Familiekursus (UDSOLGT)

Familiekursus
Med separat teenagehøjskole (børn fra 6 år)

Sommerferie med nye venner, masser af aktiviteter, fællesskab og samvær for alle i familien – kort sagt: Familiekursus på Rødding Højskole. Her er aktiviteter for alle aldre: “Ballade og Urimelige Konkurrencer” for de små, “Faster Fridas forfærdelige fødselsdag” for de mellemste og separat program for teenagere. Vi har rammerne og skaber indholdet, så I kan være sammen på en god måde – uden alt det sure med madlavning, rengøring, utålmodige børn på bagsædet osv.

Voksne kan vælge mellem seks vidt forskellige workshops: Sang, dans, madlavning, debat om verdens tilstand, yoga for begyndere. Eller man kan kaste sig ud i årets nyhed: kampsport. Alle voksne og teenagere deltager i ugens foredrag og debatter. Imens udfolder børnene sig i deres helt egne workshops.

I år er der fire børnegrupper: 6-8 år, 9-10 år, 11-12 år samt teenagere (13+ år). De to midterste børnegrupper har samme tema og en del fælles aktiviteter på tværs. Børn og voksne er altså hver for sig lidt af dagen, mens der resten af dagen er fællesaktiviteter: Udflugter ud af huset, konkurrencer samt naturligvis morgensang og aftenhygge.

Teenagehøjskolen
En separat teenagehøjskole er en kæmpe succes på dette kursus. Hvert år modtager vi glade, skeptiske, forventningsfulde og nervøse teenagere; og hvert år sender vi en stor flok af sted med tårer i øjnene og med en fantastisk sommerferie i bagagen. Der tages hensyn til forskelligheder, så alle får et brag af en uge. Læs om det særlige program for teenagehøjskolens længere fremme.

Tilmelding
Pris: 4.600 kr. for voksne, 2.000 kr. for børn (tillæg for enkeltværelse 1000 kr.). 5.100 kr. på dobbeltværelse med bad. Unge mellem 18-25 år i følge med forældre: 2.600 kr. Indkvartering på dobbelt- eller tremandsværelser med børn på madrasser på forældrenes værelse.  Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.

Kursusvært: Jens Horstmann, højskolelærer.

Medvirkende

 • Anja Vintov, danser, foredragsholder, forfatter og coach.
 • Gitte Degn, rytmisk sangerinde og ejer af House of Singing.
 • Aske Nygaard Larsen, madnørd og arbejder til dagligt i højskolens køkken.
 • Thomas Kjeldsen, højskolelærer, tidl. medarbejder i Udenrigsministeriet og i Ramallah på Vestbredden.
 • Arne Sostack, kampsportsudøver og -instruktør, sort bælte i jiu jitsu.
 • Bolette Elvstrøm, fortæller og foredragsholder, tidl. højskolelærer.
 • Senay Jensen, yogainstruktør i bowspring og højskolelærer.
 • Samt et stærkt team af unge, engagerede hjælpere.

Workshops for voksne

Dans for livet (instruktør: Anja Vintov)
Lige meget om du er født til at danse svedig samba, finder glæde i en hurtig quickstep eller faktisk er ret skræmt over en polka, så er dans noget for dig. ”Dans for livet” handler om at komme ud over sine grænser og få danset en masse, selvom man ligner en sæk kartofler imens. Vi starter alle på det samme niveau, og det handler om at bevæge sig til musikken, få gang i kroppen og mærke glæden ved at danse sammen. NB! Du skal forvente at svede og få pulsen op.

Levende sang (instruktør: Gitte Degn)
Fordi sangen gør os levende! Det er ikke uden grund, at man altid synger på højskolerne – at synge sammen skaber samhørighed og fællesskab. Måske finder du det grænseoverskridende at synge højt, men bare rolig – Gitte får dig meget længere, end du regner med. På ”Levende sang” skal vi synge i kor i forskellige afskygninger; fra gospel til rytmisk musik og klassiske korsange. Du behøver ikke at have en tone i livet eller at have prøvet at synge før, du skal bare ville sætte lyd på.

Kulinariske kokkerier (instruktør: Aske Nygaard Larsen)
Stor mad kræver store armbevægelser! ”Kulinariske kokkerier” er mad for dem, der vil og tør kaste sig ned i de store gryder. Vi afprøver teknikker fra de store køkkener, vi laver slow cooking, fast food og street food – vi fermenterer, confiterer, ryger, damper, steger og griller – vi bruger vakuumpakker, dehydrator, trykkoger og udendørs ovne. Uanset niveau og erfaring med mad kan man være med, det kræver blot nysgerrighed og lyst til at prøve nye metoder!

Sådan overlever du dommedag (instruktør: Thomas Kjeldsen)
Menneskeheden er ved at kaste sig ud over afgrunden med bind for øjnene; vi bliver tudet ørene fulde af dommedagsprofetier og ildevarslende nyheder om planetens snarlige undergang i en storm af klimaforandringer. Men hvad skal vi – helt ærligt – gøre ved det? Er det et individuelt eller et fælles ansvar? Kan vi overhovedet overlade denne planet til vores børn? Fører vi ansvarsfulde liv – kan det overhovedet lade sig gøre som menneske – er der egentligt brug for mennesker til noget som helst? Glæd dig til en uge med ærlige debatter og dilemmaer om alt, lige fra klimaturisme og kødspisere til innovative troldmænd og selve planetens overlevelse!

Yoga for begyndere (instruktør: Senay Jensen)
Yoga er en udforskning af både krop og sind – det handler om at finde ro i øvelser og kontrol af kroppen. Sammen lærer vi at blive bevidste om krop, tanker og følelser for at mærke øjeblikket. Workshoppen er en indvielse i yoga; vi gennemgår principperne og laver en masse øvelser af blandet sværhedsgrad, så alle kan være med. Vi arbejder ud fra Bowspring-metoden, som er en moderne, funktionel bevægelsesform, som giver lethed og åbenhed i kroppen. Deltagelse kræver ingen forudsætninger – udover nysgerrighed!

Kampsport – eller: Voldsom kærlighed! (instruktør: Arne Sostack)
Kan man kæmpe uden at slås? Afhængigt af individuelt niveau bliver du introduceret til kampsport, og ved hjælp af teknikker og kamplege fra judo, jiu jitsu og aikido udfordrer vi os selv og hinanden, både på det fysiske og filosofiske plan – for hvordan håndterer vi bedst modstand i hverdagen, og er der en sammenhæng mellem det, der sker på måtten, og det der sker udenfor? Er der en dybere mening? Kan man finde den ved at tumle på et blødt underlag? Deltagelse kræver ingen forudsætninger (men giver måske lidt ømme muskler).

Foredrag, debat og aktiviteter for voksne og teenagere

Hvad man må og ikke må
Mandag eftermiddag er der mulighed for at vælge sig ind på et foredrag om noget så kedsommeligt som – jura! Men hold fast alligevel, for vi skal ind bag ved reglerne og tage et ret så uhøjtideligt blik på nogle af de besynderlige overvejelser, der ligger bag ved vores love. Hvad er vold egentligt for noget – og kan Dronningen virkelig ikke straffes for det? Hvorfor overholder vi nogle love, men ikke andre? Og hvorfor er det ulovligt at tale i håndholdt telefon i bilen, men ikke ulovligt at spise hotdogs samme sted? Forvent højt tempo og (platte) vittigheder. Foredragsholder er kursusvært og cand.jur. Jens Horstmann.

Debat for voksne og teenagere: Læg nu den skærm væk!
Højskole er demokratisk dannelse! Det er her, vi kan tage vores samfund op til debat – og da vi nu mødes på tværs af aldre, skal vi debattere en nyklassisk traver: Skærmtid! Den digitale udvikling går så stærkt, at unges forbrugsmønstre flytter sig lynhurtigt – og ofte så hurtigt at ikke engang storesøstre forstår deres mindre brødres medievaner. Vi famler efter sandhed og sundhed i debatten; nogle sammenligner telefonen med cigaretter og siger, at vi engang vil fortryde vores uhæmmede forbrug; andre siger, at det er noget vås, og at det blot er nutiden. Men kan de voksne acceptere et digitalt fællesskab som et ægte fællesskab; eller kan vi måske sammen fastsætte nogle generelle og rimelige regler?

Fagbytteeftermiddag
Torsdag eftermiddag er der mulighed for at se, hvad de andre voksenworkshops byder på. På kurset vælger man sig fra start ind på én workshop, som man følger hele ugen, men hvert år bliver der også kastet lange blikke ind til sangerne, til danserne, til kokkene og alle de andre, og man siger: Det kunne jeg da også godt tænke mig! I år udbyder vores instruktører et par timers smagsprøve på det, de ellers går og laver hele ugen, så alle kan få lysterne styret.

Workshops for børn

Ballade og Urimelige Konkurrencer (for de 6-8-årige)
Vores mindste børnegruppe får lov at udleve en barnedrøm: At lave ballade dagen lang og holde unfair konkurrencer. Så vi skal kaste med maden, rode uden at rydde op, hoppe i møblerne, smadre tallerknerne og være onde ved de gamle. Og hvad hvis vi drillede de små, vippede på stolen, bandede som ind i helvede og slåssede med yoghurt? Alt det krydrer vi med dybt urimelige og unfair konkurrencer – det er tab og vind med vidt forskelligt sind!

 Faster Fridas Forfærdelige Fødselsdag (for de 9-10-årige og de 11-12-årige)
Det er blevet tid til Faster Fridas fødselsdagsfest. Og du tænker, at det nok bliver lige så kedeligt som hvert eneste år, hvor man skal have det pæneste tøj på og svare høfligt og smile, når de voksne siger, at du da vel nok er blevet stor! Næh, for i år går alting galt for Faster Frida, og hendes fødselsdag bliver helt forfærdelig – medmindre du kan redde dagen, holde talen, dække bordet i regnvejr, lave kagen med bind for øjnene, gøre rent med numsen og alt muligt andet. Faster Frida stoler på dig! Det bør hun måske ikke ¼

Teenagere (for de 13-17-årige)
Er du fyldt 13 år, så er du teenager, og så får du lov til sammen med jævnaldrende at være med på jeres helt egen højskole. I har jeres eget skema – det står til slut i dette program.

Dagsprogram – børn og voksne

Søndag den 14. juli
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.

Kl. 16.30-17.30: Velkomst og introduktion til ugen.

Kl. 19.00: Rundvisning på skolen.

Kl. 19.30: ”Workshops for børn” og ”Workshops for voksne” starter. Se beskrivelse længere fremme i programmet.

Kl. 21.00: Aftensang og kage for børn – og trætte voksne.

Mandag den 15. juli
Kl. 9.00: Morgensang for alle.

Kl. 9.30-12.00: ”Workshops for børn” og ”Workshops for voksne” – fortsat fra søndag.

Kl. 14.00-17.00: ”Fælles workshops” for børn og voksne. Vælg mellem:

 1. Hvad man må og ikke må
 2. Fortælling
 3. Guidet rundtur i Ribe
 4. Boldspil
 5. Bag kulisserne i Zoo

Se beskrivelse sidst i programmet.

Kl. 17.00-18.00: ”Havanna – nu i Rødding”. En hyggelig before dinner-drink på gårdspladsen. Dejlig musik til en sodavand, en mojito eller et glas hvidvin under parasollerne.

Kl. 19.30-21.00: Fællesaktivitet:Aktiv matematikog brobygning.

Derefter: Caféen åbner.

Tirsdag den 16. juli
Kl. 9.00: Morgensang for voksne; børnegrupperne starter.

Kl. 9.30-12.00: ”Workshops for børn” og ”Workshops for voksne” – fortsat fra mandag.

Kl. 14.00-16.00: Jagten på Kaptajn SkyggeKlos forsvundne skat.
En helt igennem forrygende skattejagt for hele familien. Kast jer ud i legen, hvor I skal hjælpe de stakkels pirater med at samle skattekortet, der skal lede jer til den forsvundne skat. Undervejs er der et hav af opgaver, der skal løses, før I måske kan grave efter den eftertragtede skat.

Kl. 17.00-18.00: Havanna – before dinner-højskole på gårdspladsen med musik og drinks.

Kl. 19.30: Fortælleaften. Børnene mod de voksne. Hvem fortæller de største røvere?

Kl. 20.30: Caféen åbner.

Onsdag den 17. juli
Kl. 9.45: Morgensang for alle: Barndommens land.

Kl. 10.30: Heldagsudflugt til Ribe Vikingecenter (for alle). Se beskrivelsen andetsteds.

Kl. 17.00-18.00: Havanna – before dinner-højskole på gårdspladsen med musik og drinks.

Kl. 19.30-21.30: Debat for voksne og teenagere samt Kunstakademiet for børn.

Derefter: Caféen åbner.

Torsdag den 18. juli
Kl. 9.00: Morgensang for voksne; børnegrupperne starter.

Kl. 9.30-12.00: ”Workshops for børnog ”Workshops for voksne– fortsat fra tirsdag.

Kl. 14.00-16.00: Fagbytte-eftermiddag for de voksne samt Det Store Familieløse Familieløb for børn + teenagere.

Kl. 17.00-18.00: Havanna – before dinner-højskole på gårdspladsen med musik og drinks.

Kl. 19.30-22.00: Højskole Classic! En aften ved bålet med musik og sang, snobrød og pandekager – og måske et glas vin til de voksne.

Fredag den 19. juli
Kl. 9.00: Morgensang for voksne; børnegrupperne starter.

Kl. 9.30-12.00: ”Workshops for børn” og ”Workshops for voksne” – fortsat fra torsdag.

Kl. 14.00-16.00: ”Workshops for børn” og ”Workshops for voksne” – mulighed for forberedelse af indslag til aftenens program.

Kl. 18.00: Festmiddag og afslutningsfest – nu med børnedisko!

Lørdag den 20. juli
Kl. 9.00-9.35: Morgensang for voksne, børn siger farvel i grupperne.
Derefter afrejse.

Alle dage er der morgenmad kl. 8.00-8.45, frokost kl. 12.00 og aftensmad kl. 18.00. Caféen med mulighed for et glas vin, en kop kaffe eller et stykke kage åbner hver aften efter sidste programpunkt; her synger vi også en aftensang. Der er sovero på gangene fra kl. 22.00 og intet alkohol for unge under 18 år.

Programmets indhold

En uddybende forklaring

Workshops fælles for voksne og børn
Mandag eftermiddag kan I som familie vælge at deltage på én af fem workshops. Der er lidt for enhver smag, så det er muligt at vælge efter familiens sammensætning og alder. Ingen af vores workshops kræver forudsætninger, men de henvender sig naturligvis til forskellige aldersgrupper. I vælger jer ind på en workshop på selve kurset og behøver altså ikke at beslutte jer på forhånd. I kan vælge mellem:

 1. Hvad man må og ikke må
  Et levende foredrag i højt tempo om noget så kedeligt som regler! Se beskrivelsen andetsteds i programmet. Foredraget er ikke svært tilgængeligt, men det er bedst for børn 12+ samt voksne.
 2. Fortælling
  Alle har en historie at fortælle; det er bare langt fra altid, man tænker over det eller får lejlighed til at fortælle. Fortæller Bolette Elvstrøm laver en workshop for børn og voksne, hvor alle kan komme til at fortælle – om barndommen, om mærkedage, om minder, om store oplevelser. Kom og lær familien at kende fra en anden vinkel.
 3. Guidet rundtur i Ribe
  Lige rundt om hjørnet ligger Ribe – Danmarks ældste og en af de smukkeste byer med en af de bedst bevarede middelalderbykerner i landet. Ribe er på Lonely Planets liste over mest seværdige småbyer i Europa. Vi arrangerer en tur til byen, hvor en guide tager os med rundt i de gamle gader. Guiden henvender sig både til børn og voksne, men det er dog en historisk tur.
 4. Boldspil
  Fordi vi skal røre os og spille bold. Alle kan være med, når vi spiller fodbold, rundbold, amerikansk fodbold – eller hvad vi nu finder på. Vi spiller sammen eller deler os op efter lyst, alder og tilmelding. Velegnet til alle aldre.
 5. Bag kulisserne i Zoo
  Ikke langt uden for Rødding ligger den lille, men meget hyggelige Lintrup Zoo (Glad Zoo). Her får børn og voksne muligheden for at komme tættere på de eksotiske dyr end sædvanligt, når dyrepasserne inviterer indenfor til fodring og fortælling. Arrangementet henvender sig til alle, men de mindre børn har nok mest glæde af det. NB: Transporten foregår i egne biler.

 Workshops for børn – når de voksne lytter til voksensnak

Kunstakademiet for børn. Onsdag aften
Hvordan tegner man et portræt af sig selv – eller af sin sidemand? Hvordan tegner man til musik, på tid, med den anden hånd, med munden, med bind for øjnene eller med fødderne? En lang række tegneøvelser med inspiration fra de kreative akademier.

Det Store Familieløse Familieløb!Torsdag eftermiddag (inkl. teenagere)
Vi kaster børnene ud i et helt klassisk familieløb, hvor opgaver skal løses, kreativiteten skal findes frem og mor skal spørges til råds. Eller... de voksne sidder til fagbytteeftermiddag, så vi udstyrer ungerne med en helt ny familie, som skal hjælpe hinanden på tværs af aldersgrupper.

Fællesaktiviteter

Havanna– before dinner-højskole. Hver dag kl. 17
Vi åbner for en hyggelig before dinner-drink på gårdspladsen. Dejlig musik, en sodavand, en mojito eller et glas hvidvin under parasollerne. Velkommen til cubansk højskole.

Aktiv matematik ogbrobygning. Mandag kl. 19.30
Hvad gør man, når man lige har mødt hinanden og gerne vil bryde isen? Ja, man laver da matematik! Aktiv matematik er en måde at få både hjerne og krop i sving. I brobygning skal vi – ja, bygge broer. Altså sådan helt bogstaveligt, naturligvis, men med ret mange forhindringer og gode snakke undervejs.

Jagten på Kaptajn SkyggeKlos forsvundne skat. Tirsdag kl. 14-16
En helt igennem forrygende skattejagt for hele familien. Kast jer ud i legen, hvor I skal hjælpe de stakkels pirater med at samle skattekortet, der skal lede jer til den forsvundne skat. Undervejs er der et hav af opgaver, der skal løses, før I måske kan grave efter den eftertragtede skat.

Fortælleaften. Tirsdag kl. 19.30
Alle kan fortælle. Og alle kan både fortælle sandheden og de værste løgne. Fortælleaften er fortælling for alle og af alle; børnene mod de voksne. Hvem fortæller de største røvere?

Udflugt til Ribe Vikingecenter. Onsdag kl. 10.30-16.00
Ribe er enhver arkæologs våde drøm – her er fyldt med oldtidslevn og fund fra fortiden. På vikingecentret viser de, hvordan man levede og arbejdede som viking, og der er aktiviteter for alle aldre. Vi får en rundvisning og demonstrationer, og alle kan frit gå rundt mellem centrets mange tilbud, hvor instruktører står klar til at lære fra sig. Det er en fremragende lokal attraktion.
Praktisk info: Vikingecentret tilbyder både ude- og indeaktiviteter og derfor tager vi af sted i al slags vejr. Regntøj kan være en fordel. Transporten foregår i busser.

Teenagehøjskolen for 13-17-årige
Er du fyldt 13 år, så er du teenager, og så får du lov til sammen med jævnaldrende at være med på jeres helt egen højskole. På teenagehøjskolen slipper du for at høre på dine forældres dumme kommentarer eller dine mindre søskendes skrål og skrig, når du sammen med dine jævnaldrende bliver indlogeret i teenagelejren; væk fra de voksne og de små. Programmet er en kæmpe blanding af udfordringer – både fysiske og psykiske – hygge, fest, ny viden og komplet åndssvage ting. Du skal skaffe, bygge, spille hvad som helst, smugle, fortælle, på tur, konkurrere mod din familie og se dit eget fjolleri i øjnene. Og hvad er en godnathistorie uden hjerte og smerte? Nedenfor kan du se programmet. Nogle gange er det kun for jer i teenagehøjskolen, andre gange er du sammen med de voksne og andre gange igen sammen med både de voksne og de små.

Dagsprogram – for teenagehøjskolen

Søndag den 14. juli
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kage.

Kl. 16.30: Velkomst, introduktion til ugen og rundvisning på skolen.

Kl. 19.30: De indledende Øvelser.

Kl. 21.00: De indledende Øvelser – fortsat.

Kl. 22.30: Godnathistorier – med hjerte og smerte.

Mandag den 15. juli
Kl. 9.00: Morgensang med de andre.

Kl. 9.30-12.00: ”SkaffeRally”. En teenageklassiker. Hvor meget kan du skaffe på ingen tid? Måske blomster? Måske et billede af en sømand? Måske en mand, der hedder Vagn?

Kl. 14.00-17.00: Workshops (sammen med de andre). Vælg mellem:

 1. Hvad man må og ikke må
 2. Fortælling
 3. Guidet rundtur i Ribe
 4. Boldspil
 5. Bag kulisserne i Zoo

Læs om indholdet andet sted i programmet.

Kl. 17.00-18.00:Havanna – TeenEdition.

Kl. 19.30-21.00: Fællesaktivitet:Aktiv matematikog brobygning (med de andre).

Kl. 22.30: Godnathistorier – med hjerte og smerte.

Tirsdag den 16. juli
Kl. 9.00: Morgensang for teens.

Kl. 9.30-12.00: Den Store Klamme Bagedyst.

Kl. 14.00-16.00: Jagten på Kaptajn SkyggeKlos forsvundne skat (med de andre).
En helt igennem forrygende skattejagt for hele familien. Kast jer ud i legen, hvor I skal hjælpe de stakkels pirater med at samle skattekortet, der skal lede jer til den forsvundne skat. Undervejs er der et hav af opgaver, der skal løses, før I måske kan grave efter den eftertragtede skat.

Kl. 17.00-18.00: Havanna – TeenEdition.

Kl. 19.30: Fodboldgolf – Rødding Style!

Kl. 22.30: Godnathistorier – med hjerte og smerte.

Onsdag den 17. juli
Kl. 9.45: Morgensang for teens.

Kl. 10.30: Heldagsudflugt til Ribe Vikingecenter (for alle). Se beskrivelsen andetsteds.

Kl. 17.00-18.00: Havanna – TeenEdition.

Kl. 19.30-21.30: Debat for voksne og teenagere: Skærmtid!

Derefter: Caféen åbner.

Torsdag den 18. juli
Kl. 9.00: Morgensang for teens.

Kl. 9.30: Verdens Letteste Overlevelsestur.

Kl. 14.00-16.00: Det store Familieløse Familieløb for børn + teenagere. Det BLIR faktisk sjovt!

Kl. 17.00-18.00: Havanna – TeenEdition.

Kl. 19.30-22.00: Højskole Classic! En aften ved bålet med musik og sang, snobrød og pandekager (sammen med de andre).

Kl. 22.30: Godnathistorier – med hjerte og smerte.

Fredag den 19. juli
Kl. 9.30-12.00: De afsluttende Øvelser.

Kl. 14.00: Forberedelse til aftenen.

Kl. 18.00: Festmiddag og afslutningsfest – med underholdning.

Lørdag den 20. juli
Kl. 9.00-9.35: Morgensang. Derefter afrejse.