Familiekursus

Det gode liv (børn fra 6 år)

Hvad er det gode liv? Kunne det være en hel uge på højskole sammen med sin familie? Kunne det være et hav af fællesaktiviteter og oplevelser med dem, vi holder af – og med plads til fordybelse for både børn og voksne? Så kom på familiekursus på Rødding Højskole og nyd en uge med det gode liv og familien i centrum.

Se ugen som en chance for at være sammen, børn og voksne, på en god og anderledes måde – uden de daglige pligter med madlavning, rengøring eller utålmodige børn i køen i Netto.

I løbet af ugen er der aktiviteter, hvor børn og voksne er hver for sig. Mens de voksne dykker ned i dagbogsskrivning, bagværk, trædrejning, dans, kor eller politisk debat, skaber vi rammerne for en fantastisk uge for børn og unge.

Hver dag er der også fællesaktiviter, hvor børn og voksne er sammen. Her kan I sammen prøve kræfter med f.eks. bolsjeværksted, street art, boldspil, kor i børnehøjde, liv i bækken, mormors køkken, et besøg på den lokale brandstation, dans eller en badetur i Jels Sø. På vores heldagstur til Mandø skal vi finde krabber, spise frokost i klitterne og “gå på vandet” hjem.

På rigtig højskolemaner starter hver dag selvfølgelig med morgensang. Hver aften skaber vi rigtig højskolestemning med sangtime, spændende foredrag og bålhygge.

Velkommen til en uges sommeroplevelser sammen med familien på Rødding Højskole!

Tilmelding
Pris: 4.600 kr. for voksne, 2.000 kr. for børn (tillæg for enkeltværelse 1000 kr.). 5.100 kr. på dobbeltværelse med bad. Indkvartering på dobbelt- eller tremandsværelser med børn på madrasser på forældrenes værelse.  Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.

Kursusvært
Kasper Hofer Østergaard, højskolelærer.

Medvirkende

 • Jesper Kock, medejer, direktør for og underviser hos Det Sønderjyske Køkken.
 • Lærke Ølshøj, bachelor i musikvidenskab, erfaren korleder.
 • Jacob Ulrich, cand.mag. i litteraturhistorie, underviser, forsker, skribent og erfaren dagbogsskriver.
 • Majken Hauge, danseunderviser og ejer af Dance Studie.
 • Jens Hansen, træmand og bonderøv.
 • Morten Elsøe, cand.scient. i molekylær ernæring og fødevareteknologi. Debattør – kendt for at aflive madmyter – og forfatter, har senest udgivet bogen ”Slut forbudt”.
 • Brian Degn Mårtensson, cand.mag. i pædagogisk filosofi, ph.d.-stipendiat ved Aarhus Universitet, tidl. lektor ved Professionsskolen Absalon. Medlem af tænketanken Trigon, foredragsholder og forfatter til en lang række bøger, bl.a. ”Ånd og Ideal”,"Konkurrencestatens pædagogik", "Tilblivelse og tilsynekomst" og "Videnskab og pædagogik".
 • Ditte Maj Sjørslev, historiefortæller, skribent og narrativ konsulent.
 • Et stærkt team af unge, engagerede hjælpere.

Workshops for børn

Tallulahs tipi (for de 6-8-årige)
Den lille indianerpige Tallulah har mistet sin hellige lykkemedaljon. Uden sin medaljon kan hun slet ikke huske, hvordan man er en god indianer. De 6-8-årige skal bruge ugen på at vise Tallulah, hvordan man er en rigtig indianer og forhåbentlig hjælpe hende med at finde medaljonen igen. Den står altså på regndans, bålmad, gåture i skoven og selvfølgelig en masse sjove lege og historiefortælling i Tallulahs tipi.

Rødding-Olympiaden (for de 9-12-årige)
OL er kommet til Rødding. Hele ugen skal fire lande dyste mod hinanden i kampen om at vinde OL. Det er dog ikke de kedelige atletikdiscipliner, vi kender fra TV – vi skal både dyste i fysiske, kreative og legende discipliner, og når ugen er omme, kan vinderne af det hele kalde sig olympiske mestre.

Grænseland (for de 13-17-årige)
I Grænseland skal vi undersøge, teste og udfordre grænser. Hvorfor er verden, som den er? Hvorfor er der ting, vi ikke må? Vi vender op og ned på det hele og gør alt det, vi ikke må – hele ugen: Spise aftensmad til morgenmad, være vågne hele natten og holde en stor fest midt på dagen! Vi skal også overskride vores egne grænser og måske røre ved et farligt dyr. Måske skal vi også krydse en grænse? Så husk pas! Den ældste børnegruppe sover sammen i kønsopdelte sovesale.

Workshops for voksne

Dagbogsskrivning i litteraturen og i livet. Instruktør: Jacob Ulrich
Franz Kafka, Virginia Woolf, Sylvia Plath og mange andre kendte forfattere skrev dagbog. I denne workshop læser vi uddrag fra udvalgte dagbøger og ser på, hvordan forfatterne brugte genren til at forstå den verden, de var en del af. Og så skal vi lave konkrete skriveøvelser, hvor vi afprøver dagbogsformatet. Jacob har skrevet dagbog i 20 år og vil garnere kurset med personlige beretninger om dagbogen som redskab til at bearbejde livets omskiftlighed. Desuden kommer han med litteraturhistoriske pointer, der giver et større perspektiv på dagbogens betydning.

Vild med dans. Instruktør: Majken Hauge
Vi gennemgår trin for trin de gængse standard- og latindanse, og vi morer os med danse til festbrug som swing, twist, jive, salsa m.m. Tilgangen er meget afslappet og det er vigtigt, at vi har det sjovt og griner, får sved på panden – og samtidig lærer noget.

Træmand - også for kvinder. Instruktør: Jens Hansen
Snit og drej, så træspånerne står om ørene. På familiekursets snitteworkshop arbejder vi med træ på bonderøvsmaner. Snit din egen skål og brænd den over bål eller drej en lysestage på en fodbetjent vippedrejebænk. Med skarpe knive, et stykke træ og masser af plaster, kan alt lade sig gøre. Uanset om der er en skovhugger gemt i dig, eller om du aldrig har haft et stemmejern i hænderne kan du komme hjem med dine egne kreationer i friskt træ.

Det gode brød. Instruktør: Jesper Kock
Lær at bage brød af høj kvalitet hjemme i dit eget køkken. Glæden ved at sætte tænderne i hjemmelavet nybagt, stadig lunt brød er ubeskrivelig. På familiekursets bageworkshop skal vi hele vejen rundt om “det gode brød”. Vi gennemgår og afprøver alle aspekter af processen med at skabe et godt brød: Ingredienser, æltning, hævning, formning og bagning. Vigtigst af alt – vi skal have hænderne i masser af dej og sørge for, at køkkenet altid dufter af hjemmebag.

Kor for alle. Instruktør: Lærke Ølshøj
Vi skal synge sammen og have det sjovt. Kor går ud på at dele musikalske oplevelser og glæden ved at synge, fordi stemmer kan så mange seje ting, når der er flere af dem. Lærke har en legende tilgang til arbejdet med kor, og vi vil både lave en masse sjove øvelser og lege. Alle kan være med, og vi tilpasser sangvalg og ambitionsniveauet til holdet. Ugen afsluttes med, at vi synger et par numre for resten af kurset ved afslutningsmiddagen.

Foredrag og debat for voksne og teenagere

Brian Degn Mårtensson: Ånd og ideal
Med udgangspunkt i sin bog"Ånd og ideal" ser BrianDegn Mårtensson på fire store idealistiske og åndrige drømme: drømmen om menneskeheden, drømmen om kærligheden, drømmen om livet og drømmen om lykken. Hensigten er at vække til eftertanke om disse drømmes idéhistorie og muligheder. Kan og bør vi forsøge at bruge dem som rettesnore i vores respektive liv og i vores samliv? Og i så fald, hvordan?

Morten Elsøe: Hvad ved du om sundhed og hvor ved du det fra?
Bullshit-fri underholdning, der renser dit sind for misinformation og madmyter. Får du kræft af aspartam? Skal E-numre undgås? Er kulhydrater fedende, og er gluten gift for kroppen?

Meget af det, vi tror om mad, er baseret på misinformation og pseudovidenskab, forklædt som fakta og pakket ind i anekdoter, før/efter-billeder og skræmmeretorik. Det kan gøre os bange for mad, som vi ikke behøver at frygte. Det kan få os til at fokusere på det forkerte, hvis vi gerne vil være sundere. Og det kan få os til at tage på i stedet for at tabe os. Du får chancen for at afprøve dine mest sejlivede forestillinger om sund mad, når Morten Elsøe inviterer til debat.

Dagsprogram- børn og voksne

Søndag den 21. juli
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.

Kl. 16.30-17.30: Velkomst, introduktion til ugen og rundvisning på skolen.

Kl. 19.00: Workshops for børn og Workshops for voksne.

Kl. 21.30: Aftensang, kaffe og kage.

Mandag den 22. juli
Kl. 9.00: Fælles morgensang.

Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne.

Kl. 14.00-17.00: Fælles workshops for børn og voksne. Vælg mellem:

 1. Bolsjeværksted
 2. Street art
 3. Boldspil
 4. Kor i børnehøjde
 5. Liv i bækken
  Se beskrivelse sidst i programmet.

Kl. 17.00-18.00: BARrolig.Kom ned i gear inden aftensmaden med en kold sodavand, en sød cocktail eller et svalt glas hvidvin, mens vi nyder eftermiddagssolen på højskolens smukke gårdsplads.

Kl. 19.30-20.30: Pyjamas-fortællinger. Tænk madrasser og dyner i endeløse baner kombineret med en velfortalt godnathistorie.

Kl. 21.00: Caféen ‘La Dolce Vita’ åbner.

Tirsdag den 23. juli
Kl. 9.00: Morgensang for voksne, workshops for børn starter.

Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne.

Kl. 14.00-17.00: Rødding-mysteriet. Stor fællesleg for børn og voksne.

Kl. 17.00-18.00: BARrolig.Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.

Kl. 19.30-21.00: ”Ånd og ideal”. Foredrag med Brian Degn Mårtensson.
For voksne + teens.
Børn: Putte-klar-workshop.

Kl. 21.00: Caféen ‘La Dolce Vita’ åbner.

Onsdag den 24. juli
Kl. 9.00-16.00: Heldagsudflugt til Mandø (for alle). Vi går til Mandø gennem Vadehavet med vand lidt over anklerne. På øen spiser vi frokost og hygger. Der vil være mulighed for at gå en tur på øen på egen hånd eller udforske dyrelivet på havbunden. Vi kører med bus hjem.

Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.

Kl. 19.30-21.30: Bålhygge. Popcorn, snobrød og sang omkring bålet.

Torsdag den 25. juli
Kl. 9.00: Morgensang for voksne, workshops for børn starter.

Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne.

Kl. 14.00-17.00: Fælles workshops for børn og voksne. Vælg mellem:

 1. Mormors køkken
 2. Bolsjeværksted
 3. Besøg den lokale brandstation
 4. Dans for alle
 5. Badetur til Jels Sø
  Se beskrivelse sidst i programmet.

Kl. 17.00-18.00: BARrolig.Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.

Kl. 19.30-21.00: "Hvad ved du om sundhed, og hvor ved du det fra?" Foredrag med Morten Elsøe.
For voksne + teens.
For børn: Værkstedsaften.

Kl. 21.00: Caféen ‘La Dolce Vita’ åbner.

Fredag den 26. juli
Kl. 9.00: Morgensang for voksne, workshops for børn starter.

Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne.

Kl. 14.00-16.00: Workshops for børn og Workshops for voksne.

Kl. 18.00: Festmiddag og afslutningsfest – nu med børnedisko!

Lørdag den 27. juli
Kl. 9.00-9.35: Morgensang for voksne og børnene siger farvel i grupperne.
Derefter afrejse.

Alle dage er der morgenmad kl. 8-8.45, frokost kl. 12 og aftensmad kl. 18. Caféen med mulighed for et glas vin, en kop kaffe eller et stykke kage åbner hver aften efter sidste programpunkt; her synger vi også en aftensang. Der er sovero på gangene fra kl. 22 og intet alkohol for unge under 18 år.

Programmets indhold

En uddybende forklaring

Workshops fælles for voksne og børn
Tirsdag og torsdag eftermiddag er der fælles workshops, hvor I som familie sammen kan prøve nye udfordringer af. I melder jer samlet som familie til én af fem workshops.

Mandag:

 1. Bolsjeværksted
  Vi laver vores egne bolsjer og slikkepinde og lærer, hvordan man selv kan lave bolsjerne derhjemme.
 1. Streetart
   Konceptet er simpelt – masser af spraydåser og ingen begrænsninger. Behøver vi at sige mere?
 1. Boldspil
  Der skal brændes krudt af, når vi først går i gang på boldbanerne. Alle kan være med, når vi kaster os ud i fodbold, rundbold eller noget helt tredje.
 1. Kor i børnehøjde
   Workshoppen bliver en fest, hvor vi bruger vores stemmer til at skabe musik sammen. Både børn og voksne skal lege og have det sjovt med musikken, bevæge sig og selvfølgelig synge en hel masse.
 1. Liv i bækken
  Højskolens egen lille bæk gemmer på masser af liv. Vi hopper i gummistøvlerne og tager biologen med på tur.

Torsdag:

 1. Mormors køkken
  Vi sylter og safter til den helt store guldmedalje, så køkkenet dufter, som da mormor var ung.
 2. Bolsjeværksted
  Vi laver vores egne bolsjer og slikkepinde og lærer, hvordan man selv kan lave bolsjerne derhjemme.
 3. Besøg den lokale brandstation
  Udlev din indre brandmand, når vi kommer bag kulisserne hos Rødding Brandværn. En vaskeægte brandmand viser rundt på stationen og fortæller om alt det, brandbiler kan –  måske han endda giver en tur.
 4. Dans for alle
  Vi smider hæmningerne og kaster os ud i et par timers dans med vores livlige danseinstruktør. Der er grine-garanti.
 5. Badetur til Jels Sø
  Sidst på ugen kan det være tiltrængt med en rolig eftermiddag. Vi sender bussen til den skønne badeanstalt ved Jels Sø, hvor vi ikke skal lave andet end at nyde solen og det lækre vand.