Humor og livsmod

En livsfilosofisk uge om den muntre alvor

Vil du proppe alvor i en mand,
skal du først få ham til at åbne munden af grin.
Dario Fo.

- Man er kun et menneske!
- Men synes du ikke, det er rigeligt?
Storm P.

Humor er det bedste værn mod stress. Med humor når vi det samme, men inedsat tempo – vi bliver langsomme i vendingen, men hurtige i replikken. Samtidig er humoren en elastik af solidaritet og tilgivelse. Man kan ikke blive vred eller sur på den, man griner sammen med. Livsmod er det, som vi løbende får sat ind på kontoen for glæde og godt humør. Det er derfor med humor, vi kan vende mismod til livsmod. Humoren fornyr og forynger vores livssyn. Humoren gør os finurlige og eventyrlige. Og så er humoren vejen til alvor. Med humor kan vi afvæbne den, der er urimelig og redde situationen. Med humor får vi overskud til at drage virkeligheden i tvivl. Som Peter Plys siger: Folk siger,ingenting er umuligt, men jeg laver ingenting hver dag.

Storm P. siger: ”Jeg er ikke morsom – men det er det, jeg ser.” Det er en fortrinlig evne at lide af! Storm P. hører til den type, der skaber glæde, hvor han går – modsat dem, der skaber glæde, når de går. Han er en humørspreder, der tager fra de livlige og giver til de kedelige.

På kurset går vi i Storm P.’s fodspor. Vi går på opdagelse efter tilværelsens muntre alvor, som den findes i humoren, i sangene, i kunsten, i litteraturen, i religionen – i hverdagen, i nærværet og i fællesskabet med andre.

Humor og livsmod har at gøre med smukke tanker og formidles i gode historier – fortalt af Peter Borberg, Stefan Kjerkegaard, Jens Rosendal, Erik Sommer, Mads Rykind-Eriksen, Erik Lindsø, Poul Christian Balslev, Niels Ole Frederiksen, Lene Kirkegaard, Birthe Bjørn Braunstein og Lillian Hjorth-Westh.

Velkommen på Rødding Højskole!
Mads Rykind-Eriksen, forstander

Tilmelding
Pris: 4.850 kr. på dobbeltværelse uden bad (tillæg 1000 kr. for enkeltværelse). 5.350 kr. på dobbeltværelse med bad.  Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.

Kursusvært
Lillian Hjorth-Westh, foredragsholder, fortæller og tidl. forstander på Bornholms Højskole.

Medvirkende

 • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole og cand.mag. i historie og filosofi.
 • Lene Kirkegaard, foredragsholder, højskolelærer og cand.pæd.
 • Stefan Kjerkegaard, litteraturforsker og lektor ved Aarhus Universitet. Forfatter bl.a. til bogen "Humor" i serien Tænkepauser.
 • Peter Borberg, journalist og forfatter – bl.a. til en ny, stor biografi om Storm P.
 • Erik Lindsø, foredragsholder og forfatter.
 • Erik Grip, sangskriver og melodimager, visesanger og troubadour. Se mere på www.grip.dk.
 • Jens Rosendal, forfatter med mange sange og salmer i Højskolesangbogen og Salmebogen.
 • Niels Ole Frederiksen, højskolemand, fortæller og forfatter til bogen ”Er der vilje, er der vej” – om udbryderkongen Carl August Lorentzens fantastiske historie.
  Se www.nof46.dk.
 • Poul Christian Balslev, organist i Vor Frue Kirke i Svendborg, komponist, forfatter og korleder af Vor Frues Kantori og ungdomskoret SNUK.
 • Birthe Bjørn Braunstein, pianist, sider ved klaveret hele ugen.
 • Erik Sommer, korleder og tidl. højskoleforstander, men mest kendt som komponist til en lang række melodier i bl.a. Den Danske Salmebog og Højskolesangbogen.
 • Mette Geil, cand.theol. og præst i Rødding Frimenighed.

Kursusprogram

Søndag den 20. oktober
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind- Eriksen.

Kl. 17.15: Introduktion til ugen v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 19.30-21.00: "Rundt i den humoristiske verden" v/ Lillian Hjorth-Westh.
“Smilet er den korteste afstand” er titlen på Victor Borgesbiografi. Der kan være langt imellem os, men med smilet reduceres afstanden. Benny Andersen siger det i et digt:

Her står vi ved siden af hinanden
med en afstand på titusind mil
uden mod til at skyde genvejen
på sådan cirka et smil.

Dirch Passer sagde: "Man kan ikke være sur på den, man griner sammen med."Vi lægger ud med et causeri, der vil berøre vore store og givende humorister, der på forskellig måde stadig får os til at grine: Dirch Passer, Osvald Helmuth, Gøg og Gokke, Halfdan Rasmussen m.fl.

Mandag den 21. oktober
Kl. 9.00: "Denne morgens mulighed." Johannes Møllehave.Morgensang v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 9.40-12.00: ”Livet er det bedste vi har. Eksistensfilosofiske efterklange” v/ Mads Rykind-Eriksen
"Livet, det er livet værd, på trods af tvivl og stort besvær," synger vi med Jens Rosendal. Det er en af de sange, der har en eksistentiel efterklang. En efterklang er i musikalsk forstand den lyd, der bliver hængende i et rum, efter at den originale kilde er blevet tavs. På samme måde har livet sine efterklange, og det er ofte her, de væsentligste tanker bundfælder sig. Mads har – sammen med Anja – været forstander for Rødding Højskole i 12 år. Han fortæller om efterklange, der har haft betydning for ham selv.

Kl. 14.00-16.30: "Den, der synger, er aldrig alene" v/ Erik Sommer.
Et højskoleforedrag med sange, anekdoter og fortællinger om poesi, begivenheder og mennesker, om hvad der er væsentligt, og som har værdi for os som mennesker. Erik Sommer er melodimager og har bl.a. skrevet melodien til "Du som har tændt millioner af stjerner", som Prins Henrik havde ønsket sunget til sin begravelse. Erik Sommer modtog i 2015 Den folkelige sangs Pris for sin mangeårige musikalske indsats for sangen i Danmark. Eftermiddagen er krydret med humoristiske anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det, der kommer.

Kl. 19.30-21.00: "Så syng da, Danmark - og så syng dig glad." Ved Lillian Hjorth-Westh, Mads Rykind- Eriksen og Birthe Bjørn Braunstein.
Vi har alle tre livet igennem levet med sangen og af sangen. Vi kan ikke forestille os et liv uden sang. Den glæde deler vi ud af med historier og sange – som optakt til, at du selv kan byde ind med en historie og en sang

Tirsdag den 22. oktober
Kl. 9.00: ”Smil! Du er på!" Rundt om Benny Andersen. Morgensang v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 9.40-12.00: ”Livet er svært, men matematik er sværere”. Om Storm P.'s livsfilosofi v/ Peter Borberg.
Havde Storm P. (1882-1949) været barn i dag, var der givet blevet stillet en håndfuld diagnoser på ham, og han var blevet vaccineret mod at have ild i røven. Styrken ved Storm P. er, at han aldrig blev voksen. Han så verden i børnehøjde. Foredraget er en historie om Storm P., hans humor og livssyn, som det kommer til udtryk i hans ca. 3000 fluer. Peter Borberg udgav i 2017 den første store biografi om Storm P., og i foredraget øser han hjertevarmt af en stor viden om og kærlighed til Storm P. som humorist og skæv eksistens.

Kl. 14.00-16.30:"Vi er alle latterlige. Om humorens hellige gral" v/ Stefan Kjerkegaard.
Stefan Kjerkegaard har skrevet bogen "Humor", hvor det bl.a. hedder: ”Humor sætter et perspektiv på livet, os selv og hinanden og giver livet spændvidde og kvalitet. Humoren er undtagelsen – ikke reglen. Humoren punkterer selvhøjtideligheden og sætter magthavere på plads. Humor er en ventil i vores personlighed, der kan lindre smerte. Humor punkterer alvoren i situationer, hvor der er brug for det. Humoren sørger for, at vi engang imellem kommer ud af vores safe spaces og komfortzoner. Den laver vittigheder med samvittigheden. Det særlige med humor er, at den har unddraget sig teori, for vil man forklare den, forsvinder den”. Stefan Kjerkegaard kalder det "humorens hellige gral", at den ikke helt lader sig indfange.

Kl. 19.30-21.00: "Om maleren Emil Nolde og marsken. Optakt til heldagsturen" v/ Lene Kirkegaard.
Tysk eller dansk maler? Med udgangspunkt i Emil Noldes malerier og akvareller skildres hans univers. Nolde er født i det sælsomme, flade marskland med brusende storme og et uhyre himmelhvælv. Noldes kunstneriske udtryk er mange. Kendt for sine blomsterbilleder, men også for sine stærkt religiøse billeder. Forskellige rejser, blandt andet til Ny Guinea, hvor han opholder sig et halvt år, afspejles i hans kunst. Nolde er en af de fremmeste ekspressionister og en kort periode medlem af kunstnersammenslutningen "Die Brücke". Under naziregimet får han maleforbud og hans kunst stemples som ”entartet”. Nolde lever sit liv i grænseegnen mellem Danmark og Tyskland – er han en tysk eller dansk maler? Foredraget er en optakt til vores på besøg på Nolde Museet torsdag.

Onsdag den 23. oktober
Kl. 9.00: "Den signede dag". Morgensang i Rødding Frimenighedskirke, hvor vi ser kirken og hører den gribende historie om præsteparret, der mistede to sønner under Første Verdenskrig. V/ Mette Geil.

 Kl. 9.40-12.00: Vor folkesangs fire store: Carl Nielsen, Thomas Laub, Thorvald Aagaard og Oluf Ring. V/ Poul Christian Balslev.
Fællessangens er Danmarks særpræg. Vi nævner altid forfatterne, men glemmer ofte komponisterne. I starten af 1900-tallet oplevede fællessangen en blomstringstid, som vi stadig plukker blomster fra. Det skete i høj grad på grund af det stærke firkløver af komponister bestående af Carl Nielsen, Thomas Laub, Thorvald Aagaard og Oluf Ring. På hver deres måde bidrog de til den fælles sag at skabe gode og sangbare melodier – melodier, der holder den dag i dag. Povl Christian Balslev fortæller om komponisterne, deres særpræg, deres forhold til og syn på hinanden samt deres fælles mission. Undervejs skal der selvfølgelig synges.

Kl. 14.00-16.30: ”Thit Jensens modige virke” v/ Lillian Hjorth-Westh.
“Hun var en flamme” står der på gravstenen på Farsø Kirkegård. Thit Jensen (1876-1957)var på mange måder en usædvanlig kvinde i sin samtid. Hun var en af de første danske forfattere, der virkelig forstod at iscenesætte sig selv. Når hun lod sig vise, var det ofte med en cigar i mundvigen, smykkebehængt eller udklædt i historiske kostumer. Men vigtigst af alt havde Thit Jensen et livslangt engagement i forbedring af kvinders situation. Hun var en af dem, der banede vejen for, at kvinder fik valgret i 1915. Hun var med til at indgyde kvinderne livsmod, og hendes samfundskritiske fortællinger og romaner var store læsersucceser. Som flittig foredragsholder satte Thit Jensen kvinders rettigheder, ægteskab, erotik og prævention til debat. Foredraget går bag om denne ofte oversete kvinde, der voksede op i en lille by i Himmerland.

Kl. 19.30-21.00: ”En mand med en guitar”. Koncert med Erik Grip.
Erik Grips repertoire rummer sange, der fortæller om eksistens og kærlighed. Han har gennem fem årtier været en af folkesangens fornemste fortolkere af den dansk sangskat, hvor han – ofte på egne melodier – tager os med ind i den tradition, hvor vi finder Grundtvig, Kingo, Frank Jæger, Nis Petersen og mange flere. Erik Grip er troubadour. Han spiller, og han synger; men han er også fortæller, der med anekdoter og gode historier giver sangene et personligt nærvær.

Torsdag den 24. oktober
Heldagstur med natur, poesi og kunst. Møde med Jens Rosendal, marskens digter, og Emil Nolde, marskens maler
Kl. 7.15: Morgenmad.
Kl. 8.00: Vi kører sydover, og undervejs hører vi historien om diger og digebrud, katastrofer og tragedier. Vi kommer til den lille, særprægede grænseovergang ved Rudbøl, få kilometer fra Emil Nolde Museet i Seebüll, som er næste stop. Hus og have rummer vidunderlige værdier for øjet: Malerier, akvareller og grafik i det hus og atelier, som Nolde og hans kone Ada byggede til sig selv i 1920'erne. Stedet med den stort anlagte have er en oase midt i det flade marskland.
Efter besøgetpå Nolde-museet, kører vi til Ballum, hvor vi går en tur i den lille landsby, hvis smukke, gamle marskhuse ligger fuldstændig intakt rundt om middelalderkirken. I Ballum bor Jens Rosendal, som med mere end 1500 digte, sange og salmer er den mest produktive nulevende lyriker. Jens Rosendal er marskens og livets digter. Vi har sat den 87-årige digter stævne på Klægager– Den Gamle Digegreves Gård, hvis navn henviser til den nuværende ejer Christian Lorenzen og hans far, som havde titel af digegreve. I 2005 blev det gamle stuehus fra 1857, forhaven og senere resten af gården nænsomt restaureret, med respekt for den oprindelige stil. Vi får historien om stedet af ægteparret Ruth og Christian Lorenzen. Efter smagsprøver på det sønderjyske kaffebord, fortæller Jens Rosendal om sine sange, og vi synger dem undervejs.Turleder: Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 19.30-21.00: "Sørgmunter og bramfri." Sigfred Pedersen i ord og toner v/ Lillian Hjorth-Westh og Birthe Bjørn.
Alle kender "Katinka, Katinka", "Den gamle skærslippers forårssang" og "Jeg plukker fløjelsgræs". Men ikke alle kender Sigfred Pedersen, der voksede op på Dalagergård i Harndrup på Nordvestfyn, og som i sine sange og viser udviklede en smuk natur- og kærlighedslyrik ledsaget af drilske og muntre melodier. Historien om Sigfred Petersen er historien om et meget virksomt og omgængeligt menneske, hvis livsopgave var at sætte et positivt præg på tilværelsen. I løbet af foredraget synger vi de gode og kendte sange.

Fredag den 25. oktober
Kl. 9.00: “Vil selv du kende dit væsens rod, skøn på de skatte de efterlod”. Om Johannes V. Jensen. Morgensang v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 9.40-12.00:"Er der vilje, er der vej". Udbryderkongen og pengeskabstyven Carl August Lorentzen v/ Niels Ole Frederiksen.
Natten mellem den 22. og 23. december i 1949 undveg udbryderkongen Horsens Statsfængsel via en 18 meter lang tunnel.Det var en sensation, som gav genlyd i hele Danmark. Det er fortællingen om en mand, der besad store kreative evner, og hvis opfindsomhed ingen grænser kendte, når det gjaldt om at finde egnede flugtveje ud af fængslet.

Kl. 14.00-16.00: "Humor som medicin.Om livsmod, livslyst og livsglæde" v/ Erik Lindsø.
Humor er det bedste værn mod stress. Med humor når vi det samme, men i nedsat tempo, vi bliver langsomme i vendingen, men hurtige i replikken. Vi kan være i dårligt humør eller ikke i humør til noget, men med humor kommer vi altid i godt humør. Man kan f.eks. ikke blive vred eller sur på den, man griner sammen med. Med humor kan vi vende mismod til livsmod.. Humoren er en elastik af solidaritet og tilgivelse. Humoren fornyr og forynger vores livssyn. Et foredrag, hvor der skal lyttes med lattermusklen.

Kl. 16.30-17.30: "Sang under kirketag." Aftenklange i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.
Det er blevet en tradition i Rødding, at folk mødes og runder ugen af med en sangtime i den grundtvigske frimenighedskirke.

Kl. 19.00: Festmiddag og afslutning.

Lørdag den 26. oktober
9.00: "Gå da frit enhver til sit". Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8.-8.45, frokost kl. 12, eftermiddagskaffe kl. 15, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.