Rødding Litteraturseminar 2019 – Weekenden den 11. – 12. maj

Rødding Litteraturseminar 2019 – Weekenden den 11. – 12. maj

Velkommen til Rødding Litteraturseminar 2019, Vilde kvinder i litteraturen! Denne weekend samler vi en række forfattere og formidlere i samtale om et højaktuelt tema i den danske såvel som den internationale samtidslitteratur.

I en tid hvor forestillinger og meninger om køn og kvinder brydes, tilbyder litteraturen os nogle stærke figurer og måske endda forbilleder at orientere os ud fra. Men hvordan ser de ud, og hvad fortæller de os? Med afsæt i aktuelle udgivelser ønsker vi at diskutere kvindefigurerne i et samspil mellem forfattere, oversættere og skarpe litteraturformidlere.

Rødding Litteraturseminar er et nyt årligt arrangement, hvis mål er at sætte fokus på nogle af de vigtigste strømninger i den nye litteratur og i litteraturdebatten.

Vi tror, at litteraturdebatten ofte kan opleves som noget, der foregår blandt eksperterne i hovedstaden - noget vi læser, ser eller hører i medierne, men ikke selv deltager i. Det vil vi gerne være med til at ændre på. Det er nemlig vigtigt, at debatten om litteraturen også finder sted blandt alle os, der blot elsker at læse. Derfor vil vi hvert forår vælge et aktuelt tema at mødes om og på den måde tage pulsen på den litteratur, der udgives i disse år. Kan særlige strømninger spores i værkerne og i den fælles samtale om dem? Og hvilket aftryk sætter litteraturen i samfundslivet?

Vi mener, at den gode litteratur og samtalen om den hører hjemme i alle landets egne, og ønsker derfor at skabe en tradition for større, vedkommende litteraturarrangementer midt i Sønderjylland, på Danmarks ældste højskole i Rødding. Hensigten er at bringe et bredt udvalg af dansk litteratur hertil, og med dette for øje har vi arrangeret årets litteraturseminar i samarbejde med det nystiftede forlag Harpyie, så vi udover en række dygtige forfattere og formidler også får det grønne vækstlag i dansk litteratur engageret.

Rødding Litteraturseminar er støttet af Statens Kunstfond og Kulturelt Samråd ved Vejen Kommune.

For priser og tilmeldinger: Se under programmet.

 

Programmets opbygning

Lørdag den 11. maj

Kl. 10.00: Ankomst, kaffe og indkvartering.
Kl. 11.00: Velkomst ved seminarværterne Lean Pejtersen, Sidsel Andersen og Johanne Bille.

Den gale kone
Den brasilianske forfatter Hilda Hilst skriver i sin anmelderroste debutroman Den uanstændige madame D med udgangspunkt i en rablende, aldrende enkes bevidsthed. I den nyligt genudgivne Natsangersken af den danske forfatter og surrealist Ulla Ryum skrives en lignende ældre, excentrisk kvinde frem, en kvinde der er i sine vilde følelsers vold og vender alting på hovedet. Oversætter af Hilda Hilst Lean Pejtersen og forfatter og efterords-skribent til Natsangersken Ida Marie Hede diskuterer den rablende gamle kone som kvindefigur i litteraturen.

Kl. 13.00 – 14.00: Frokost.

De unge og de umulige
De tre forfattere Tine Høeg, Julie Mendel og Selma Rosenfeldt-Olsen inviteres til en åben samtale om at skrive litteratur fra den unge kvindes perspektiv - om forskellige måder at skrive om det begyndende voksenliv. Hvad har de tre forfattere hver især gjort sig af overvejelser i forhold til at skrive unge kvinder frem i litteraturen? Havde de nogle litterære forbilleder i forhold til fremstillingen af den unge kvinde? Trængte dannelsesromanens form sig på, og betyder køn noget i forhold til fortællingers struktur?

Eftermiddagskaffe og kage.

Kl. 16:

Besat af ikoner
Hvad får os til at dyrke en kvindeskikkelse? I Johanne Billes kommende roman møder vi en fortæller, der er besat af Prinsesse Diana på en måde, der tangerer til det maniske, ligesom der flere andre steder i ny dansk litteratur skrives om kvindelige ikoner. Kulturjournalist ved dagbladet Politiken Lucia Odoom og forfatter Johanne Bille mødes i en samtale om popkulturelle ikoner og undersøger det inspirerende ved ikondyrkelsen, som den bl.a. kommer til udtryk i litteraturen, men også dens skyggeside: Hvad siger vores objektivisering af disse kvinder om vores samfund? Og hvad med de kvindeskikkelser, der ikke lever op til idealerne?

Kl. 18.30: Aftensmad.
Kl. 20.00-21.00: Oplæsning af egne værker ved de inviterede forfattere.
Kl. 22.00: Ost, rødvin og frit samvær med åben bar.

Søndag den 12. maj
Kl. 10.30: Brunch.

Kl. 11.15: Afgang med bus til Vejen Station, hvorfra der er forbindelse videre
mod Aarhus og København kl. 11.50.

Der tages forbehold for ændringer i programmet.

 

Om arrangørerne

Sidsel Andersen er redaktør, tegneserieforfatter og medstifter af litteraturfestivalen Reverse.

Lean Pejtersen er litteraturlærer på Rødding Højskole, oversætter og redaktør på Rødding Højskoles Forlag.

Johanne Bille er forlægger, redaktør og forfatter til romanerne ”Tænk nu hvis” (Tiderne Skifter 2015) og ”Elastik” (Gladiator 2018).

 

Om Rødding Højskoles litterære arrangementer
I foråret 2018 oplevede vi en overvældende interesse for vores første litteraturstævne. Dette års litteraturstævne afholdes i efteråret, og vi ønsker nu at udvidde Rødding Højskoles litteraturprogram, så det kommer til at bestå af litteraturstævnet om efteråret og et lidt kortere, tematisk litteraturseminar om foråret.

 

Priser og tilmelding
Du kan tilmelde dig weekenden på flere måder. Vi tilbyder følgende pakker:

Deltagelse i ét eller flere programpunkter

Deltagelse i programpunkterne eksklusiv forplejning er gratis og seminaret er åbent for alle. Det kræver blot en tilmelding, så vi ved, hvor mange vi bliver.

Dagsdeltagelse lørdag inklusiv forplejning
Formiddagskaffe, frokost, eftermiddagskaffe, aftensmad og aftenkaffe samt ostebuffet og rødvin.
400 kr. (200 kr. for studerende og unge under 30 år).

Fuld deltagelse, inklusiv forplejning og overnatning
Lørdag: Formiddagskaffe, frokost, eftermiddagskaffe, aftensmad og aftenkaffe samt ostebuffet og rødvin. Søndag: Brunch.

575 kr. på enkeltværelse.
475 kr. på dobbeltværelse.
575 kr. på dobbeltværelse med bad.
200 kr. for studerende og unge under 30 år på sovesal.

 

Sådan kommer du til og fra Rødding
Lørdag den 11. maj: Du kan tilmelde dig bussen, der kører fra Vejen Station kl. 10.10. Bussen passer med toget, der ankommer fra København kl. 10.06 og fra Århus 09.43. Det koster 50 kr.

Ankommer du på et andet tidspunkt, kan du tage Flextrafik fra Vejen Station. Kontakt Flextrafik på www.sydtrafik.flextrafik.dk eller telefon 7660 8608 for afhentning. Det koster ca. 75 kr./ person.

Søndag den 12. maj: Du kan tilmelde dig bussen, der kører fra højskolen til Vejen Station, og passer med toget mod Aarhus og København kl. 11.50. Pris: 50 kr.

Tilmelding nederst på denne side i den røde blok.

 

Rødding Højskole
Rødding Højskole - Danmarks første folkehøjskole, grundlagt i 1844 - er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om livs- og folkeoplysning. Hvert forår og efterår har vi et langt kursus på hhv. 24, 18 og 13 uger med hovedfagene Politik, Journalistik, Litteratur, Tekstil, Musik og Design. Herudover har vi et bredt udvalg af korte kurser indenfor bl.a. filosofi, sang, historie, natur, religion, tekstil og familiekurser.
Rødding Højskole er engageret i samfundsdebatten. Hvert år fejrer vi Grundlovsdag med et stort arrangement, ligesom vi deltager på Folkemødet på Bornholm med debat i Højskolernes Folkekøkken.