RUSK 2019. Global folkemusik 

Rødding Højskoles folkemusikuge

Folkemusikugen RUSK på Rødding Højskole har i 2019 verdensmusikken som tema. Vi skal spille musik fra Danmark og verden og vil blive introduceret for sange og danse fra Skandinavien, Afrika (Sukumaland, Tanzania) og Sydamerika (Argentina og Brasilien). Vi skal opleve forskellige måder at overlevere musikken på, og vi skal spille en masse for og med hinanden.

Vi opfinder og bygger vores egne instrumenter og komponerer ny musik til og på dem. Og så skal vi selvfølgelig holde bal og give koncert! Medbring alt, hvad du bruger af akustiske instrumenter.

RUSK 2019 er ikke folkemusik i dansk instrumental forstand, men folkloristisk musik og dans fra hele verden. Derfor skal viikke blot spilleogdanse, menogsåbygge egne instrumenter, da det altid har været en integreret del af de folkelige musikkulturer rundt om i verden.

Tilmelding
Pris: 4.750 kr. på dobbeltværelse uden bad (tillæg 1.000 kr. for enkeltværelse). 5.250 kr. på dobbeltværelse med bad. Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.

Kursusvært
Michell Smedegaard Boysen, uddannet kontrabassist fra Det Jyske Musikkonservatorium, bachelor i rytmisk musik og bevægelse, højskolelærer og musiker. Er udøvende, både som komponist/sangskriver og musiker, og breder sig gerne ud over mange forskellige instrumenter. Har ien årrække rejst meget til Salvador i det nordøstlige Brasilien, hvor han bl.a. har boet og studeret musik på universitetet. At bygge og bruge egne instrumenter har i en del år været en stor inspiration i Michells musikalske og ikke mindst kompositoriske arbejde.

Gæstelærere 

 • Mathias Lykke Eriksen og Maja Krüger Thomsen har begge gennem størstedelen af deres voksenliv dyrket musik og dans fra især Tanzania i Østafrika, hvor Mathias også har boet og stiftet bekendtskab med sukuma-musikken og -dansen. De har begge været særdeles aktive i det årlige “Utamaduni-stævne" for sukuma-danse og ‑rytmer, og drevet af deres egen interesse og passion dyrker netop disse som undervisere.
 • Miriam Ariana. Miriam er uddannet fra folkemusiklinjen på Det Fynske Musikkonservatoriumi Odense og er en aktiv og efterspurgt musiker på den danske folkemusikscene. Derudover er hun meget engageret i det københavnske Forró-miljø (brasiliansk pardans) efter at have rejst i det nordøstlige Brasilien for netop at studere Forró-musik og ‑
 • Pernille Jacobsen og Torben Jensen.Torben og Pernille har siden 2007 dyrket tangodans og bl.a. modtaget undervisning i Buenos Aires og rejst i Argentina. Sammen underviser de desuden i tango for såvel begyndere som øvede. Torben er til daglig producer, musiker og lektor på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. Pernille har sit eget firma, Bird in Hand, hvor hun arbejder med facilitering, formidling og foretagsomhed, samt firmaet Klodshans for Viderekomne, hvor hun arbejder med forumteater. Se også www. tangotango.dk.
 • Simon Busk.Uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus med en kandidat i percussion og SSB (Sang, Spil og Bevægelse). Simoner vokset op med folkemusikken, som han bl.a. har fået overleveret fra sin far, som er spillemand. Senere kom han ind i miljøet omkring folkemusikuddannelsen på Det Fynske Musikkonservatorium i Odense. Simon bor i dag i Vestjylland og lever af at være udøvende musiker og underviser. Han spiller med Svøbsk Kvartet, Ulvetimen, Good Evening People og er desuden en eftertragtet freelance-musiker.
 • Mia Guldhammer.Mia er en af vores bedste formidlere indenfor traditionel dansk musik såsom balladesang, kædedans, mundmusik, viser og meget andet. Hun har udgivet adskillige albums med forskellige danske folkemusikgrupper. t. er hun aktiv i de to bandsVirelai og Mallebrok.

Øvrige medvirkende 

 • Vingefang folk, world music and global roots
  Vingefang er opstået i samarbejdet mellem Lene Høst og Miriam Ariana, som mødte hinanden på Det Fynske Musikkonservatorium, hvor de begge studerede folkemusik. Med udgangspunkt i deres skandinaviske rødder har de rejst rundt i verden og suget til sig af indtryk og fået inspiration fra musikkulturerne i Frankrig, Brasilien, Sverige og Tanzania. Udgangspunktet er de to vokaler med violin, klaver og guitar, men til lejligheden har de Maja Freese med på cello og vokal. Vingefang er et fantastisk bevis på, at musik ikke kender nogen grænser, og at vores nordiske musikkultur i virkeligheden måske har mere tilfælles med den latinamerikanske, end vi går og tror. Se også vingefang.com.
 • Erik Lindsø, kulturjournalist, højskolemand, forfatter og foredragsholder. Se mere på www.eriklindsoe.dk.
 • Pia Dahl, cand.pæd., foredragsholder, blokfløjtenist, organist, dirigent. Se mere på www.plus50.nu.
 • Mette Geil, ctheol., frimenighedspræst i Rødding Frimenighed.
 • Mads Rykind-Eriksen,forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.

Kursusprogram

Søndag den 30. juni
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.
Introduktion til ugen v/ Michell Smedegaard Boysen.

Kl. 19.30-21.00: Præsentation og icebreaking.Vi lægger ud med at lære hinanden at kende, gennem sang, musik og dans.

Mandag den 1. juli
Kl. 9.00: ”Fra kultur til arkitektur”. Skolevandring i morgenstunden v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 9.40-12.00: Sukuma-workshop med Mathias Lykke Eriksen og Maja Krüger Thomsen.
Trommerytmer og danse fra Sukumaland (Tanzania).
Denne workshop byder på undervisning i dans, sang og trommespil fra Sukuma-stammen i Tanzania. Sukuma-stammen, som er Tanzanias største stamme, har en rig musikkultur, og den traditionelle musik og dans er en stor del af hverdagen i Sukumaland. Sukumaerne tager trommerne med i marken, når de arbejder med hakker for at kultivere jorden. De tager også trommerne med til fest og til de årlige festivaler, hvor de forskellige danse- og trommegrupper konkurrerer om publikums gunst. De store afrikanske trommer, de komplekse rytmer og de insisterende dansetrin kommer i løbet af dagen til at gå op i en højere enhed.Husk tøj du kan bevæge dig i!

Kl. 14.00-16.30: Sukuma-workshop (fortsat).

Kl. 19.30-21.00: Fortællecaféen: ”Carl Nielsen og Højskolesangbogen” v/ Pia Dahl.
Carl Nielsen skrev ”Min fynske barndom”, måske den smukkeste danske bog om musikalitet, om taknemmelighed ved at eksistere, om ydmyghed, om livsglæde. Mange sange i Højskolesangbogen er sat i musik af Carl Nielsen. Den store komponist rammer det enkle ord, med en autentisk tone. Men hvordan? Det er det, vi får belyst i denne fortælling.

Tirsdag den 2. juli
Kl. 9.00: ”Se, nu stiger solen." Morgensang i Rødding Frimenighedskirke, hvor vi ser kirken og hører den gribende historie om præsteparret, der mistede to sønner under Første Verdenskrig. Ved Mette Geil.

Kl. 9.40-12.00: Homemade Orchestra v/ Michell Smedegaard Boysen.
Vi designer og bygger vores egne instrumenter af skrot, dåser og forhåndenværende materialer– rytme-, strenge- og blæseinstrumenter.

Kl. 14.00-16.30: Homemade Orchestra (fortsat).

Kl. 19.30-21.00: Argentinsk Tango med Pernille Jacobsen og Torben Jensen.
Tango handler om kontakt, improvisation og musikalitet. Det er et ordløst samarbejde, hvor sanserne står åbne. En aften med præsentation af den kropslige kommunikation, der er så altafgørende for den argentinske tango. Både for nybegyndere og øvede.

Onsdag den 3. juli
Kl. 9.00: "På trods af tvivl og stort besvær." Morgensang om Jens Rosendal v/ Erik Lindsø.

Kl. 9.40-12.00: Homemade Orchestra spiller. V/ Michell Smedegaard Boysen.
Komposition og/eller jam med gårsdagens hjemmebyggede instrumenter.

Kl. 14.00-16.30: Forró med Miriam Ariana.
Forró (udtales fo-hó) er en brasiliansk musikstil med tilhørende pardans fra det nordøstlige Brasilien, hvor den især dyrkes i forbindelse med São João festlighederne hvert år i juni. Miriam har været i denne region og har studeret og håndplukket lige præcis de sange og danse, som er allerbedst. Til denne workshop vil der være en grundlæggende musikintroduktion til genren hvorefter alle kommer ud på dansegulvet og lærer grundtrinene samt nogle figurer og trin,som man kan sætte sammen på forskellige måder. Dansen er let at gå til og der vil også være mulighed for at udforske nogle lidt mere udfordrende trin hvisder erinteresse for det.

Kl. 19.30-21.00: Koncert med Vingefang–folk, world music and global roots.
Vingefang har sin egen lyse, let genkendelige, nordiske klang. Musikerne tager dig med på en spændende rejse fra nordiske toner over stemningsfulde franske viser til brasilianske rytmer. Sangtitler som ’Medmennesket’, ’Njia Yangu’, ’La valse sans fin’ og ’Girando na Renda’ viser duoens forkærlighed for det multikulturelle, og brugen af instrumenter afspejler gruppens opfindsomhed.

Torsdag den 4. juli
Kl. 9.00: “Kunstnerisk uskarphed". Morgensang v/ Michell Smedegaard Boysen.

Kl. 9.00-12.00: ”Spil mand!” v/ Simon Busk.
Med udgangspunkt i sin baggrund ifolkemusikken som en naturlig del af den kultur, han voksede op i–blandet med den mere strukturerede omgang med musikken fra konservatorierne–har Simon sammensat dagens program. Til workshoppen skal vi spille forskellige folkemelodier, traditionelle og nykomponerede. Der vil være fokus på den gode melodi og i arrangement for forskellige instrumenter.

Kl.14.00-16.00: Spil mand! (fortsat).

Kl. 19.30-21.00: Jam.
Vi jammer på kryds og tværs af genrer, instrumenter og traditioner. Hvis du kender en melodi eller sang, som kunne være god at jamme over, er du meget velkommen til at byde ind.

Fredag den 5. juli
Kl. 9.00: "Som et himmellys. Historien om Karens glæder." Morgensang v/ Erik Lindsø.

Kl. 9.45-12.00: Traditionel dansk balladesang og kædedans med Mia Guldhammer.
Mia præsenterer os for noget af det bedste indenfor traditionel dansk balladesang og kædedans. Hun har en omfattende erfaring og store evner indenfor netop dette, både som underviser og udøvende kunstner. Garanti for autentisk dansk kultur.

Kl. 14.00-16.00: Traditionel dansk balladesang og kædedans (fortsat).

Kl. 16.30-17.30: Sang under kirketag.
I den grundtvigske frimenighedskirke, der ligger nabo til skolen, har man en tradition for at slutte arbejdsugen af med fællessang. Vi møder op sammen med folk fra byen og synger nogle af sommerens sange.

Kl. 19.00: Festmiddag med sang.
Kl. 20.30: Fernisering af udstillinger fra holdene på Kreativ sommerhøjskole 2019.
Kl. 21.30: Koncert ved spillemændene fra holdet Global Folkemusik.
Derefter ostebord og festhygge m.m.

Lørdag den 6. juli
Kl. 9.00: "Gå da frit enhver til sit." Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afsked og afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8-8.45, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Kurset løber parallelt med

 • Kreativ sommerhøjskole 2019 med værksteder i billedvæv, skaftevæv, tekstiltryk og keramik.
 • I Vadehavets vidunder og marskens mystik.
 • Livsglædens nødvendighed.

 

Morgensang er fælles.