Musik - Hands on!

I Sydafrika skal vi besøge moderne musikuddannelsessteder, som er fuldt på højde med europæiske skoler, spille koncerter for unge gadebørn i townships og til jamsessions på luskede jazzbarer. Vi skal møde en helt anden kultur, og lade os inspirere af det musikalske mix, der udspringer af mødet mellem forskellige folkeslag og traditioner, som det sker i Sydafrika.

Niels Mårup

Højskolelærer. Multiinstrumentalist. Stud. bachelor musikvidenskab og historie

Musik ikke kun er mennesker, der synger på en scene og andre, der klapper af deres talenter. Derfor sørger jeg for, at musikken er en del af elevernes hverdag, der nydes sammen med andre, hvad enten det er i undervisningen, på vandreturen eller til vores fælles koncerter.

Vil du udvikle dig som musiker? Vil du blive en bedre og mere komplet musiker, så du både kan spille og give udtryk for dig selv? Og vil du opleve musik, sangskrivning, producing og en enestående studietur til Sydafrika?

Så er Musik – Hands On! på Rødding Højskole noget for dig. Uanset om du er begynder eller øvet, vil vi hjælpe dig med at blive en dygtigere musiker – både i spil eller sang, i sangskrivning og som producer. Faget henvender sig til alle, der holder af spille musik, uanset om de er begyndere eller viderekomne.

Fagets formål – hvad vil vi med dig?
Musik er livsglæde. At skabe og spille musik er at udvikle sig selv. Musik flytter grænser og bryder vægge ned. Musik er fantastisk kommunikation, det er en dør til andre mennesker – og det er suset ved at spille live for andre mennesker og mærke gyset. Musik på Rødding Højskole er ikke en solo-sport, men et samarbejde, hvor du skal prøve dig selv af sammen med andre.

"Musik – Hands On! har til formål at udfordre dig på dit hovedinstrument – eller på din sangstemme – så du udvikler dig som udøvende musiker. Det sker gennem musikkens kerne, nemlig ved at spille og skabe musik for andre."

Sammen med højskolens andre musiske fag kan vi – hvis du ønsker det – komme rundt om musikerens mange facetter: fra sangskrivning over indspilning til producing. Formålet er at lære dig at blive en mere komplet musiker, der har øje for flere dele af musikken. Og så skal vi i øvrigt have det sjovt og spille sindssygt meget musik.

Studietur til Sydafrika
På musikhovedfaget tager vi på studietur til Sydafrika, der er kontrasternes land. Vi skal spille koncerter  og suge til os af al den fremmede musik.

Sydafrika er et land med meget stor forskel på fattig og rig. Vi skal opleve en fremmed natur og et moderne storbyliv under andre himmelstrøg, og vi skal se, hvordan man lever sit liv med musik i slumkvartererne – de såkaldte townships – og hvordan musik kan bygge bro mellem mennesker og kulturer.

Når vi kommer hjem fra studierejsen, vil vi opdage, at oplevelserne har givet os et meget andet perspektiv på, hvad det vil sige at leve i Danmark.

Sydafrika - kontrasternes land
I Sydafrika skal vi rejse med Tony, som er lokal musiker med kontakter til alt fra de hotteste unge talenter til gamle garvede jazzmusikere i de mere skumle kvarterer.

Vi skal besøge moderne musikuddannelsessteder, som er fuldt på højde med europæiske skoler, spille koncerter for unge gadebørn og til jamsessions på luskede jazzbarer. Vi skal møde musikere og høre om, hvordan det er at skabe musik og forsøge at leve af den i Sydafrika.

Det er Nelson Mandelas land. Et politisk og kulturelt farverigt land fuld af modsætninger og med en fantastisk historie.

Fagets indhold – hvad skal du igennem?
I løbet af de 3-6 måneder du er elev på hovedfaget, skal du først og fremmest spille en masse musik. Dels på dit hovedinstrument (eller som sanger, hvis det er dit primære instrument), dels på andre instrumenter. Selvom du primært skal blive bedre på hovedinstrumentet, bliver du også nødt til at få en forståelse for de andre instrumenter i bandet!

"Det er sjovt og lærerigt at komme igennem forskellige genrer for at opnå et genrekendskab, og for at lære om de forskellige instrumenters rolle her. Du skal lære at lytte både til dig selv og til andre – skal du skrue op eller ned, og hvor er du i lydlandskabet?"

En del af faget består af musikteori: Akkordopbygning, skalaer, harmonisk analyse med henblik på improvisation osv. Noget af teorien inddrager vi undervejs i undervisningen, fordi teori som regel huskes bedst, hvis den løser et konkret problem i musikken.
Som led i undervisningen skal du skrive og skabe flere numre – også under tidspres. Og så skal vi naturligvis spille en hel masse livemusik!

Nye musiklokaler
Vi har lige fået tre helt nye musiklokaler i skolens gamle staldbygning. Det er Arkitekterne Frank Maali & Gemma Lalanda, der har tegnet lokalerne, og det er ingenører fra Balslev, der har stået for det lydtekniske. Glæd dig til topmoderne faciliteter, der giver optimale betingelser for de bedste indspilninger!

Sidefag
Vi har en lang række spændende og relevante sidefag for dig, der vælger Musik - Hands On! Du kan vælge mange forskellige sidefag i løbet af dit ophold. Du kan kombinere alle sidefag. Se nærmere forklaring under skema og se alle sidefag her.

Har du lyst til skrive din egen musik og lære at indspille og mixe det i musikprogrammet Logic, er Sangskriver og producer noget for dig. Hvis du vil spille i band udover hovedfaget skal du vælge Verdensmusik. Hvis du vil øve dig i at synge eller performe kan du vælge Sang- og stemmetræning.