Analog fotografi og mørkekammerteknik

Analoge fotoprocesser fra fotografiets barndom til nutiden.
En uge for foto-rder

Dette er et kursus, hvor du får fingrene helt ned i den fotografiske muld!

Analog fotografi og mørkekammerteknik er et kursus, som byder på fotografi på den gode, gammeldags måde. Vi skal arbejde med filmruller i analoge kameraer, og vi skal fremkalde med forskellige teknikker i højskolens mørkekammer. Vi skal arbejde med portræt-, landskabs- og reportagefotografi. Alt sammen helt analogt fra filmrulle til indramning og ophængning af det færdige billede.

Vi skal på fototur ud i det sønderjyske landskab og til det maleriske Vadehav. Vi skal bygge vores egne hul-kameraer (pinhole). Og så skal der naturligvis nørdes igennem i mørkekammeret!

I en pause en aften holder Tom Buk-Swienty foredrag om den dansk-amerikanske fotograf Jacob A. Riis. En eftermiddag tager vi på fototur til Ballum, hvor vi møder digteren og sangskriveren Jens Rosendal og lader os inspirere af hans digte. Du vil i løbet af ugen møde fremragende gæstelærere som Jonas Norman, Jørn Valentin og Kasper Løftgaard. Vi har på højskolen forskellige analoge kameraer til udlån, men medbring meget gerne dit eget analogkamera.

OBS: Vi kommer udelukkende til at arbejde med det analoge fotografi, altså ingen digitale billeder. Men arbejdet med det analoge fotografi kan også bruges til at give en dybere forståelse for det fotografiske arbejde inden for det digitale felt, da mange af de grundlæggende principper kan bruges begge steder.

Tilmelding
Pris: 4.750 kr. på dobbeltværelse uden bad (tillæg 1.000 kr. for enkeltværelse). 5.250 kr. på dobbeltværelse med bad.  Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.

Kursusvært
Michell Smedegaard Boysen, højskolelærer, fotograf og musiker.

stelærere

 • Jonas Normann, fotograf og kinematograf, som har specialiseret sig inden for især portræt, men arbejder også med virksomheds- og dokumentarfotografi. Har i 2018 lanceret en stor, anmelderrost udstilling i Spinderihallerne i Vejle. I forbindelse med udstillingen udkom fotobogen “Vestbyens Stemme”. Se mere på jonasnormann.com.
 • Jørn Valentin, fotograf,mag. i historie, kunsthistorie og design. Har siden 1991 haft udstillinger nationalt og internationalt.
 • Kasper Løftgaard, fotograf og fotojournalist. Har publiceret i en lang række danske og internationale aviser og magasiner og er desuden præmieret i både danske og internationale fotokonkurrencer og ved prisuddelinger. Se mere på loftgaard.com.

Medvirkende i øvrigt

 • Tom Buk-Swienty, forfatter og biograf, har bl.a. skrevet bestsellerne "Slagtebænk Dybbøl" og "Dommedag Als" og dertil en lang række anerkendte biografier, senest "Det ensomme hjerte".
 • Ruth og Christian Lorenzen, ejere af Klægager – Den Gamle Digegreves Gård – der i 2017 blev kåret som Danmarks smukkeste bondegård.
 • Klezmerduo bestående Ann Mai-Britt Fjord (harmonika og sang) og Henrik Bredholt (sopransax, dulcier, tuba og sang). Klezmerduo har vundet en førstepris på Verdensmusikfestivalen samt udgivet 4 CD’er, der har fået flere Folk Award-nomineringer.
 • Jens Rosendal, forfatter og sangskriver med mange sange og salmer i Højskolesangbogen og Salmebogen.
 • Mette Geil, cand.theol., frimenighedspræst.
 • Erik Lindsø, forfatter, kulturjournalist, foredragsholder.
 • Aage Augustinus, cand.mag. og foredragsholder.
 • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.

Kursusprogram 

Søndag den 28. juli
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.

Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 17.15: Introduktion til ugen v/ Michell Smedegaard Boysen.

Kl. 19.30-21.00: Introduktion til højskolens mørkekammer. Eventuelt udlevering af kameraer og film. V/ Michell Smedegaard Boysen.

Mandag den 29. juli
Kl. 9.00: ”Fra kultur til arkitektur”. Skolevandring i morgenstunden v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 9.30-12.00: Portrætfotografi v/ Jonas Normann.
Oplæg om portrætfotografi som genre og præsentation af forskellige metoder og koncepter.
Praktiske øvelser.

Kl. 14.00-16.30: Portrætfotografi fortsat samt fremkaldelse og forstørrelse v/ Jonas Normann og Michell Smedegaard Boysen.
Vi fortsætter formiddagens portrætarbejde og tager samtidig hul på fremkaldelse og forstørrelse på konventionel sort/hvid film og papir.

Kl. 19.30-21.00: "Den ideelle amerikaner". Om den dansk-amerikanske fotograf Jacob A. Riis v/ Tom Buk-Swienty.
Som mange andre emigranter tog den 21-årige Jacob A. Riis i 1870 chancen for et bedre liv i USA – drevet af sted af en skuffet far og et knust hjerte over ikke at kunne få sit livs kærlighed.I New York ender han som sulten vagabond. Han lever blandt de allerfattigste og ser dem bukke under af sygdom og sult. Jacob får især øjnene op for slumbørnenes vilkår og bliver den første til at bruge fotografiet som dokumentation for de forfærdelige forhold. Han bliver USA's markante fortaler for de fattige. Først som politireporter på New York Tribune og senere som ven med præsident Theodore Roosevelt. Han holder lysbilledforedrag fra slummen og skriver bogen ”How the Other Half Lives”, og han er med til at give sagen så stor opmærksomhed, at der langsomt sker ændringer. Tom Buk-Swienty har skrevet den første komplette biografi om legenden Jacob A. Riis.

Tirsdag den 30. juli
Kl. 9.00: Morgensang i Rødding Frimenighedskirke, hvor vi ser kirken og hører den gribende historie om præsteparret, der mistede to sønner under Første Verdenskrig. V/ Mette Geil.

Kl. 9.30-12.00: Landskabsfotografi v/ Jørn Valentin.
Jørn Valentin har især dyrket det barske midt- og vestjyske landskab som motiv i sit fotografiske arbejde. Han vil denne dag lægge op til forskellige udgangspunkter for landskabsfotografi. Det primære tema er inspiration; kan den fremtvinges, og hvor kommer den i det hele taget fra?

Kl. 13.00-17.00: Fototur til Vadehavet.
Den praktiske del af Jørn Valentins landskabs-workshop. Vi kører mod Vadehavet og får afprøvet nogle af de teknikker og inspirationer, vi får fra Jørn Valentin. Det helt nære imod det storslåede og emotionelle i de store jyske vidder.

Kl. 19.30-21.00: Koncert med Klezmerduo i Rødding Frimenighedskirke.
Klezmerduo hører til landets førende fortolkere af den traditionelle jødiske festmusik – klezmer. Musik der taler til hjertet og insisterer på at blive hørt. Den har en boblende vitalitet. Samtidig bærer den smerten og glæden i sig.

Onsdag den 31. juli
Kl. 9.00: "Du kom med alt det der var dig". Morgensang om Jens Rosendal v/ Erik Lindsø.

Kl. 9.30-12.00: Hulkamera og papirnegativer v/ Michell Smedegaard Boysen.
Vi skal designe og bygge vores egne hulkameraer (pinhole).I en lystæt kasse prikker man et mikroskopisk lille hul med spidsen af en synål, hvorved lyset brydes gennem det lille hul på samme måde som gennem en linse af glas. På den måde kan vi lave billeder uden linser. Ja, faktisk uden kamera i konventionel forstand! I den sammenhæng eksperimenterer vi desuden med sort/hvidt fotopapir som negativ i stedet for filmruller.

Kl. 14.00-16.30: Hulkamera og papirnegativer fortsat v/ Michell Smedegaard Boysen.
Vi eksperimenterer videre med forskellige typer hulkameraer og papirnegativer.

Kl. 19.30-21.00: Lith-fremkaldelse v/ Michell Smedegaard Boysen.
Lith er en særlig fremkaldeteknik, som kan give et særligt grynet og kontrastrigt udtryk, men også et blødt, nærmest cremet billede, afhængig af papirtype og fremkalderblanding.
Denne teknik er bl.a. velegnet til at bringe nyt liv til gammelt fotopapir, som ellers ikke ville være godt nok til konventionelle forstørrelser. Har du noget gammelt papir, du ikke nænner at smide ud, så tag det med, det kunne være du gemmer på kunstnerisk guld!

Torsdag den 1. august
Kl. 9.00: “Kunstnerisk uskarphed". Morgensang v/ Michell Smedegaard Boysen.

Kl. 9.30-12.00: Cyanotypi – tilbage til rødderne v/ Michell Smedegaard Boysen.
Cyanotypi er en af de allertidligste fotografiske processer, og er baseret på jern, i modsætning til det konventionelle sort/hvide fotografi, som er sølv-baseret. Billederne eksponeres i sollys og skylles blot i rent vand for at fremkalde. Det færdige billede bliver blåt/hvidt, (det er den teknik man har brugt til “blueprints”/plantegninger af bygninger), men kan tones til forskellige nuancer mellem blå, sort, rød og brun, ved hjælp af f.eks. soda, kaffe, te, vin-tannin og andre materialer.

Ekskursion til Nationalpark Vadehavet med gåtur i Ballum og møde med Jens Rosendal på Den Gamle Digegreves Gård
Kl. 12.45-18.00:Vi kører til Ballum, hvor vi går en tur i den lille landsby, hvis gamle, smukke marskhuse ligger fuldstændig intakt rundt om middelalderkirken. I Ballum bor Jens Rosendal, som med mere end 1500 digte, sange og salmer er den mest produktive nulevende lyriker. Jens Rosendal er marskens og livets digter. Vi har sat den 87-årige digter stævne på Klægager– Den Gamle Digegreves Gård, hvis navn henviser til den nuværende ejer Christian Lorenzen og hans far, som havde titel af digegreve. I 2005 blev det gamle stuehus fra 1857, forhaven og senere resten af gården nænsomt restaureret, med respekt for den oprindelige stil. Vi får historien om stedet af ægteparret Ruth og Christian Lorenzen. Efter smagsprøver på det sønderjyske kaffebord, fortæller Jens Rosendal om sine sange, og vi synger dem undervejs.En oplagt inspiration til at fotografere den gamle billedskønne egn med det flade vadehavslandskab og de flotte velholdte gamle huse. Turleder: Michell Smedegaard Boysen.

Kl. 19.30-21.00: Reportagefotografi v/Kasper Løftgaard.
Kasper Løftgaard fotograferer til dagligt for bl.a. Zetland, men har leveret fotos til så forskellige publikationer som Politiken, Euroman, Ud&Se, The Wall Street Journal og alverdens udgivelser derimellem. På trods af de mange kommercielle projekter, har Kasper løbende fundet tid til også at prioritere det analoge fotografi i sit arbejde, og krydser ubesværet frem og tilbage mellem det digitale og det analoge.Vi får en præsentation af hans arbejde, og et oplæg til,hvordan man kan gribe reportagegenren an fra et analogt perspektiv.

Fredag den 2. august
Kl. 6.15: Morgenmad.
Kl. 7.00-12.00: Reportagefotografi i praksis v/ Kasper Løftgaard.
Vi står tidligt op og springer morgensangen over for at tage til Brørup Marked, et stort kræmmermarked, der afvikles hver fredag formiddag hele året. Det er et stort tilløbsstykke for kræmmere, krejlere og købmænd – og denne dag også kameramænd!Vi skal ud og afprøve nogle af de teknikker, vi har fået af Kasper Løftgaard, som f.eks. at fortælle en/sin/nogens historie gennem fotoreportage, og vi skal udfordres ved at henvende os til fremmede for at fotografere dem!

Kl. 14.00-18.00: Fra fremkaldelse til udstilling v/ Michell Smedegaard Boysen.
Fremkaldelse af billeder fra reportageturen og efterfølgende oplæg omkring montering, ophængning og præsentation. Hvordan udstiller man?Vi udvælger vores favoritter fra ugens løb, monterer billederne i rammer og/eller passepartout, hænger dem op og ser hinandens værker.

Kl. 19.00: Afslutningsfest. Festmiddag med sang, fortælling og ostebord.

Kl. 21.00: Fernisering på udstilling for de andre på højskolen.

Lørdag den 3. august
Kl. 9.00: ”Gå da frit enhver til sit." Morgensang v/ forstander Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8.-8.45, morgensang kl. 9, frokost kl. 12, eftermiddagskaffe kl. 15, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Kurset forløber sideløbende med tre andre kurser:

 • På cykel langs Kongeåen med Mads Rykind-Eriksen som kursusvært.
 • Skriv dit liv med Erik Lindsø som kursusvært.
 • Naturvandringer, filosofi og god mad med Aage Augustinus som kursusvært.