Rødding Højskole vil forandre dansk journalistik i nyt samarbejde Constructive Institute
onsdag    |    09.01.2019

Rødding Højskole indleder et nyt samarbejde med Constructive Institute, der blandt andet er stiftet af DRs tidligere nyhedsdirektør Ulrik Haagerup. Ambitionerne er store; sammen vil de ændre dansk journalistik nedefra.

Eleverne på Rødding Højskoles hovedfag “Journalistik & Mellemøsten” får fremover stærke kræfter i ryggen, når skolen indleder et samarbejde med den nye store spiller inden for dansk journalistik, Constructive Institute på Aarhus Universitet – et institut, der arbejder for at udbrede kendskabet til konstruktiv journalistik.

“Constructive Institute er stolte af at indlede et samarbejde med Danmarks ældste højskole i Rødding, hvor fremtidens journalister formes og dannes. Sammen vil vi udvikle fremtidens journalistiske uddannelse, så den ikke blot tilpasser sig det gamle, men forsøger at påvirker fremtidens journalistik via en engageret, balanceret, fair og konstruktiv tilgang til det fag, som mere end noget andet er fundamentet under et velfungerende demokrati“, siger Ulrik Haagerup, der er direktør for Constructive Institute.

Målet med samarbejdet er at sætte en ny dagsorden indenfor dansk journalistik, udvikle debatformen og sætte en ny kurs for konstruktive løsninger.

“Som højskole, hvor folkeoplysning er en del af vores hverdag, er det naturligt at indgå et samarbejde med Constructive Institute og andre samarbejdspartnere i bestræbelsen på at udbrede tankerne bag konstruktiv journalistik,” siger forstander Mads Rykind-Eriksen.

Stig Bo Matthiesen, der er hovedfagslærer på journalistlinjen, skal i samarbejde med Constructive Institute udarbejde og afprøve nyt undervisningsmateriale, der skal motivere eleverne til at gå til det journalistiske håndværk på en mere konstruktiv måde.

“Håbet er, at eleverne vil tage arbejdsmetoderne og tankegangen med ind på journalistuddannelserne og på den måde være med til at sætte en ny standard for forholdet mellem journalister, politikere, borgere og vores debatkultur i det hele taget,” siger Stig Bo Matthiesen.

Constructive Institute arbejder for at genskabe tilliden til nyhedsjournalistikken ved at udbrede kendskabet til konstruktiv journalistik. Det er journalistik, der ikke kun dokumenterer fejl og konflikter, men som også inspirerer, ser på muligheder og undersøger nye idéer.

“Journalistik er i dag én af årsagerne til de problemer, som vores demokrati står overfor med tillidsnedsmelting og manglende lyst til at betale for god journalistik, men journalistikken bliver nødt til at være en del af løsningen – ikke blot for medierne selv, men også for selve den demokratiske debat. Dette kræver nytænkning af journalistikken,” pointerer Ulrik Haagerup.