Nytår på Rødding Højskole

En gang var jeg meget urolig for fremtiden
som jeg nu kan se
er gået rigtigt godt.
Benny Andersen.

Det pudsige er, at om hundrede år er
denne onde tid blevet til de gode gamle dage.
Storm P.

Vi samles om dronningens tale. Vi står stille, når Jens Olsens Verdensur falder i slag. Vi hopper med samlede ben ind i det nye år. Vi lader champagnepropperne springe. Vi sender raketter mod himlen. Vi ser tilbage og mindes. Vi søsætter forhåbninger og forsætter om alt det gode, vi skal gøre, som vi ikke fik gjort. Vi skåler og ønsker hinanden godt nyt år.

Vi danskere har faste ritualer, når vi arkiverer året der gik, i mindernes skuffe og tager hul på et nyt år med en ny omgang i livets manege. Vi forbinder nytår med tanken om fornyelse. Verden er ny igen, og vi begynder på en frisk.

På Rødding Højskole fejrer vi nytår med manér. Vi ser ikke blot tilbage på det gamle år, men også fremad mod det nye, der skal komme – i det nære liv herhjemme og på den globale scene. Vi gør det i de festlige rammer, som hører nytåret til.

Vi indleder nytårsaften med dronningens nytårstale, hvorefter vi sætter os til et festligt nytårsbord. Senere fejres aftenen med sang og dans til levende musik og fyrværkeri. Den første dag i år 2019 går vi til gudstjeneste. Om aftenen skal vi til nytårskoncert med Fromseier Hockings, folkemusikduo bestående af Ditte Fromseier og Sigurd Hockings.

I løbet af ugen får vi desuden en førstehåndsberetning fra et af verdens brændpunkter, når TV2’s mellemøstkorrespondent Steffen Jensen lægger vejen forbi, og USA-ekspert Mads Fuglede kommer og fortæller om amerikansk kultur og identitet.

Glæd dig endvidere til at møde journalist og humorist Georg Metz og fortæller Erik Lindsø, ligesom du kan se frem til udflugten til Ribe, hvor vi både går en tur i middelalderbykernen og besøger Ribe Kunstmuseum med dets enestående samling af danske guldaldermalerier.
Velkomstforedraget holdes af Uffe Østergaard, historiker og debattør med speciale i europæisk identitetshistorie. Han giver sit bud på, hvorfor danskerne er blevet danske, og om vilkårene for danskheden i lyset af nutidens udfordringer med indvandring og kulturmøde.

Vi giver inspiration og gå-på-mod til året, der kommer.

Vi ser fremad.

Velkommen til nytårskursus på Danmarks første højskole.

Mads Rykind-Eriksen, forstander.

Tilmelding
Pris: 4.800 kr. på dobbeltværelse uden bad (tillæg 1.000 kr. for enkeltværelse). 5.300 kr. på dobbeltværelse med bad. Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.

Kursusværter
· Mads Rykind-Eriksen, højskoleforstander, cand.mag. i historie og filosofi.
· Lillian Hjort-Westh, tidligere forstander for Bornholms Højskole, fortæller og foredragsholder.

Medvirkende
· Georg Bendix, højskolelærer og foredragsholder. Har været tilknyttet Rødding Højskole siden midten af 60’rne. Han kender højskolen og området omkring den som sin egen bukselomme, og han er en fabelagtig fortæller.
· Fromseier Hockings, duo bestående af Ditte Fromseier (violin, bratsch, sang) og Sigurd Hockings (guitar og sang), der spiller folkemusik.
· Uffe Østergaard, historiker og debattør med speciale i europæisk identitetshistorie. I 2017 udkom hans bog "Hvorfor er danskerne danske?"
· Mads Fuglede, USA-ekspert, cand.mag. i historie og filosofi, p.hd.-studerende samt kommentator på TV2 News, hvor han blandt andet kommenterede den amerikanske valgkamp i 2016. Udover at være en af landets mest anvendte USA-analytikere og anerkendt forfatter er Mads Fuglede en meget levende foredragsholder. Han fik en pris for sin formidling i 2008, hvor han også udgav den anmelderroste: ”USA – Den Universelle Nation”.
· Steffen Jensen, mangeårig korrespondent i Mellemøsten for TV2. Steffen Jensen er et af landets bedst kendte ansigter, ikke mindst på baggrund af rapporterne fra Mellemøsten – rapporter, der ofte finder sted midt i krige og under opstande. Steffen Jensen har været mellemøstkorrespondent fra TV2’s spæde start, og har boet fast i Jerusalem siden 1991.
· Erik Lindsø, forfatter, journalist og foredragsholder, kendt for sin humoristiske fortællemåde om det store i det små, alvoren i humoren. Han ta’r fra de muntre og gi’r til de skuffede.
· Kirsten Rykind-Eriksen, mag.art. i etnologi, tidligere museumsinspektør. Har i flere år arbejdet på Nationalmuseet med traditioner omkring højtider.
· Georg Metz, journalist, debattør og forfatter. Fhv. chefredaktør på Dagbladet Information.
· Mette Kathrine Jensen, folkemusiker og folkedanserinstruktør.

Kursusprogram

Fredag den 28. december
Kl.15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl.16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 19.30-21.00: ”Hvorfor er danskerne danske?” v/ Uffe Østergaard.
Uffe Østergaard troede engang, at den nationale identitet ville forsvinde til fordel for en europæisk. I dag erkender han, at han tog fejl. "Danskheden er stærkere, end vi tror," siger han. I foredraget forklarer Uffe Østergaard, hvad der har skabt den danske nationalitet, og hvad der har haft indflydelse på den måde, vi i dag opfatter os selv på. "Jeg siger ikke, det er Luther og Grundtvig, der har skabt danskerne, men grundlaget blev lagt med dem," lyder det fra Uffe Østergaard, der mener, at den danske nationalitet er så stærk, at den, uden vi tænker over det, har det med at spænde ben for danskere med anden etnisk og kulturel baggrund i deres forsøg på at blive ”rigtig danske”.

Lørdag den 29. december
Kl. 9.00: ”Min højskolejul". Erindringer v/ Lillian Hjorth-Westh.
Kl. 9.30-12.00: ”Rundt om Holger Drachmann” v/ Lillian Hjorth-Westh.
Holger Drachmann var dansk digter og maler. Han levede fra 1846 til 1908. Mange kender ham fra vores dejlige midsommervise ”Vi elsker vort land”. Holger Drachmann har en spændende og farverig historie. Han var en fremragende og eftertragtet kunstmaler, en stor digter og en tiltrækkende mand. Han havde en del kvinder, koner og muser. Ikke mindst det sidste gør Drachmanns liv til en stor farvepalet.

Kl. 13.00-13.45: Rundvisning på skolen v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 14.00-16.30: ”Korrespondent i krydsild” v/ Steffen Jensen.
Gennem sin lange karriere har Steffen Jensen dækket utallige krige og konflikter i Mellemøsten, blandet andet borgerkrigen i Libanon, den israelske invasion i 1982, kampene i Libanon 2006 og Det arabiske Forår siden 2010. Med afsæt i jobbet som journalist i krigs- og krisezoner underviser Steffen Jensen i dag også på Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus. Foredraget er en personlig beretning om Mellemøstens komplicerede sammenhænge og fantastisk fascinerende forhold.
Kl. 19.30-21.00: Folkedans v/ Mette Kathrine Jensen.

Søndag den 30. december
Kl. 7.30: Morgenmad.
Kl. 8.30-12.30: Udflugt til Ribe Kunstmuseum, hvis samling består af en perlerække af de danske guldaldermaleres hovedværker, skagensmalerne og de klassiske modernister. Bagefter går vi en tur i middelalderbykernen, hvor tidligere tiders indbringende marsk- og vadehavshandel afspejler sig i prægtigt kirkebyggeri, fornemme købmandsgårde og velholdte bindingsværkshuse. Turledere: Mads Rykind-Eriksen og Georg Bendix.
Kl. 14.00-16.30: “Humor som livets alvor” v/ Georg Metz.
Georg Metz er journalist, forfatter og debattør. I debatten graver han et spadestik dybere end de fleste. Han blander sig, fordi han vil gøre op med ligegyldiggørelsen af livet. Georg Metz tør tage alvoren alvorligt. Derfor er han også en morsom mand. Med et glimt i øjet og med latterens lyst kombinerer han på begavet vis det muntre med det alvorlige.
Kl. 19.30-21.00: ”Så syng da, Danmark, lad hjertet tale!” Sang- og fortælleaften v/ Mads Rykind-Eriksen.

Mandag den 31. december
Kl. 9.00: ”Se, nu stiger solen af havets skød”. Morgensang i Rødding Frimenighedskirke v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 9.30-12.00: ”2018 og verden – et tilbageblik på året, der gik” v/ Mads Rykind-Eriksen.
I fællesskab vil vi se tilbage på året, der gik og de begivenheder, vi vil huske. Vi vil diskutere, om der var ting og hændelser, der har forandret verden – herhjemme såvel som ude i den store verden.
Kl. 12.00: Champagnefrokost.
Kl. 14.00-16.30: ”Kan du høre englene synge? Engle mellem overtro, fænomen og kunst" v/ Kirsten Rykind-Eriksen.
Engle kendes fra oldtiden, hvor de er budbringere, og fra den kristne kunst. Engle optræder i store mængder ved juletid. Men også i dagligdagen spiller engletroen en rolle for mange mennesker. Hvem har ikke brugt sætningen: ”En engel holdt hånden over os i dag”, hvis man har været ude for alvorlige hændelser – og overlevet! I foredraget kommer vi ind på engledyrkelsen før og nu, og hvad den er udtryk for.

Nytårsaften
Kl. 18.00: Dronningens nytårstale.
Kl. 18.30: Nytårsmiddag med underholdning, dans, kædedans og folkedans med levende musik og tyvstart på fyrværkeriet.
Kl. 24.00: Champagne, kransekage og festfyrværkeri.

Tirsdag den 1. januar
Kl. 10.00-12.00: Gåtur i Sommerlystskoven v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 13.30-15.30: "Rundt i den humoristiske verden" v/ Lillian Hjorth-Westh.
“Smilet er den korteste afstand”er titlen på Victor Borge biografi. Der kan være langt imellem os, men med smilet reduceres afstanden. Benny Andersen siger det i et digt:
Her står vi ved siden af hinanden
med en afstand på titusind mil
uden mod til at skyde genvejen
på sådan cirka et smil.
Dirch Passer sagde: "Man kan ikke være sur på den, man griner sammen med."Vi lægger ud med et causeri, der vil berøre vore store og givende humorister, der på forskellig måde stadig får os til at grine: Dirch Passer, Osvald Helmuth, Gøg og Gokke, Halfdan Rasmussen m.fl.

Kl.16.00: Nytårsgudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke.

Kl.18.00: Statsministerens nytårstale.

Kl.18.30: Aftensmad.

Kl. 20.00: Nytårskoncert med Fromseier Hockings.
En duo, der består af Ditte Fromseier (violin, bratsch, sang) og Sigurd Hockings (guitar, sang). Sammen har de optrådt i hele verden i snart 15 år og begge er de uddannede ved Det Fynske Musikkonservatoriums folkemusiklinje. Ditte og Sigurd er to af de mest turnerende musikere på den danske folkemusikscene og måske kender nogle især Ditte fra udsendelserne Sommersang i Mariehaven, hvor hun i en årrække var fast medlem af husorkesteret. I 2015 vandt de Danish Music Award som årets sangere og musikere.
Kl. 21.30: Hygge og buffet med ost og vin.

Onsdag den 2. januar
Kl. 9.00: "En splint gør ondt et enkelt sted, du gør godt over det hele”. Morgensang om Benny Andersen v/ Erik Lindsø.

Kl. 9.30-12.00: ”Livet er i det mindste en historie værd” v/ Erik Lindsø.
Vi lever livet forlæns, men i livshistorien forstår vi det baglæns. Enhver livshistorie er et tilbageblik, som rummer beretninger om tro, håb og kærlighed. Vi fortæller vores lykke og vores ulykker, vores stjernestunder og vore sorger. Når vi fortæller vores liv for hinanden, deler vi også vores skæbne med hinanden, og skæbnefællesskaber er de stærkeste fællesskaber, der findes. Du kan forlade mig, og jeg ser dig måske aldrig igen, men den historie, du fortalte mig, bliver altid stående tilbage.
Erik Lindsø har i mange år undervist i erindringsskrivning og har skrevet bogen “Livet er i det mindste en historie værd” om nødvendigheden af, at vi giver os tid til at få vores liv fortalt og gjort til en god historie.

Kl. 14.00-16.30: Vi går i Rødding Bio og ser Erik Clausens film "Mennesker bliver spist". Introduktion til filmen v/ Erik Lindsø.
"Mennesker bliver spist" blev af anmeldere kaldt Erik Clausens bedste film. Filmen er en kærlighedserklæring til alle de helt almindelige hverdagsmennesker, som hver dag oplever at bliver overset og behandlet med den form for ligegyldighed, der æder sjæle op. Det gode grin er der på bedste Clausen-vis, men det overskygges af en varm bekymring for alle de små, der går og glemmer og bliver glemt. Fordi de bliver ældre, fordi de har levet sammen med den samme så længe, at man ikke kan kende forskel på ægtemand og sofa, når man kigger rundt i stuen. Filmen vil have, at vi hanker op i vores livshistorie. Den er en opsang til alle os, der ikke ser efter, fortalt med en ægte medmenneskelig bekymring. Vi skal passe godt på hinanden. Se, lytte og give plads. Det er filmens sympatiske budskab.

Kl. 19.30-21.00: ”USA – kultur og identitet. Hvordan påvirker det os?” v/ Mads Fuglede.
Siden Anden Verdenskrig har vi levet i det amerikanske århundrede. Få nationer har præget sine omgivelser så afgørende som USA. Og man kan ikke skille begreberne globalisering og amerikanisering fra hinanden. For millioner af mennesker er amerikansk livsstil et ideal. For andre er det en trussel mod traditioner og nationale værdier. Endvidere kan ingen nationer nogetsteds handle uden at medtænke, hvorledes de politiske vinde blæser i Washington. USA's præsident er ikke bare amerikanernes leder, men en politisk aktør, hvis holdninger præger vores alles liv – direkte og indirekte. Amerikansk kultur og identitet har mange fascinerende facetter, som dette foredrag vil give et nærmere indblik i.

Torsdag den 3. januar
Kl. 9.00: ”Se, hvilken morgenstund!” Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage er der, hvis ikke andet er nævnt, morgenmad kl. 8-8.45, morgensang kl. 9.-30, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.