Journalistik & Mellemøsten

Vil du være journalist? Vil du læse journalistik på en af journalistuddannelserne? Er du simpelthen bidt af at skrive? Og vil du med på en hæsblæsende tur til Mellemøsten?

Stig Bo Matthiesen


Underviser i journalistik. Tidl. journalist på Weekendavisen, Euroman m.m.

Siden slutningen af 1990`erne har jeg arbejdet med undersøgende journalistik og kulturstof - primært som reportagejournalist.

Overvejer du at blive journalist? Og vil du læse journalistik på en af journalistuddannelserne? Har du lyst til at møde mennesker og fortælle historier? Til at skrive, lave podcasts og tage billeder af livet? Og vil du med på en hæsblæsende og oplevelsesrig tur til Israel/ Palæstina? 

Så er journalistik på Rødding Højskole noget for dig. Faget henvender sig både til dig, der vil til optagelsesprøve på journalistuddannelserne – og til dig, der gerne vil være bedre til at skrive, formidle, kommunikere og få et indtryk af journalistikkens verden.

Fagets formål - hvad vil vi med dig?
Medierne spiller en central rolle i vores hverdag og i vores demokrati. Medier har magt og indflydelse til at sætte en dagsorden – ja, til at ændre hele samfund. Journalistik kan være banal, ligegyldig sladder, ­ men kan også stille kritiske og afgørende spørgsmål til samfundets beslutningstagere.

På Rødding Højskole lærer du at forstå den journalistiske tankegang, den politiske dagsorden, få indsigt i redaktionsmøder, forstå mediernes rolle i det politiske liv – og hvordan du kan blive en del af den verden.

Helt grundlæggende lærer du at skrive bedre og skarpere og bruge dit sprog aktivt. Hvis det er din plan, vil du – med dette i bagagen – være velforberedt til optagelsesprøverne på Journalistikhøjskolen/DMJX i Aarhus eller Center for Journalistik, Syddansk Universitet i Odense. En lang række gamle Rødding-elever på journalistuddannelserne i Aarhus og Odense kan bekræfte, at faget har været det afgørende skridt i at komme ind på deres drømmestudie.

Fagets indhold – hvad skal du gennem?
Faget er delt i to perioder. I første periode arbejder vi med grundlæggende journalistiske metoder og introducerer dig for journalistiske genrer og arbejdsredskaber. I anden periode kobler vi det journalistiske med temaerne integration og islam samt en fantastisk studierejse til Israel/Palæstina. Med andre ord: Først lærer du at skrive journalistisk, dernæst praktiserer du det ude i den virkelige verden.

Mellemøsten - og rejsen derned
God journalistik tager afsæt i det direkte møde mellem mennesker og meninger – det er ude i det virkelige liv, de gode historier findes. Og Israel/Palæstina er i allerhøjeste grad en del af det virkelige liv – både globalt og her i Danmark. Fra Mellemøsten udspringer store konflikter, store spørgsmål – og heldigvis også stor skønhed, tolerance og drømme.


På Rødding Højskole har vi i årevis beskæftiget os med Mellemøsten og har et meget omfattende netværk af personer med rod i området, både her i Danmark og rundt omkring i Israel/Palæstina: Journalister, korrespondenter, politikere, aktivister, terrorister, frihedskæmpere, soldater, redaktører, studerende, religiøse fanatikere – ja, alle mulige mennesker med en anden verdensforståelse end vores egen. Deres liv og skæbne ligger ofte fjernt fra vores, og du skal møde dem, fordi du hver dag har hørt om dem i din nyhedsstrøm. Og fordi de er en del af virkeligheden.

Derfor rejser vi derned og står på steder, hvor den jødiske, kristne og muslimske kultur og religion tørner sammen. Her hører vi andre tale, end dem der dagligt kommer til orde. Alt sammen på baggrund af en solid introduktion og forberedelse til Mellemøstens historie, kultur og religion samt den nuværende konflikts internationale betydning.

Det er en fantastisk rejse – intense dage, der vil udfordre din opfattelse af virkeligheden og ændre dit syn på verden!

Generelt om journalistik på Rødding Højskole
For hvert forårs-­ og efterårshold skaber vi et helt særligt forløb, hvor vi giver dig de bedste forudsætninger for at bestå optagelsesprøverne til journalistuddannelserne i Aarhus og Odense.

Vi begynder som sagt med at introducere de grundlæggende arbejdsredskaber og metoder inden for journalistik. Vi beskæftiger os siden med hele den journalistiske arbejdsproces – fra den første idé over research, kildekritik, interview, skriveproces og dokumentation til den færdige artikel. Du vil komme til at skrive en række artikler – fra almindelig nyhedsformidling over portrætter, referater og klummer til anmeldelser og reportager. Så vi har indimellem travlt – deadlines skal overholdes, der skal coaches og gives feedback.

Rødding Højskole går op i kvalitetsskrivning, grammatik og tegnsætning. Derfor har vi også en række sidefag, f.eks. Skriveværksted og Grammatik for nørder, som du kan vælge for at blive endnu skarpere. 

Intensivt forberedelseskursus
Hvert forår tilbyder vi desuden et 14 dages intensivt kursus op til journalistprøverne på DMJX i Aarhus eller SDU i Odense. I 2018 ligger kurset fra den 11. - 24. marts.

Læs om kurset ”Journalistik. Vær klar til optagelsesprøven” her.

Mødet med virkeligheden i Danmark
Som en del af undervisningen tager vi en tur til København, hvor vi tidligere har deltaget i redaktionsmøder på Dagbladet Information og Berlingske samt besøgt Politiken, DR Byen, Radio24syv, og Zetland - for at få indblik i den journalistiske mangfoldighed. 

Undervejs i forløbet kobler vi journalistikken med temaerne islam, integration og Mellemøsten. I den forbindelse har vi blandt andet besøgt Gellerupparken, Bazar Vest, Jelling Flygtninge Center og Vollsmose samt talt med imamer fra Islamisk Trossamfund i deres moske i henholdsvis Aarhus og Odense. Og vi har interviewet borgmestre, politikere og ganske almindelige mennesker om de udfordringer, vi står overfor i mødet med den globale flygtninge- og migrationskrise. Du kommer tæt på.

Vi får også besøg af redaktører og aktører, der til hverdag beskæftiger sig med journalistik, politik og integrationsspørgsmål, og som vil komme med indlæg, der lægger op til debat.

Hvert forløb sluttes af med, at vi har vi skrevet artikler samt lavet et magasin på baggrund af vores rejse til Israel/Palæstina.

Sidefag
Vi har en lang række spændende og relevante sidefag for dig, der vælger Journalistik & Mellemøsten.  Du kan vælge 8 forskellige sidefag i løbet af dit ophold. Du kan kombinere alle sidefag. Se nærmere forklaring under skema og se alle sidefag her.

Har du lyst til at udvide dit skrevne sprog med ikke-journalistiske færdigheder er Skriveværksted det oplagte valg, ligesom du i Lydfortællinger kan arbejde med radio og podcasts. Grammatik for nørder er for dig, der vil lære at sætte kommaer og stave korrekt, og Europas historie hjælper dig med at få det store overblik. I faget Jura med hættetrøje lærer du om regler, vold, død, mord og ødelæggelse og andre fredelige ting. International politik er faget, der i ren beskedenhed vil forsøge at give dig svar på de store spørgsmål, og i Det unge demokrati ser vi på demokratiets fremkomst i Danmark. I Livsanskuelse stiller vi skarpt på livets eksistentielle spørgsmål og ser på de filosofiske og religiøse svar. I Politiske fyrtårne får du et overblik over markante personligheder, der har sat sig spor, og i Den glemte krig ser vi nærmere på Danmark som krigsførende nation. I faget Fortiden fremtiden og det uendelige univers forsøger vi at forstå den nærmest eksponentielle udvikling i menneskehedens historie, vi er vidne til i disse år - og dermed blive klogere på os selv og vores egen hverdag. I Historien om Israel og PalæstinaDe danske jøder og Islam til debat bliver vi klogere på Mellemøsten, jødedommen og islam.