Jura med hættetrøje

Jura er regler om alt lige fra voldtægtsforbrydelser til styrken på din cykellygte; stort og småt reguleres alt sammen i love. Men hvad står der egentlig i loven - og hvorfor?

For mig er samfundet vigtigt; et område fyldt med debat og væsentlige diskussioner om fremtidens væsentlige spørgsmål - og ikke ret meget om spin og ligegyldige intriger. Læs mere »

Jura med hættetrøje er muligheden for at få et indblik i de regler, som påvirker din hverdag – hver eneste dag – men som de færreste rent faktisk kender. Jura er regler om alt lige fra voldtægtsforbrydere til styrken på din cykellygte; stort og småt reguleres alt sammen i love. Men hvad står der i loven – og hvorfor?

Jura med hættetrøje er en introduktion til jura, og ja, det er en udbredt fordom, at jura er kedeligt. Helt enormt kedeligt med tykke bøger og støvede forelæsninger. Og det er rigtigt. Hvis man altså gør det på den traditionelle måde uden hættetrøjen.

Mordet på Carlos Hansen
En aften i november bliver Marianne anholdt. Hun er mistænkt for at have dræbt sin kæreste, Carlos, som efter et skænderi ligger død i en blodpøl på deres køkkengulv. Hun kan ikke huske, hvad der er sket – og havde Carlos ikke mange gange truet med at slå deres lille barn? Men er det overhovedet Marianne? Var det selvforsvar, eller er det koldblodigt drab? Hvad siger Marianne selv og hvad siger vidnerne?

I løbet af faget bliver du trænet i strafferet og i jobbet som anklager eller forsvarer. Du lærer reglerne at kende; selve lovens ord og praksis. Du lærer at skelne mellem skyldig og uskyldig, uagtsomt og forsæt, drab og nødret. Det er dit job at være Mariannes forsvarer – eller anklager. Hvordan vil du gribe sagen an? Hvilke spørgsmål skal stilles, hvilke argumenter skal frem; og kan du forudse din modparts?

Vi ender i en storstilet retssag med hele højskolen. De andre elever er dommere, nævninge, tiltalte og vidner. Det er op til dig, om sagen skal vindes.

Ret eller ret
Har du nogensinde tænkt på, om du må lyve for politiet? Hvad gør vi, hvis Dronningen går amok? Er det vold at hælde øl på nogen? Skal du bruge cykellygter? Jura er alle de regler, du omgiver dig med hver eneste dag. Lige fra cykelturen om morgenen, over ham du kaldte en irriterende narrøv til frokost og til prisen på den sandwich, du købte på vejen hjem. Og så har jura i øvrigt en masse bloddryppende historier.

Sammen skal vi se på nogle helt konkrete regler: Hvad er det egentligt for regler, der er helt grundlæggende for vores samfund? Du skal se, at erstatningsret og strafferet ikke er det samme; man kan godt blive frikendt for straf og stadig betale erstatning – og det er helt fornuftigt. Aftaleret, køberet, familieret; vi skal ind på det meste.

Vi skal også kigge på, hvorfor de regler overhovedet er der. Hvorfor en lov kan være ulovlig. Hvorfor ytringsfriheden ikke er absolut. Hvordan demokratiet overhovedet fungerer.

Hvorfor overholder vi så lovene? Hvilken effekt har de forskellige love – nytter det at sætte strafferammen op? Hvorfor slår vi ikke folk ihjel, men udfører gerne sort arbejde, selvom begge dele er ulovligt? Og så skal det også diskuteres, om vi bare kan råbe ”menneskerettigheder” og køre frem med tanks – hvad står der faktisk i menneskerettighederne, hvorfor er der flere forskellige slags og er de nutidens korstog?

Det kommer ikke til at gå stille af sig – der bliver quiz, rollespil, Grundlovsbordtennis og meget mere. Vi skal også diskutere, men pas på; ”jeg synes” tæller ikke i jura – her kan man godt synes forkert. Tager du udfordringen op?