Nytår i Rødding

Årsskifte i højskolerammer

Engang var jeg meget urolig for fremtiden
som jeg nu kan se
er gået rigtigt godt.
Benny Andersen.

Det pudsige er, at om hundrede år er
denne onde tid blevet til de gode gamle dage.
Storm P.

Vi samles om dronningens tale. Vi står stille, når Jens Olsens verdensur falder i slag. Vi hopper med samlede ben ind i det nye år. Vi lader champagnepropperne springe. Vi sender raketter mod himlen. Vi ser tilbage og mindes. Vi søsætter forhåbninger og forsætter om alt det gode, vi skal gøre, som vi ikke fik gjort. Vi skåler og ønsker hinanden godt nyt år.

Vi danskere har faste ritualer, når vi arkiverer året, der gik, i mindernes skuffe og tager hul på et nyt år med en ny omgang i livets manege. Vi forbinder nytår med tanken om fornyelse. Verden er ny igen. Vi hopper ind i det nye år med begge ben for at begynde på en frisk.

På Rødding Højskole fejrer vi nytår med manér. Vi ser ikke blot tilbage på det gamle år, men også fremad mod det nye, der skal komme – i det nære liv herhjemme og på den globale scene. Vi gør det i de festlige rammer, som hører nytåret til.

Vi indleder nytårsaften med dronningens nytårstale, hvorefter vi sætter os til et festligt nytårsbord. Senere fejres aftenen med sang og dans til levende musik og fyrværkeri. Den første dag i år 2020 går vi til gudstjeneste. Om aftenen skal vi til nytårskoncert med Karsten Holm og Cash-trioen.

I løbet af ugen får vi desuden en førstehåndsberetning fra et af verdens brændpunkter, når TV2’s mellemøstkorrespondent Steffen Jensen lægger vejen forbi, og USA-ekspert David Trads kommer og fortæller om Donald Trump og amerikansk politik.

Glæd dig endvidere til at høre Niels Ole Frederiksens fantastiske historie om udbryderkongen og pengeskabstyven Carl August Lorentzen samt fortæller Erik Lindsø. Ligesom du kan se frem til udflugten til Ribe, hvor vi både går en tur i middelalderbykernen og besøger Ribe Kunstmuseum med dets enestående samling af danske guldaldermalerier.

Velkomstforedraget holdes af Michael Böss, kommentator ved Jyllands-Posten, forfatter og historiker med speciale i dansk identitetshistorie, hvor han giver sit bud på, hvori nationalitet består.

Vi giver inspiration og gåpåmod til året, der kommer.
Vi ser fremad.
Velkommen til nytårskursus på Danmarks første højskole.

Tilmelding
Pris: 4.950 kr. på dobbeltværelse uden bad (tillæg 1.000 kr. for enkeltværelse). 5.450 kr. på dobbeltværelse med bad. Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.

Kursusværter

 • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.
 • Lillian Hjorth-Westh, foredragsholder, fortæller og tidl. forstander på Bornholms Højskole.

Medvirkende

 • Georg Bendix, højskolelærer og foredragsholder. Har været tilknyttet Rødding Højskole siden midten af 1960’rne. Han kender højskolen og området omkring den som sin egen bukselomme, og han er en fabelagtig fortæller.
 • Karsten Holm, Cash i kirken, se www.karstenholm.dk.
 • Michael Böss, kommentator ved Jyllands-Posten, historiker og forfatter til blandt andet ”Det demente samfund– historieløshed i nutidskulturen” (2014) og”Forsvar for nationen" – Nationalstaten under globaliseringen” (2006). I foråret 2019 er han aktuel med bogen "Nationalitet", der udkommer i serien ”Tænkepauser”.
 • David Trads, journalist, forfatter og kommentator ved Altinget.
 • Erik Lindsø, forfatter, journalist og foredragsholder, kendt for sinehumoristiske fortællinger om det store i det små, alvoren i humoren. Han ta’r fra de muntre og gi’r til de skuffede.
 • Niels Ole Frederiksen, højskolemand, fortæller og forfatter til bogen ”Er der vilje, er der vej” – om udbryderkongen Carl August Lorentzens fantastiske historie.
  Se www.nof46.dk.
 • Kirsten Rykind-Eriksen, mag.art. i etnologi, tidligere museumsinspektør. Har i flere år arbejdet på Nationalmuseet med traditioner omkring højtider.
 • Steffen Jensen, mangeårig korrespondent i Mellemøsten for TV2. Steffen Jensen er et af landets bedst kendte ansigter, ikke mindst på baggrund af rapporterne fra Mellemøsten – midt i krige og under opstande. Steffen Jensen har været mellemøstkorrespondent fra TV2’s spæde start, og har boet fast i Jerusalem i en lang årrække.
 • Mette Kathrine Jensen, folkemusiker og folkedanserinstruktør.

Kursusprogram

Lørdag den 28. december
Kl.15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl.16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 19.30-21.00: ”Nationalitet er noget vi gør, snarere end noget vi har” v/ Michael Böss.
Et foredrag om hvordan vi udtrykker vores nationalitet til hverdag og fest. For det meste uden at vi tænker over det. Nationalitet er nemlig en bestemt måde at leve, tænke og føle på. Men den forandrer sig.

Søndag den 29. december
Kl. 9.00: “Denne morgens mulighed”. Morgensang om Johannes Møllehave v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 9.40-12.00: ”Rundt om maleren Michael Ancher” v/ Lillian Hjorth-Westh.
Foredraget er historien om Michael Peter Ancher (1849-1927), en af de betydeligste skikkelser i dansk malerkunst. Det er fortællingen om drengen, der voksede op i Rutsker på Bornholm, og som 16-årig udvandrede til Djursland, hvor han fik job som skriver på Kalø godskontor. Her får han mulighed for at afprøve en iboende trang til kunstnerisk udfoldelse, og de kommende år udfolder han et sjældent set talent. Han bosætter sig i Skagen, hvor han sammen med sine kone Anna Ancher bliver centrum for de legendariske Skagensmalere. Hans malerier af fiskernes liv i Skagen gav ikke blot Michael Ancher internationalt gennembrud, men han malede sig også direkte ind i vores bevidsthed, så de fleste af os i dag ser hans skagensmalerier som en del af den danske kulturarv.

Kl. 13.00-13.45: Rundvisning på skolen v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 14.00-16.30: ”Det arabiske forår: Kommer der en sommer eller isvinter bagefter?” v/ Steffen Jensen.
Der er opbrud i den arabiske verden. Demonstrationer, oprør, revolutioner og konfrontationer. Hvor nogle lande vælter deres diktator, kaster andre sig ud i en blodig borgerkrig. Der er lande, hvor tyrannen anvender magt mod ethvert forsøg på protest, mens man i andre arabiske lande holder sig tilbage, mens man spændt og nervøst venter på det kommende udslag.

Kl. 19.30-21.00: Folkedans v/ Mette Kathrine Jensen m.fl.

Mandag den 30. december
Kl. 7.30: Morgenmad.

Udflugt til Ribe
Kl. 8.30-12.30: Vi besøger Ribe Kunstmuseum, hvis samling består af en perlerække af de danske guldaldermalere, skagensmalerne og de klassiske modernister. Bagefter går vi en tur i middelalderbykernen, hvor tidligere tiders indbringende marsk- og vadehavshandel afspejler sig i prægtigt kirkebyggeri, fornemme købmandsgårde og velholdte bindingsværkshuse. Turledere: Mads Rykind-Eriksen, Georg Bendix og Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 14.00-16.30: "Er der vilje, er der vej". Udbryderkongen og pengeskabstyven Carl August Lorentzen v/ Niels Ole Frederiksen.
Natten mellem den 22. og 23. december i 1949 undveg udbryderkongen Horsens Statsfængsel via en 18 meter lang tunnel.  Det var en sensation, som gav genlyd i hele Danmark. Det er fortællingen om en mand, der besad store kreative evner, og hvis opfindsomhed ingen grænser kendte, når det gjaldt om at finde egnede flugtveje ud af fængslet.

Kl. 19.30-21.00: ”Så syng da, Danmark, lad hjertet tale!”. Sang- og fortælleaften v/ Mads Rykind-Eriksen.

Tirsdag den 31. december
Kl. 9.00: ”Se, nu stiger solen af havets skød”. Morgensang i Rødding Frimenighedskirke v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 9.40-12.00: ”2019 og verden – et tilbageblik på året, der gik” v/ Mads Rykind-Eriksen.
I fællesskab ser vi tilbage på året der gik, og de begivenheder vi vil huske. Vi vil diskutere, om der var ting og hændelser, der har forandret verden – herhjemme såvel som ude i den store verden.

Kl. 12.00: Champagnefrokost.

Kl.14.00-16.30: ”Gaven” v/ Kirsten Rykind-Eriksen.
Ved juletid giver vi hinanden gaver i store mængder som aldrig før. For nogle er det ved at tage overhånd. Gavegivning anses for at være en del af vores forbrugsmønster: Men gaver har en langt dybere betydning. At give en gave kræver en modgave. I foredraget kommer Kirsten Rykind-Eriksen ind på, hvordan gaver er brugt i tidens løb. F.eks. til at skaffe sig en acceptabel partner ved giftermål, politisk, for at skaffe sig venner i et andet land for at afvæbne en fjende og undgå krig eller symbolsk for at vise, hvem der har magt og bestemmer.

Nytårsaften
Kl. 18.00: Dronningens nytårstale.

Kl. 18.30: Nytårsmiddag med underholdning, dans, kædedans og folkedans med levende musik og tyvstart på fyrværkeriet.

Kl. 24.00: Champagne, kransekage og festfyrværkeri.

Onsdag den 1. januar
Kl. 10.00-12.00: Gåtur i Sommerlystskoven v/ Mads Rykind-Eriksen og Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 13.30-15.30: "Digteren fra Jenle. Jeppe Aakjær i ord og toner” v/Lillian Hjorth-Westh.
På Jeppe Aakjærs gravsten på Jenle i Salling står der: "Her slutter de glade sange". Og det er de glade sange, vi i dag kender ham for. Men han var også en samfundskriger, der talte de fattiges sag.Hvem sidder der bag skærmen. Oles sad på en knold og sang. Jeg er havren, jeg har bjælder på. Sneflokke kommer vrimlende. Nu er det længe siden – m.fl. Jeppe Aakjær fylder godt i Højskolesangbogen, og hans digtning hører til i vores bevidsthed, selv om vi ikke altid tænker over det. Jeppe Aakjær var både poet og agitator. Han var den første fra bondestanden, der satte pen til papir og skrev om det landboliv, han var vokset op i og kendte på krop og sjæl. Folk elskede hans poetiske og smukke sange om bønderne, naturen og livet på landet. Men når han betrådte talerstolene og talte de fattiges sag, delte han vandene. I hans samtid var han derfor både elsket og hadet. Med afsæt i sange af Jeppe Aakjær tegnes et portræt af den højtråbende samfundskritiker, den lyriske digter og mennesket Aakjær; en sjælden personlighed med et kompromisløst sind og en sans for social retfærdighed og naturens uberørte storhed.

Kl. 16.00: Nytårsgudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke.

Kl.18.00: Statsministerens nytårstale.

Kl.18.30: Aftensmad.

Kl. 20.00: Nytårskoncert i Rødding Frimenighedskirke med Karsten Holm og Cohen-trioen.
En aften med sange af Leonard Cohen og et besøg i digterens univers med Karsten Holm og Cohen-trioen. Vi hører Cohen-mesterværkerne ”Halleluja”, ”So Long Marianne”, ”I’m Your Man” – og alle de andre sange med stærk poesi. Leonard Cohen er en af vor tids største sangskrivere, og hans sange er blevet en del af vores fælles kultur. Leonard Cohen har engang fortalt om sin inspiration og første forsøg med at skrive: ”Den første poesi, der gjorde indtryk på mig, var bibelhistorien i synagogen. Det gav mig gåsehud.”

Vi møder: Karsten Holm, vokal, guitar. Bjørn Bønne Petersen, kontrabas og kor. Martin Blom, diverse guitarer og kor. Knud Erik (Fuddi) Steengaard, violin og kor.

Kl. 21.30: Hygge og buffet med ost og vin.

Torsdag den 2. januar
Kl. 9.00: "Det er bedre at være opladende end nedladende". Morgensang om Benny Andersen v/ Erik Lindsø.

Kl. 9.40-12.00: "Humor som medicin". Om livsmod, livslyst og livsglæde v/ Erik Lindsø.
Humor er det bedste værn mod stress. Med humor når vi det samme, men for nedsat tempo – vi bliver langsomme i vendingen, men hurtige i replikken.Humoren er en elastik af solidaritet og tilgivelse. Humoren fornyr og forynger vores livssyn, og den gør os finurlige og eventyrlige.Med humor får vi overskud til at drage virkeligheden i tvivlMed humor kan vi vende mismod til livsmod. Med humor kan vi afvæbne den, der er urimelig og redde situationen. Der venter en munter og livsbekræftende formiddag, hvor lattermusklerne bliver rørt.

Kl. 13.30: "Vi er hinandens skæbne". Optakt til Hella Joofs film ”Happy Ending” v/ Erik Lindsø.

Kl. 14.30: Vi går i Rødding Bio og ser ”Happy Ending” af Hella Joof.
Hella Joofs nye danske komedie ”Happy Ending” følger Helle (Birthe Neumann), som glæder sig til, at hendes mand Peter (Kurt Ravn) endelig går på pension. Helle har planlagt, hvordan de skal nyde livet og hinanden samt tage på rejser sammen. Alt tager dog en drejning, da han kommer hjem fra sin sidste arbejdsdag og fortæller, at han skal være vinimportør og pendle mellem Danmark og Frankrig. Parret går nu fra hinanden, og de begiver sig hver især ud på en opdagelsesrejse med nye muligheder, problemer og drømme. Men flere spørgsmål melder sig: Kan man leve uden hinanden efter 50 års ægteskab? Og kan man starte forfra?

Kl. 19.30-21.00: "Verden under Trump! Hvad pokker sker der?” v/ David Trads.
Under Donald Trump er dét Vesten, som har givet os enestående fred, velstand og succes siden Anden Verdenskrig ved at falde fra hinanden. Præsidenten melder USA ud af det meste og sår tvivl om resten – for under Trump er det altid og hele tiden America First!Trump er tilsyneladende ligeglad med USA’s stærkeste allierede i Europa og Nordamerika. Han elsker derimod USA’s traditionelle fjender som Nordkorea og Rusland. Præsidenten er tydeligt mere fascineret af ”stærke mænd” i diktaturer end af demokratiske ledere.
Lederen af den frie verden, som man siger, stempler NATO som ”forældet” og anklager EU for at være sat i verden for at ”drage fordel af USA”. De aftaler, som USA allerede havde godkendt – Paris-aftalen om global opvarmning, Iran-aftalen om atomnedrustning – melder han sig ud af. Det store spørgsmål er nu: Hvad pokker sker der? Hvorfor handler Trump, som han gør? Og måske allervigtigst: Hvad kan Europa og Danmark gøre for at forhindre, at det hele falder sammen?

Torsdag den 3. januar
Kl. 9.00: ”Se, hvilken morgenstund!” Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8.-8.45, frokost kl. 12, eftermiddagskaffe kl. 15, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.