Naturvandringer, filosofi og god mad

Kursus for livsnydere

Livet er en gave,
og en gave pakker man ud.
Storm P.

Vi byder velkommen til en sommeruge med fokus på livsbegejstringer. Kom og bliv ladet op med en perlerække af filosofiske foredrag om det gode liv spændt ud mellem glæde og sorg. Mød forfatteren og mesterbiografen Tom Buk-Swienty, forfatteren Knud Romer med de ramsatte meninger, filosoffen Hans-Jørgen Schanz, filosoffen og fremtidsforskeren Lene Rachel Andersen, Kierkegaard-eksperten Pia Søltoft m.fl. På den musikalske front møder du Klezmerduo, som er sublime fortolkere af jødisk musik, og troubadouren Kristian la Cour, der fortolker nordiske viser.

På udflugter viser vi dig natur og historie, så du forundres og betages. Vi skal vandre i den sønderjyske natur, besøge Vadehavscentret og opleve Vadehavet og marsken i vest og vandre ad Hærvejen i de kuperede landskaber i øst – og høre gode historier undervejs.

På Klægager, Den Gamle Digegreves Gård i Ballum, møder vi Vadehavets digter Jens Rosendal, der fortæller om sine sange, og vi synger en række af dem – bl.a. "Du kom med alt det der var dig". På Klægager serveres marsklam til middagen, i den hælvede kælder på Sønderskov Slot venter en gourmetmiddag. I højskolens køkken bliver der kælet for dine smagsløg hele ugen.

Ved at leve livet erfares det, men ved at elske livet forklares det. Dette er en uge, hvor livet forklares, fordi du møder mennesker og en højskole, der elsker livet.

Vores motto: Det er bedre at være livsnyderend livssnyder!

Tilmelding
Pris: 4.950 kr. på dobbeltværelse uden bad (tillæg 1.000 kr. for enkeltværelse). 5.450 kr. på dobbeltværelse med bad. Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.

Kursusvært
Aage Augustinus, cand.mag., tidl. højskoleforstander.

Medvirkende

 • Tom Buk-Swienty, forfatter og biograf, har bl.a. skrevet bestsellerne "Slagtebænk Dybbøl" og "Dommedag Als" og dertil en lang række anerkendte biografier, senest "Det ensomme hjerte".
 • Ruth og Christian Lorenzen, ejere af Klægager – Den Gamle Digegreves Gård – der i 2017 blev kåret som Danmarks smukkeste bondegård.
 • Gert Karkov, gårdejer, fhv. viceformand for Dansk Landbrug.
 • Knud Romer, radiovært på Radio 24syv og forfatter, bl.a. til "Den, der blinker, er bange for døden" og "Kort over Paradis".
 • Lene Rachel Andersen, filosof, fremtidsforsker og forfatter, bl.a. til storværket "Både- Og" i fem bind.
 • Hans-Jørgen Schanz, professor i idéhistorie, Aarhus Universitet og forfatter til en lang række filosofiske og samfundsanalysende værker, senest bogen "Ånd".
 • Pia Søltoft, cand.teol., ph.d. og ejer af konsulentfirmaet Coaching-Kierkegaard. Har skrevet en lang række bøger om Søren Kierkegaard.
 • Klezmerduo bestående Ann-Mai-Britt Fjord (harmonika og sang) og Henrik Bredholt (sopransax, dulcier, tuba og sang).
 • Jens Rosendal, forfatter og sangskriver med mange sange og salmer i Højskolesangbogen og Salmebogen.
 • Bo Ejstrud, museumsleder på Museet på Sønderskov Slot.
 • Kristian la Cour, højskolelærer, komponist, musiker, troubadour.
 • Mette Geil, cand.theol., præst i Rødding Frimenighed.
 • Erik Lindsø, forfatter, kulturjournalist, foredragsholder.
 • Michell Smedegaard Boysen, højskolelærer, musiker og fotograf.
 • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.

 Kursusprogram

Søndag den 28. juli
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 17.15: Introduktion til ugen v/ Aage Augustinus.

Kl. 19.30-21.00:Højskolesang og fortælling v/ Aage Augustinus.

Mandag den 29. juli
Kl. 9.00: ”Fra kultur til arkitektur”. Skolevandring i morgenstunden v/ Mads Rykind-Eriksen.

Vandring i Sønderjyllands natur
Kl. 9.30-17: På dagens tur får vi et koncentrat af Sønderjyllands natur, kultur og historie. På vores ca. 7 km vandring får vi syn for isens rumsteren under sidste istid, når vi følger isstilstandslinjen med de kuperede morænebakker, åse og dybe dødissøer mod øst og flade hedesletter og moser mod vest. Vi mærker stenalderfolket, når vi går på gravens rand i et område med stor koncentration af både gravhøje, langdysser, stendysser, runddysser og jættestuer. Vi følger et stykke autentisk hærvej og fornemmer generationers færdsel. Vi er på sporet af ”Æ Kleinbahn”, et jernbaneanlæg anlagt i den tyske tid. Vi støder på beton og jern i resterne af Nordeuropas største forsvarsstilling ”Sikringsstilling Nord” fra Første Verdenskrig med de massive betonbunkers skjult i landskabet og ser fra den samme krig Niels Skovgårds relief på Vedsted Kirkegård til minde om faldne i sognet. Vi slutter dagen med besøg på det idylliske Tørning Mølle med borgbanke, sjældne træer og gammelt mølleri. Turledere: Gert Karkov og Aage Augustinus.

Kl. 19.30-21.00: "Den ideelle amerikaner". Om den dansk-amerikanske fotograf Jacob A. Riis v/ Tom Buk-Swienty.
Som mange andre emigranter tog den 21-årige Jacob A. Riis i 1870 chancen for et bedre liv i USA – drevet af sted af en skuffet far og et knust hjerte over ikke at kunne få sit livs kærlighed.I New York ender han som sulten vagabond. Han lever blandt de allerfattigste og ser dem bukke under af sygdom og sult. Jacob får især øjnene op for slumbørnenes vilkår og bliver den første til at bruge fotografiet som dokumentation for de forfærdelige forhold. Han bliver USA's markante fortaler for de fattiges sag. Først som politireporter på New York Tribune og senere som ven med Theodore Roosevelt. Han holder lysbilledforedrag fra slummen og skriver bogen ”How the Other Half Lives”, og er med til at give sagen så stor opmærksomhed, at der langsomt sker ændringer. Tom Buk-Swienty har skrevet den første komplette biografi om legenden Jacob A. Riis.

Tirsdag den 30. juli
Kl. 7.15: ”Morgenstund har guld i mund”. Morgengåtur for de morgenfriske, indledt med morgensang på gårdspladsen v/ Aage Augustinus.

Kl. 9.00: Morgensang i Rødding Frimenighedskirke, hvor vi ser kirken og hører den gribende historie om præsteparret, der mistede to sønner under Første Verdenskrig. V/ Mette Geil.

Kl. 9.30-12.00: ”Livet er vel større end en Tuborg fra fad?” v/ Aage Augustinus.
Et foredrag om forfatteren Johannes V. Jensen, der på den ene side gerne vil være tilfreds med verden, som den er, men på den anden side længes efter noget større end ”Vaskefad, Skohorn, Tandbørste og hele Historien, Tobak og Solskin og Tuborg fra Fad”. Der er i forfatterskabet en rastløshed og en voldsom spænding mellem hjemstavnskærlighed og udlængsel. Han så sit folk både indefra og udefra, og forfatterskabet har samme vingefang fra Himmerlandshistorierne til skildringer fra fjerne verdensdele, der etablerede ham som den mest berejste forfatter i dansk litteratur. Johannes V. Jensen modtog Nobels Litteraturpris i 1944.

Kl. 14.00-16.30: "Kort over Paradis". Historien om en bog og et liv v/ Knud Romer.
Vi skal høre historien om “Kort over Paradis”, en roman der strækker sig fra barndomslandet på Falster til Teheran, på fronten af Den kolde Krig og tilbage igen. Det tog ikke kun Knud Romer 12 år at skrive romanen færdig, processenvar så hård, at den lagde hans liv i ruiner. Hvorfor? Kort over Paradis viste sig af vise vejen til helvede.

Kl. 19.30-21.00: Koncert med Klezmerduo i Rødding Frimenighedskirke.
Klezmerduo hører til landets førende fortolkere af den traditionelle jødiske festmusik – klezmer. Musik der taler til hjertet og insisterer på at blive hørt. Den har en boblende vitalitet. Samtidig bærer den smerten og glæden i sig. Igennem mere end 30 år har duoen fordybet sig i klezmermusikkens stemningsfulde og livsbekræftende univers, som de formidler med humor og smittende spilleglæde. Fængende musik med rødder i Østeuropa, som rummer længsel og smerte og samtidig insisterer på håbet, glæden og festen. Koncerterne krydres med fortællinger. Kombineret med en fornem teknik og et sjælfuldt, sanseligt udtryk formår Klezmerduo at skabe intense, uforglemmelige oplevelser, der taler til hjertet. Duoen spiller over 100 koncerter om året herhjemme og i udlandet, hvor de har optrådt i de fleste europæiske lande samt i Israel, USA, Argentina og i Cuba. Klezmerduo har vundet en førstepris på Verdensmusikfestivalen samt udgivet 4 CD’er, der har fået flere Folk Award-nomineringer.

Onsdag den 31. juli
Kl. 9.00: "Du kom med alt der der var dig". Morgensang om Jens Rosendal v/ Erik Lindsø.
Kl. 9.30-12.00: "Var vi blevet så rige og lykkelige i Norden uden højskoler?" V/ Lene Rachel Andersen.
I en verden i forandring tales der om ”den nordiske hemmelighed”, der drejer sig om, hvordan de nordiske landes succes blev skabt. Hvorledes gennemgår samfund, som det er sket i Norden, fredeligt grundlæggende forandringer? Danmarks, Norges og Sveriges overgang fra enevældige bondesamfund til demokratiske industrisamfund var usædvanligt fredsommelig. I løbet af den proces kravlede landene fra bunden af den europæiske økonomi fra omkring 1860 til toppen i løbet af 1930’erne og har været velstående og progressive lige siden. Finland foretog en lignende rejse fra 1918 og 30 år frem. De nordiske lande ligger gang på gang i toppen, uanset om målingen har været på den mest lykkelige eller tillidsfulde befolkning, men også hvad angår konkurrenceevne og bruttonationalprodukt pr. indbygger. Hvordan lykkedes det? Og vigtigst: Kan vi gøre det igen?

En aften for livsnydere – klostervandring, guldgraverhistorier og slotsgourmet med visesang ved Kristian la Cour
Kl. 15.30-21.30: Smukt inde i skoven ligger Sønderskov Hovedgård med hovedbygning fra 1620, som vi besøger. Vi starter med at vandre tre kilometer ad Klosterruten, der løber gennem Jylland, og passerer Sønderskov Mølle med aner fra 1500-tallet. Vi fortsætter igennem kuperet terræn og moselandskab omkring Møllesøen, før vi kommer til Sønderskov Hovedgård. Her tager museumsleder Bo Ejstrud imod os og fortæller historien om Danmarks største vikingeskat, fundet netop her på egnen. Senere hører vi om slottets historie og får en rundvisning på det lille museum, inden vi fortsætter ned i den hvælvede middelalderkælder, hvor Restaurant Herregårdskælderen ligger – kendt for sin udsøgte gourmetmad. I fakkelskærets lys får vi serveret årstidens spise. Efter middagen kommer troubadouren Kristian la Cour forbi med guitar og sang. Turleder: Aage Augustinus.
Kl. 21.30: Hjemkomst.

Torsdag den 1. august

Heldagstur til Nationalpark Vadehavet med besøg på Vadehavscentret, digevandring, møde med Jens Rosendal og middag med marsklam på Den Gamle Digegreves Gård
Kl. 9.00-21.30: Vi starter på Vadehavscentret, porten til Nationalpark Vadehavet – den danske del af Unescos Verdensarv Vadehavet – som netop er blevet ombygget og udvidet for 66 millioner kroner. Vi bliver taget med rundt igennem det flotte, nye center, hvor verdensarven formidles på en helt ny og unik måde, samtidig med at den afspejler sig i den æstetiske arkitektur.
Efter frokost kører vi til Ballum Sluse, hvor vi går på diget, med Vadehavet på højre hånd. Fem kilometer fremme når vi Ballum, hvor vi går en tur i den lille landsby, hvis smukke, gamle marskhuse ligger fuldstændig intakt rundt om middelalderkirken. I Ballum bor Jens Rosendal, som med mere end 1500 digte, sange og salmer er den mest produktive nulevende lyriker. Jens Rosendal er marskens og livets digter. Vi har sat den 87-årige digter stævne på Klægager– Den Gamle Digegreves Gård, hvis navn henviser til den nuværende ejer Christian Lorenzen og hans far, som havde titel af digegreve. I 2005 blev det gamle stuehus fra 1857, forhaven og senere resten af gården nænsomt restaureret, med respekt for den oprindelige stil. Vi får historien om stedet af ægteparret Ruth og Christian Lorenzen. Efter smagsprøver på det sønderjyske kaffebord, fortæller Jens Rosendal om sine sange, og vi synger dem undervejs.Vi slutter dagen af med en middag kreeret på marsklam i de stemningsfulde lokaler på Klægager. Turleder: Aage Augustinus.

Fredag den 2. august
Kl. 7.15: ”Nu titte til hinanden de fagre blomster små”. Morgengåtur for de morgenfriske, indledt med morgensang på gårdspladsen v/ Aage Augustinus.

Kl. 9.00: ”Om lidt er kaffen klar”. Morgensang om Benny Andersen v/ Aage Augustinus.

Kl. 9.30-12.00: ”At tænke uden gelænder” v/ Hans-Jørgen Schanz.
Den tysk-amerikanske tænker Hannah Arendt var en af det tyvende århundredes mest originale tænkere. Foredraget vil give et kort vue over hendes forfatterskab og herunder komme ind på hendes bestemmelser af totalitarisme, ondskabens banalitet, frihed og hvad det vil sige at tænke.

Kl. 14.00-16.00: ”Kierkegaard i dag” v/ Pia Søltoft.
En nutidig introduktion til Søren Kierkegaards tanker om, hvad det vil sige at være menneske i en travl tid. Emner som genfortryllelse af verden, forholdet mellem sjæl og legeme, etik, samvittighed og misundelse tages op.

Kl. 16.30-17.30: Sang under kirketag. En tradition i Rødding Frimenighedskirke, hvor byens folk indbydes til at afslutte ugen med sange fra Højskolesangbogen.

Kl. 19.00: Afslutningsfest. Festmiddag med sang, fortælling og ostebord.

Lørdag den 3. august
Kl. 9.00: ”Gå da frit enhver til sit." Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8-8.45, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Kurset forløber parallelt med tre andre kurser:

 • På cykel langs Kongeåen med Mads Rykind-Eriksen som kursusvært.
 • Skriv dit liv med Erik Lindsø som vært.
 • Analog fotografi og mørkekammerteknik med Michell Smedegaard Boysen som kursusvært.