmann og Selma Rosenfeldt-Olsen valgt Ida Holmegaards Graceland og Caroline Albertine Minors Velsignelser. Forfatterne Siri Ranva Hjelm Jacobsen og Malte Tellerup samt anmelderne Andreas Amdy Eckhardt-Læssøe og Solveig Daugaard har læst de to bøger og vil præsentere deres læsning – forskellige måder at gå til de to bøger på og måder at tænke med bøgerne på.

Ida Holmegaard og Caroline Albertine Minor vil også selv være tilstede. De vil hver især holde foredrag og så vil de selvfølgelig læse op af deres bøger.

Ydermere vil der være oplæsninger, paneldebatter, samtaler, højskolesang og musik – hvilket vil blive præsenteret løbende her på siden.

Det er ikke et krav at have læst de to bøger for at deltage i stævnet – nogle er måske bare interesseret i at høre spændende mennesker tale om litteratur, og vi sørger for at det bliver muligt at følge med uanset hvad – men for at få det fulde udbytte af den efterfølgende diskussion om bøgerne er det en god idé at læse dem, gerne sammen med venner og åndsfæller. Jo flere vi er, desto bedre.


FOREDRAG

/ Caroline Albertine Minor, forfatter

/ Ida Holmegaard, forfatter

/ Aksel Haaning, lektor fra Roskilde universitet
“Det hellige: Symbolet mellem religiøst kunst og det moderne”


LÆSEPANEL

Om Ida Holmegaards Graceland og Caroline Albertine Minors Velsignelser

 • Andreas Amdy Eckhardt-Læssøe, forfatter og poesiredaktør ved Atlas Magasin
 • Siri Ranva Hjelm Jacobsen, forfatter
 • Malte Tellerup, forfatter og redaktør på forlaget Arena
 • Solveig Daugaard, litteraturforsker ved Linköpings Universitet og kritiker ved Dagbladet Information


SAMTALER

/ Mathias Kokholm og Nanna Damsgaard-Larsen

Mathias Kokholm fra det aarhusianske forlag Antipyrine og den blixenprisnominerede biblioteksformidler fra Herlev Bibliotek, Nanna Damsgaard-Larsen, taler sammen under overskriften: ”Kan man være sammen om litteraturen?”.

/ Samtale mellem Elof Westergaard og Georg Bendix

Højskolelærer og teolog Georg Bendix taler med forfatter og biskop over Ribe Stift, Elof Westergaard, om dennes ny bog, Min Byzantinske notesbog.


OPLÆSNINGER

 • Ida Holmegaard
 • Caroline Albertine Minor
 • Siri Ranva Hjelm Jacobsen
 • Malte Tellerup
 • Elof Westergaard
 • Andreas Amdy Eckhardt-Læssøe
 • Jonas Eika Rasmussen


Tema: Det hellige

Både Ida Holmegaards Graceland og Caroline Albertine Minors Velsignelser har et mellemværende med kristendommen. Eller i hvert fald med det, man kunne kalde det hellige. Det samme gælder flere andre danske forfattere, som har udgivet gode bøger på det seneste, tag fx Charlotte Strandgaard, Hans Otto Jørgensen og Julie Mendel.

Det er ikke nemt at beskrive, hvad det hellige er. Måske den mest nede på jorden beskrivelse af det hellige er som følger: Det er noget, som findes i vores verden, men som også er i kontakt med en anden verden. Vievandet er et godt eksempel. Det er vand, men det er også noget andet. Det er vand, der bærer velsignelsen.

På litteraturstævnet skal vi tale sammen om, hvad det hellige er. Og vi skal prøve at komme med et bud på, hvorfor samtidslitteraturen og -kunsten interesserer sig for dette.


Tidsskriftet Rødding

Inden for den seneste tid er en række vigtige danske tidsskrifter lukket ned, blandt andet Kritik og Den Blå Port – tidsskrifter, der netop varetog en grundig modtagelse af ny dansk litteratur. Det er en handske, vi gerne vil tage op med vores publikation Tidsskriftet Rødding, som vil udkomme årligt i forbindelse med Rødding litteraturstævne. Her bringer vi alle de læsninger af ny dansk litteratur, vi er blevet præsenteret for i løbet af stævnet. Der vil også være en masse andre bidrag – både bidrag, som kredser om stævnets tema og bidrag fra skolens litteraturlærere samt nuværende og tidligere gæsteundervisere på højskolens litteraturhovedfag.

Vel mødt til Rødding litteraturstævne den 6.-8. april 2018 på Danmarks første højskole, Rødding Højskole, beliggende i naturskønne omgivelser i Sønderjylland.

Flere navne tilføjes løbende, ligesom at tidspunkterne kan ændre sig.
For priser og tilmeldinger: Se under programmet.


PROGRAMMETS OPBYGNING

Fredag den 6. april

Kl. 16.00-17.00: Ankomst, kaffe og indkvartering
Kl. 17.00: Aftensmad. Syng, spis og snak - litteraturspecial (læs mere under "Åbne arrangementer" på denne hjemmeside)
Kl. 18.30: Højskolesang med fokus på de danske skønlitterære forfatteres bidrag til Højskolesangbogen
Kl. 19.30-20.30: Åbning af Rødding litteraturstævne med oplæsninger ved Ida Holmegaard og Caroline Albertine Minor
Kl. 21.00: Litterært talkshow: Mathias Kokholm fra det aarhusianske forlag Antipyrine og den blixenprisnominerede biblioteksformidler fra Herlev Bibliotek, Nanna Damsgaard-Larsen, taler sammen under overskriften: ”Kan man være sammen om litteraturen?”.

Lørdag den 7. april
Kl. 8.30-9.15: Morgenmad
Kl. 9.30-10.00: Morgensang
Kl. 10.00-12.00: Foredrag ved Ida Holmegaard og Caroline Albertine Minor
Kl. 12.00 Frokost
Kl. 13.00-17.00: Samtale om Velsignelser og Graceland v/ Siri Ranva Hjelm Jacobsen, Malte Tellerup, Andreas Amdy Eckhardt-Læssøe og Solveig Daugaard. Diskussion med publikum. Indlagt kaffe- og kagepause.
Kl. 18.00: Aftensmad
Kl. 19.30: Udgivelsesreception for Tidsskriftet Rødding
Kl. 19.30: Litterært talkshow: Højskolelærer og teolog Georg Bendix taler med forfatter og biskop over Ribe Stift, Elof Westergaard, om dennes ny bog, Min Byzantinske notesbog.
Kl. 20.30: Oplæsninger ved Siri Ranva Hjelm Jacobsen, Malte Tellerup, Jonas Eika Rasmussen og Andreas Amdy Eckhardt-Læssøe.
Flere programpunkter kan komme til lørdag aften.
Derefter musik og almindelig festlighed.

Søndag den 8. april

Kl. 9.30: Brunch
Kl. 10.30: Morgensang
Kl. 11.00: Foredrag ved Aksel Haaning, lektor ved Roskilde universitet: “Det hellige: Symbolet mellem religiøst kunst og det moderne”
Kl. 13.00: Afrunding og kaffe i spisesalen
Kl. 13.40: Afgang med bus til Vejen Station, hvorfra der er forbindelse videre mod Aarhus og København kl. 14.11


Priser og tilmelding

Du kan tilmelde dig weekenden på flere måder. Vi tilbyder følgende pakker:

Deltagelse i ét enkelt arrangement
 
100 kr. inkl. kaffe og kage/frugt.*
Tilmelding ikke nødvendig.

*Deltagelse i fredagens Syng, spis og snak-arrangement koster ligeledes 100 kroner for hele aftenen inklusiv aftensmad. Tilmelding nødvendig.
*Deltagelse i lørdagens debatpanel koster 200 kroner

Dagsdeltagelse lørdag inklusiv forplejning

(Morgenmad, formiddagskaffe, frokost, eftermiddagskaffe, aftensmad og aftenkaffe).
350 kroner

Deltagelse søndag inklusiv forplejning

(Morgenmad, formiddagskaffe, frokost og eftermiddagskaffe).
 200 kroner
Fuld deltagelse, inkl. forplejning og overnatning 
(Velkomstkaffe fredag eftermiddag til og med eftermiddagskaffe søndag)

 • 300 kr. for studerende og unge under 30 år på sovesal
 • 650 kr. på dobbeltværelse
 • 850 kr. på enkeltværelse
 • Værelser med eget bad og toilet koster 250, - kr. ekstra pr. person

Sådan kommer du til og fra Rødding

Køb billet til toget fra både Aarhus og København fredag den 6. april, der ankommer til Vejen Station hhv. kl. 15.43 og 16.07. Derfra tager du bus nr. 177 mod Ribe kl. 16.25. Stig af ved Rødding Busstation kl. 16.45 og få chaufføren til at pege mod højskolen.
Du kan tilmelde dig bussen, der kører fra højskolen til Vejen Station søndag, så du kan nå toget mod Aarhus og København kl. 14.11. Pris: 50 kr.

Rødding Højskole
Rødding Højskole - Danmarks første folkehøjskole, grundlagt i 1844  - er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om livs- og folkeoplysning. Vi lægger vægt på både uddannelse og dannelse. Hvor uddannelse retter sig mod studie- og arbejdsliv, handler dannelse om at skabe sammenhæng og mening i den komplekse tilværelse, vi som mennesker er en del af.
Forår og efterår har vi et langt kursus på hhv. 24, 18 og 13 uger med hovedfagene Politik, Journalistik, Litteratur, Musik og Design. Herudover har vi et bredt udvalg af korte kurser indenfor bl.a. filosofi, sang, litteratur, natur, religion, tekstil og familiekurser.
Rødding Højskole er engageret i samfundsdebatten. Hvert år fejrer vi Grundlovsdag med et stort arrangement, ligesom vi deltager på Folkemødet på Bornholm med flere debatarrangementer.