Nordisk kulturuge

Nordisk kulturuge

Mød nordiske forfattere, kunstnere, musikere og smag Nyt Nordisk Køkken. I samarbejde med Foreningen Norden

den, som har længtet i tyve år
over de høje fjelde,
den, som véd, han ikke når,
kender sig mindre år for år (…)
Ud vil jeg! ud! – o, så langt, langt, langt,
over de høje fjelde
Bjørnstjerne Bjørnson, Højskolesangbogen nr. 182.

De nordiske værdifællesskaber har vakt opmærksomhed ude i verden!

I årevis har Norden ikke villet stå ved sig selv som noget særligt, og en forståelse for det fælles nordiske har stort set forladt vores opmærksomhed. Men andre lande lægger i den grad mærke til os i Norden – ja, ofte kan de have svært ved at se forskel på os, fordi de får øje på vores fællestræk mere end vores forskelle, fx at vi snakker næsten samme sprog – og når en dansk eller svensk forfatter omtales i udenlandsk presse, er det ofte som en nordisk forfatter.

Verden har fået øjnene op for Norden. I samarbejde med Foreningen NORDEN arrangerer Rødding Højskole for tredje år i træk et kursus, der skal åbne øjnene for os selv. I år sætter vi bl.a. fokus på vores værdier. Norden står på et fjeld af værdifællesskaber. Vores velfærds- og demokratimodel har vakt opmærksomhed ude i verden. Det samme har nordisk litteratur, kunst, musik og film. Nordisk film og drama vinder internationale priser. Kurset sætter fokus på det hele. Mød bl.a. den grønlandske sanger Julie Berthelsen, forfatteren Søren Ulrik Thomsen, den islandske skuespiller Maria Árnadóttir og kunsthistorikeren Grethe Bay. Musikforedrag om Cornelis Vreeswijk. I Flensborg møder vi tidl. minister for Slesvig-Holsten Anke Spoorendonk og Flensborgs tidl. overborgmester Simon Faber.

I samarbejde med Foreningen NORDEN.

Tilmelding
Pris: 4.700 kr. på dobbeltværelse uden bad (tillæg 1000 kr. for enkeltværelse). 5.200 kr. på dobbeltværelse med bad. Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.

Kursusværter
· Anette Jensen, cand.theol., sognepræst, tidl. leder af Nordisk Informationskontor i Flensborg,
· Aage Augustinus, cand.mag. i historie og religion, tidl. valgmenighedspræst og højskoleforstander.

Medvirkende

 • Søren Ulrik Thomsen, digter og essayist. Har siden sin debut i 1981 med digtsamlingen ”City slang” udgivet flere essay- og digtsamlinger, af hvilke ”Rystet spejl” i 2016 blev omsat til en ballet og opført på Det Kongelige Teater. Seneste udgivelse er ”En hårnål klemt inde bag panelet”.
 • Julie Berthelsen, grønlandsk/dansk popsangerinde, radio- og tv-vært m.m. Opvokset i Grønland, bosat i Danmark. Debuterede som forfatter i 2015 med bogen ”Sund balance”.
 • Erik Fosnes Hansen, norsk forfatter, hvis nyeste roman udkom ”Hummerliv” udkom på dansk i 2017.
 • Steen Svanholm, kunst- og vidensformidler.
 • Gert Thinggaard Svendsen, professor i Statskundskab, Aarhus Universitet.
 • Dorte Futtrup, fortæller og forfatter, bosat på Frederiksberg, Danmark. Har tidligere boet på Færøerne og i Grønland.
 • Maria Árnadóttir, skuespiller, forfatter og fortæller. Født i Island, bosat i Skåne.
 • Simon Faber, tidl. overborgmester i Flensborg, valgt for det danske mindretalsparti SSV.
 • Anke Spoorendonk, tidl. minister i Slesvig Holsten, valgt for det danske mindretalsparti SSV.
 • Simon Faber. Projektleder for Genforeningen 2020 og tidligere overborgmester for SSV i Flensborg.
 • Lone Døssing, cand.mag. i musik, tidl. medarbejder ved Radio Jazz.
 • Grethe Bay, kunsthistoriker, gift med tidl. generalkonsul Henning Becker-Christensen i Flensborg. Deres hjem har været samlingssted for både dansksindede sydslesvigere og gæster nordfra.
 • Anita Kajhøj Ibsen, kok m.m., medejer af Lyng Dal – hotel og restaurant, Gl. Rye.
 • Eva Bach, tidl. Højskoleforstander for Rude Strand Højskole.
 • Mette Geil, præst i Rødding Frimenighed, cand.theol.
 • Mads Rykind Eriksen, cand.mag. historie og filosofi, forstander for Rødding Højskole.

Kursusprogram

Søndag den 30. september
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind- Eriksen.
Kl. 17.15: Introduktion til kurset v/ Anette Jensen og Aage Augustinus.
Kl. 19.30-21.00: ”Nordiske sange og fortællinger” v/ Anette Jensen og Aage Augustinus.

Mandag den 1. oktober
9.00: "Norden i en globaliseret verden". Morgensang v/ Aage Augustinus.

9.40-12.00: ”Jon Fosse, stilhedens forfatter” v/ Anette Jensen.
Jon Fosse er en af Norges store forfattere. Han er bl.a. på tale til Nobelprisen i litteratur. For ”Andvake-trilogien” fik han i 2015 Nordisk Råds litteraturpris. Jon Fosse har sin egen helt særlige, lavmælte og stilfærdige stil, men også som dramatiker er han blevet meget kendt i sit hjemland, hvor musikeren Benedicte Maurseth har sat hans tekster i musik. Foredraget tager sit udgangspunkt i ”Andvake-trilogien”, men vil også komme ind på den sørgmuntre og livsfilosofiske ”Nej åh nej. Hundemanuskripterne 1-3.”

Kl. 14.00-16.30: ”En hårnål klemt inde bag panelet” v/ Søren Ulrik Thomsen.
Søren Ulrik Thomsen er med sine digte blevet kendt i hele Norden. Han vil læse op fra sin seneste bog, "En hårnål klemt inde bag panelet". Bogen består af korte tekster om tiden, der både forsvinder bagud og flygter fremover. Tekster fulde af sansninger, stemninger og iagttagelser. Fra det essayistisk reflekterende til erindringshistorier og prosadigte. Fra det rå til det rørende. Om ikke at lade fortiden stivne i klichéer og om at forholde sig kritisk til nutiden og samtidig insistere på sin principielle optimisme. Efter oplæsningen vil der være mulighed for kommentarer, spørgsmål og diskussion.

Kl. 19.30-21.00: "Glimt af Grønland" v/ Julie Berthelsen.
Sangerinden Julie Berthelsen blev landskendt i TV2's konkurrence "Popstars" og har siden haft en flot karriere på den danske musikscene. Hun tilbragte sin barndom og tidlige ungdom i Grønland og knytter sin identitet til landet højt mod nord. Med udgangspunkt i sit kapitel i antologien "Min barndom i Grønland" kommer hun med "en fortælling fra hjertet om mine tidligste minder fra Grønland, blandet med hvor jeg har været i livet og er i livet nu, som den jeg er".

Tirsdag den 2. oktober
Kl. 9.00: "Frivillighed i Norden". Morgensang v/ Eva Bach.

Kl. 9.40-12.00: ”Livet er ikke lutter matematik”. Et foredrag om den svenske forfatter P.O. Enquist v/ Aage Augustinus.
Udgangspunktet er P.O. Enquists erindringsroman, ”Et andet liv”; vi følger forfatteren helt fra barndommen i Nordsverige, hvor grunden blev lagt på godt og ondt. Smertepunkterne må med, dem slipper han ikke fri af, men han må som enhver anden lære at leve med dem. Hvor ondt det så end gør ind imellem, er der håb og mening.

Kl. 14.00-16.30: Vi skal se ”Kongens valg” i Rødding Biograf.
I det historiske drama "Kongens valg" kommer den tyske hær til Norge den 9. april 1940. Tyskland vil besætte Norge, som de succesfuldt gør med Danmark, men den norske modstand er stor. Kongehuset må evakueres, og kongefamilien flygter med tyskerne lige i hælene. Kong Haakon og Prins Olav bliver tilbage i landet, hvor de må tage en afgørende beslutning. Skal de konfrontere fjenden eller overgive sig betingelsesløst?
"Kongens valg" har Jesper Christensen i hovedrollen som Kong Haakon.

Kl. 19.30-21.00: "Mig og Cornelis" v/ Steen Svanholm.
Koncertforedrag i Rødding Frimenighedskirke om Cornelis Vreeswijks liv med opture og nedture og om Steen Svanholms tilgang til Vreeswijks tekstunivers. Udgangspunktet er, at Steen Svanholm som den eneste dansker har fået tilladelse til at komponere musik til en række af Cornelis’ tekster, som han ikke selv nåede at komponere musik til, før sin alt for tidlige død i 1987. Og som den eneste i verden har Steen Svanholm også skrevet sange om Cornelis Vreeswijk. Det hele er naturligvis krydret med kendte og ukendte Cornelis-sange, så der bliver også lejlighed til at synge med.

Onsdag den 3. oktober
Kl. 9.00: ”Den signede dag”. Morgensang i Rødding Fremenighedskirke v/ Mette Geil.

Kl. 9.40-12.00: "Tillid – den nordiske X-faktor" v/ Gert Tinggaard Svendsen.
Professor Gert Tinggaard Svendsen giver denne optakt til sit foredrag: ”Mange undrer sig over, hvad der foregår i Norden. Hvorfor er vi velhavende og lykkelige med velfungerende institutioner? Verdens førende samfundsforskere kigger derfor mod Norden for at forstå, hvorfor tingene fungerer, og hvad det særligt nordiske er. For at forklare det særligt nordiske kan vi søge mod et sted, hvor man normalt ikke kigger – nemlig tillid og relationer mellem mennesker. Norden er netop verdensmester i tillid!”

Kl. 14.00-16.30: ”Hummerliv” v/ Erik Fosnes Hansen.
Erik Fosnes Hansen er en kendt norsk forfatter. Hans nyeste roman ”Hummerliv” (udkom på dansk 2017) balancerer mellem satire og tragedie i en række inciterende samtidsskildringer. Romanen foregår i 1982 og handler bl.a. om kampen for at overleve i et samfund, som er under konstant forandring. Erik Fosnes Hansen har ikke udgivet så mange romaner, men til gengæld har samtlige hans romaner vundet priser og er oversat til mange sprog.

 Kl. 19.30-21.00: "NORDLYS. Nordens magi i sælsomme og dramatiske fortællinger" V/ Dorte Futtrup og Maria Arnadóttir.

To kvinder med rødder i nordisk kultur og historie har samlet en broget buket fortællinger om urkræfter og skæbner i Norden. I fortællingens form tager de publikum med på rejse fra Danmark, Sverige, Norge, Nordkalotten til Færøerne, Island og Grønland.
I vänskapens tecken vill de berätta tillsammans på två olika nordiska språk. To fortællesprog er ingen hindring for forståelse, når artikulation, indlevelse og narrativitet går hånd i hånd.

Maria Árnadóttir er skuespiller og fortæller, født og opvokset i Island og bosat i Skåne. Dorte Futtrup er fortæller og forfatter, bosat i København. Hun har tidligere boet på Færøerne og i Grønland. Begge taler et klart, tydeligt og letforståeligt sprog.

Torsdag den 4. oktober
Heldagsudflugt til Flensborg
Kl. 7.15: MOrgenmad.
Kl. 8.00-17.00: Vi besøger Dansk Centralbibliotek, hvor vi skal vi møde Simon Faber, tidligere dansk overborgmester i byen og Anke Spoorendonk, tidligere kultur-, justits- og
Europaminister i den slesvig-holstenske Landdag i Kiel. Simon Faber er i dag
projektleder for den store genforeningsmarkering i 2020, hvor 100-året for
Sønderjyllands genforening med Danmark markeres gennem en række tiltag. Med
afstemningen i 1920 blev også Nordens sydgrænse lagt fast. Vi skal høre om projektet i
2020, og Anke Spoorendonk, som i dag er formand for Foreningen Norden i Sydslesvig, vil fortælle om sit mangeårige nordiske engagement – også som politiker i
Landdagen i Kiel. Om eftermiddagen får vi en guidet rundvisning i Flensborg.

Kl. 19.30-21.00: "Den nordiske tone" v/ Lone Døssing.
Findes der et nordisk musikalsk udtryk – en særlig nordisk tone? Eller sagt på en anden måde: Kan musik udtrykke en nationalkarakter? Disse spørgsmål er ikke nye, men går helt tilbage til nationalromantikken i 1800-tallet, hvor ideerne omkring en nordisk tone opstod. Foredraget belyser med nedslag i historiske og kulturelle forhold, hvad vi forstår ved et nordisk udtryk. Der vil være nedslag i vigtige musikalske tidslommer: Kunstmusikken i 1800-tallet og folkeviserne, svensk jazz i 50'erne med linjer op til nutidens norske saxofonist Jan Garbarek, der med sin klang på sin saxofon har fået mange anmeldere til at tale om en nordisk tone.

Fredag den 5. oktober
Kl. 9.00: Morgensang: "Luftspejling 38". Om den finlandssvenske forfatter Kjell Westös roman. Morgensang v/ Anette Jensen.

Kl. 9.40-12.00: "Nordisk mad!" v/ Anita Kajhøj Ibsen.
Anita Kajhøj fortæller om sit foredrag: "Jeg præsenterer Nordens råvarer, sådan som vi kan finde dem i naturen omkring os, og hvordan jeg anvender disse råvarer – med fokus på, hvad der egentligt kan bruges fra naturen af svampe, urter, rødder, bær osv. Og hvordan det forarbejdes. Jeg vil også gennemgå, hvad vi finder i vores haver. Du bliver overrasket over, hvor meget af det du allerede har i forvejen, der kan spises."

Kl. 14.00-16.30: "Edvard Munch" v/ Grethe Bay.
Allerede omkring 1900-tallets begyndelse opnåede Edvard Munch international berømmelse. Hans kraftfulde, maleriske ekspressionisme og hans indsats som grafiker dannede et vigtigt grundlag for ekspressionismens udvikling i mange lande, især i Tyskland, hvor Munch opholdt sig i længere perioder i 1890'erne. Ikke mindst Emil Nolde og den tyske malergruppe Die Brücke betragtede Edvard Munch som en banebrydende inspirator. Grethe Bay vil fortælle om hans liv og kunst.

Kl. 19.00: Afslutningsaften. Afslutningsmiddagen er kreeret af Anita Kajhøj Ibsen i samarbejde med Rødding Højskoles køkken.

Lørdag den 6. oktober
"Se, hvilken morgenstund". Morgensang v/ Mads Rykind Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8-8.45, frokost kl. 12, eftermiddagskaffe kl. 15, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.