Tekstil & Håndværk

I Tekstil & Håndværk bliver du præsenteret for en række tekstile genrer og arbejdsmetoder indenfor vævning, filt, broderi, tekstiltryk, farvning og beklædningssyning. Vi styrker dine kreative evner, og du vil opdage en håndværkmæssig glæde, når du tænker, filosoferer og arbejder med hænderne.

Organisator og højskolemor. Hvis man ikke selv har styr på sit liv, skal Anja nok få det. Ingen får lov at hænge med ørerne uden, at det straks bliver opdaget. Læs mere »

Jeg er uddannet pædagog i 2004. Har været på et hav af tekstile kurser og altid beskæftiget mig med tekstile teknikker og undervist i forskellige sammenhænge. Jeg har derfor også en bred viden og stor erfaring inden for dette felt. Læs mere »

Elsker du alt, hvad der har med tekstiler at gøre? Er du kunstnerisk og kreativt anlagt? Kan du lide at arbejde med hænderne og skabe noget personligt, unikt og originalt? Overvejer du at starte på en tekstil uddannelse? Og vil du med på en intens studietur til Sydafrika og udfordres af en tekstil verden helt anderledes end vores? Så er Tekstil & Håndværk lige noget for dig!

I dette hovedfag bliver du præsenteret for en række tekstile genrer og arbejdsmetoder inden for vævning, filt, broderi, tekstiltryk, farvning og beklædningssyning. Vi styrker dine kreative evner, og du vil opdage en håndværkmæssig glæde, når du tænker, filosoferer og arbejder med hænderne.

I Danmark er vi verdenskendte for vores tekstiler. Vi har en tusindårig lang tradition for at arbejde med tekstile udtryk - fra bronzealderens dragter til Bjørn Nørgaards gobeliner. Herfra henter vi viden, idéer og teknikker, men vi giver også den danske tekstil-tradition et globalt udsyn, når vi tager på studietur til Sydafrika og møder en helt anden håndværksmæssig tradition end vores.

Tekstil & Håndværk på Rødding Højskole vil være med til at forny den danske tradition for godt håndværk og unikt design.

Undervisningen
Hovedfaget varetages af engagerede lærere med stor erfaring inden for deres fag. Undervisningen er meget varieret og tilrettelagt efter, hvad vi beskæftiger os med. Der er fælles instruktioner til håndværket, bundne opgaver for at afprøve forskellige teknikker og oplæg til individuelle projekter.

Undervisningen er for dig, der overvejer at starte på en kreativ uddannelse, og for dig, der bare ikke kan lade være med at skabe noget med dine hænder. Der kræves ingen forkundskaber. Vi møder dig på det niveau, du er.

Tekstil & Håndværk giver dig mulighed for at dyrke din passion og fordybe dig i forskellige tekstile håndværk sammen med ligesindede. Du bliver fagligt udfordret og inspireret til at lære noget nyt.

Værkstederne er altid åbne, og når vi har 24-timers projekter, arbejder vi nogle gange i døgndrift. Indimellem får vi besøg af gæstelærere med speciale i et specifikt fagområde, og vi får den tekstile nysgerrighed pirret og henter inspiration ved at se udstillinger og besøge udøvende kunstnere på deres værksted. Undervisningen er produktorienteret, og vi afslutter hele forløbet med et individuelt projekt.

Eksempler på undervisningsforløb

Filt
Vi skal arbejde med uldfibre, plantefibre og silke i forskellige kvaliteter, og du lærer, hvordan man kan skabe beklædning og accessoires.

Syning og beklædning
Du får et godt kendskab til brugen af symaskinen og diverse syredskaber, og du lærer forskellige syteknikker. Du kommer til at lave forskellige syprojekter, og du får en introduktion til tilskæring.

Vævning
I væveforløbet afprøver vi forskellige bindinger og teknikker samt lærer at sætte en væv op fra bunden. Vi væver prøver i lærred, kipper og satin og væver med fx uld, bomuld, hør, papir, gummi og nylon. Du lærer at lave din egen væveopskrift, som så munder ud i et selvstændigt væveprojekt.

Farvelære, komposition og tekstiltryk
Du kommer til at arbejde med rammetryk, linoleumstryk og skal trykke med genstande, du finder omkring dig – fx fjer, blade, grydesvampe, bobleplast, hæklede flakoner og net fra løg – så du får netop det udtryk, du ønsker.

Broderi
Broderi er en kunstnerisk udtryksform, som igen er blevet moderne. Motiver og mønstre dannes, når forskellige stingtyper sammensættes på forskellige måder. Vi arbejder både med håndbroderi og frit maskinbroderi.

Spinding og farvning
Garn er forskellige fibre, som er spundet og tvundet sammen og derefter farvet. Du kommer til at håndspinde dit eget garn af naturmaterialer – bl.a. uld, bomuld, hør og silke – og du får afprøvet farvemetoder både med plantefarver og syntetiske farver.

Tekstilhuset Solgården
Hovedfaget Tekstil & Håndværk holder til i Solgården, vores inspirerende, nyrenoverede tekstilhus. Her finder du en veludstyret vævesal, et selvstændigt farvekøkken, et moderne syværksted, et rummeligt tekstiltryk- og filteværksted, et velassorteret, tekstilt bibliotek samt naturligvis et righoldigt garn- og stoflager. Værkstedet summer altid af liv – og der er kaffe ad libitum i køkkenet.

Studietur til Sydafrika
På vores studietur til Cape Town i Sydafrika skal vi udfordres både fagligt og menneskeligt. Vi kommer til at opleve en enestående kultur og møde mennesker, der både tænker og arbejder radikalt anderledes end vi.

Turen tager udgangspunkt i Cape Town, en af verdens smukkest beliggende  storbyer, der i 2014 var “World Design Capital”. Her lader vi os inspirere, når vi møder håndværkere, kunstnere, designere, virksomheder og start-ups, som arbejder ud fra en helt anden tradition og med helt andre teknikker, og derfor tænker håndværk og tekstildesign på måder, du end ikke kan forestille dig. Desuden skal vi lave workshops med nogle af byens fattigste børn. Vi skal også vandre på det 1087 meter høje Table Mountain, der ligger som byens vartegn, bade med pingviner, til vinsmagning, på safari og opleve den fantastiske stemning i en by næsten 10.000 km fra Danmark.

Sydafrika er et land med store kontraster, hvor Afrika og Vesten mødes i en helt unik kultur. Landets uddannelsesinstitutioner og firmaer inden for kunsthåndværk, design og arkitektur kan nemt måle sig med de vestlige landes. Men samtidig er landet plaget af dyb fattigdom og stærke, sociale spændinger. Vi skal se begge sider af et land, man nemt forelsker sig i.
Glæd dig til en enestående tur, hvor du bliver fagligt dygtigere og menneskeligt klogere.

Undervisere

Inger storm Kristensen
Det at kunne skabe noget med sine hænder har altid fascineret mig og derfor haft min store interesse. Jeg holder meget af den kreative proces, hvor man først får idéer og bruger sin fantasi og bagefter gennemfører dem med forsøg og viden. Processen giver ro og fordybelse. Når man sidder ved symaskinen eller med et broderi i hånden, er det som at sidde i en boble, hvor man lukker alt andet ude og bare koncentrerer sig om det, man er i gang med. Man får et helt særligt forhold til det tøj, man selv har syet, eller den striktrøje, man selv har spundet og farvet garn til. Jeg er tekstilhåndværker og har mange års erfaring i undervisning i tekstile fag. Er endvidere medarrangør og underviser på de tekstile ugekurser, som højskolen afholder.

Anja Rykind-Eriksen
Som barn lærte min mormor mig at strikke. Siden dengang har jeg altid haft en kærlighed for tråd og garn, og da jeg som ganske ung tilfældigt faldt over et begynderkursus i vævning, var jeg solgt! Jeg anskaffede mig en stor skaftevæv med damaskoverbygning, og den var med til at gøre mig til den, jeg er. Først blev det til en uddannelse som skaftevæver fra Århus Kunstakademi, og siden blev jeg mag.art. i kunsthistorie fra Aarhus Universitet med speciale i kunsthåndværk og design. Jeg har undervist i vævning på diverse kurser, ligesom jeg er tovholder på de tekstilkurser, der afholdes på Rødding Højskole.

Sidefag
Vi har en lang række spændende og relevante sidefag for dig, der vælger Tekstil & Håndværk. Det betyder, at der er fag, som er oplagte at vælge, hvis du ønsker at gå mere i dybden inden for dette hovedfag.Men du kan også gå i bredden ved at vælge sidefag af ren interesse, uden at det knytter sig til hovedfaget. Du vælger 8 forskellige sidefag i løbet af dit ophold. Se nærmere forklaring under skema og se alle sidefag her.