Studieture

Studieture

På hvert forårs- og efterårshold tager vi alle på to studieture

Hvert hovedfag har en spændende rejse til forskellige steder i verden: Mellemøsten, USA, Sydafrika eller Rumænien.

Herudover tager vi alle på en fælles studietur til en af Europas hovedstæder, storbyer eller et helt tredje sted. Vi har tidligere været i London, Barcelona, Amsterdam, Prag, Berlin, Skotland, Stockholm og Paris. Fælles for turene er, at vi skal ud og opleve den pulserende storby, hvor der vil være noget for enhver; både indenfor design, kultur, musik, politik og historie, ligesom vi også tager ud og oplever naturen.

Fælles studietur til de baltiske lande i efteråret 2017

Dette efterår går den fælles studietur til  Estland, Letland og Litauen, som vi vil udforske i vores egen bus. Vi kører over Stockholm, ser byen, Vasa Skibet og sejler til Tallinn i Estland gennem den flotte skærgård. Herfra bevæger vi os på rundt i de tre baltiske lande med overnatning i blandt andet Tallinn og Riga. Det bliver en alsidig tur med både afvekslende og spændende historie og enestående naturoplevelser. Vi kommer ind under huden på det moderne Europa, møder unge baltere, får et kendskab til EU og østudvidelsen og ser spor efter det tidligere Sovjet og de gamle Hansestæder. Vi skal opleve kurfyrsternes storslåede barokslot Rundalé kendt som Østeuropas Versailles, de enorme estiske moser, middelalderbyen Tallinn, hvor Dannebrog skulle være faldet ned fra himlen og Litauens kendte Korshøj.

Vi sejler hjem fra Litauen til Karlshamn i Blekinge.

Glæd jer!

Musik tager til Sydafrika

På musikhovedfaget tager vi på studietur til Sydafrika, der er kontrasternes land. Vi skal spille koncerter  og suge til os af al den fremmede musik.

Sydafrika er et land med meget stor forskel på fattig og rig. Vi skal opleve en fremmed natur og et moderne storbyliv under andre himmelstrøg, og vi skal se, hvordan man lever sit liv med musik i slumkvartererne – de såkaldte townships – og hvordan musik kan bygge bro mellem mennesker og kulturer.

I Sydafrika skal vi rejse med Tony, som er lokal musiker med kontakter til alt fra de hotteste unge talenter til gamle garvede jazzmusikere i de mere skumle kvarterer.

Vi skal besøge moderne musikuddannelsessteder, som er fuldt på højde med europæiske skoler, spille koncerter for unge gadebørn og til jamsessions på luskede jazzbarer. Vi skal møde musikere og høre om, hvordan det er at skabe musik og forsøge at leve af den i Sydafrika.

Vi skal møde en helt anden kultur, og lade os inspirere af det musikalske mix, der udspringer af mødet mellem forskellige folkeslag og traditioner, som det sker i Sydafrika.

Det er Nelson Mandelas land. Et politisk og kulturelt farverigt land fuld af modsætninger og med en fantastisk historie.

Når vi kommer hjem fra studierejsen, vil vi opdage, at oplevelserne har givet os et meget andet perspektiv på, hvad det vil sige at leve i Danmark.

Politisk pespektiv & USA tager på road-trip til USAs Sydstater

En væsentlig del af at forstå verden er at rejse ud i den. Det er vigtigt at løfte næsen fra de snævre rammer og diskussionerne om naboens sure sokker og få luft under vingerne. Derfor tager vi på studietur til de amerikanske sydstater – for i hovedfaget Politisk perspektiv & USA fylder USA meget; det er klart. Amerikanernes gøren og laden har en stor og afgørende indflydelse på den måde, vi lever vores liv. Tilmed er vi vokset op med amerikansk kultur i film, bøger, forbrugsvarer- og mønstre, så alle danskere har en holdning til USA og amerikanerne – så vi skal selvfølgelig en tur over Atlanten. 

Vi lejer biler og kører fra Atlanta via Nashville til Memphis og tilbage til Atlanta igen. Undervejs oplever vi en afgørende del af den amerikanske kultur og historie, nemlig tiden fra 2. verdenskrig slutter og frem til midten af 1980'erne. I sydstaterne kogte det hele sammen til en stor gryderet af etniske spændinger, geniale musikere og et kraftigt aftryk på eftertidens amerikanske og dermed også europæiske politik. Vi skal tale med en række forskellige mennesker, unge som gamle, studerende, præster og politifolk, der på hver deres måde repræsenterer amerikanerne. Vi skal spørge dem, hvad der gør deres land særligt og vi ender - forhåbentligt - med en forståelse for amerikanernes beslutninger. 

Journalistik & Mellemøsten tager til Israel/Palæstina

Vælger du Journalistik & Mellemøsten tager vi hvert forår og efterår til Israel/Palæstina, hvor vi mødes med politikere og NGO-repræsentanter og taler med helt almindelige mennesker om deres dagligdag.

Israel/Palæstina optager i disse år mere end nogen anden region den politiske dagsorden på globalt niveau. Her skal vi tale med politiske repræsentanter og folk med en anden verdensforståelse end vores egen. Her sætter vi ansigt på de mennesker, vi hver dag hører om i den globale nyhedsstrøm, men hvis skæbne ligger os uendelig fjernt. Vi vil stå på steder, hvor den jødiske, kristne og muslimske kultur tørner sammen og høre andre tale, end dem, der dagligt kommer til orde. Alt sammen på baggrund af en solid introduktion til Mellemøstens historie og den nuværende konflikts internationale betydning.

 På vores studieturer har vi blandt andre mødt TV2s korrespondent Steffen Jensen, borgmesteren Tahseen abu Slimi i den palæstinensiske landsby Salfit på Vestbredden og Politikens tidligere chefredaktør Herbert Pundik. Vi har besøgt palæstinenseren Ali Jiddah, dømt for terrorisme, der bor i det ældgamle Østjerusalem og vi har hørt israelernes officielle syn på konflikten med palæstinenserne og nabolandene, når vi har lagt vejen forbi det israelske udenrigsministerium.

Desuden har vi besøgt druserne i Golanhøjderne, en kibbutz, en palæstinensisk flygtningelejr, en jødisk bosættelse, en palæstinensisk sygeplejerske på et hospital i Ramallah, badet i Det døde Hav, gået op til ørkenborgen Masada, været med tidligere israelske soldater fra organisationen Breaking the Silence hos palæstinensiske familier og meget meget mere.

Vi slutter turerne med at besøge basaren i det ældste Jerusalem. Fra små boder under de gamle hvælvinger strømmer tunge dufte af salver, røgelse og æbletobak ud, og sammen med menneskemylderet og råbene fra sælgere, der falbyder alt fra råt fårekød til de nyeste mobiltelefoner, udgør de et uforglemmeligt sansebombardement. Det er blevet til hæsblæsende uger gennem Mellemøstens smeltedigel af religion, kultur og historie, hvor gammelt og nyt stadig brydes i en fortættet atmosfære af forventning og håb.

Design & Innovation tager til Sydafrika

Målet er at rejse til et land og få nogle oplevelser, som man ellers aldrig vil få. 

- At møde et land som på den ene side er fuldt på højde med de bedste europæiske (også designmæssigt) men samtidig indeholder en ekstrem fattigdom og ulighed.

Turen vil kombinere 3 ting:
- Designoplevelser som f.eks. rundtur med lokal arkitekt, besøg på design- og arkitekttegnestuer samt designskolerne i Cape Town men også de fantastiske kunsthåndværkermarkeder m.m.
- En oplevelse af den fattige side af Sydafrika med Townships, gadebørn m.m. Herunder fokuserer vi også på måder at bo på (hvordan man kan have et værdigt liv i et hus lavet af papkasser), genbrugsdesign, hvordan man kunne forbedre vilkårene designmæssigt for disse sydafrikanere m.m.
- Projektarbejde i samarbejde med sydafrikanere fra både den rige og den fattige del af befolkningen.

Litteratur & Horisont tager til Bukarest og Transsylvanien i Rumænien

Litteratur & Horisont bruger fordybelsesugen på at besøge et sted, som det ikke er mange forundt at besøge, nemlig Rumænien. Nærmere bestemt hovedstaden Bukarest og de transsylvanske alper. Her spøger både den meget nylige historie om landets tid bag jerntæppet, men også de gamle myter om vampyrer i de grønne tågede bjerge. Vi skal møde lokale og forfattere og vi skal opleve en meget sammensat og smuk kultur. Ekstra bonus: På rumænsk hedder en gane ’mundhimmel’, hvilket for sproginteresserede (som os) selvfølgelig vil skabe intens lyst til denne ekskursion.