Arkiver

Dorte Nielsen – Den kreative tænkers hemmelighed

Kreative mennesker er gode til at se sammenhænge. Med udgangspunkt i bogen ”Den kreativ tænkers hemmelighed” afliver Dorte Nielsen myten om, at kreativt talent er noget, der er forbeholdt de få. Baseret på den seneste hjerneforskning giver foredraget et indblik i, hvordan kreative mennesker tænker. Dorte Nielsen kombinerer en meget praktisk tilgang til kreativitet med et solidt videnskabeligt fundament, og gør det ved en spændende kombination af historier, øvelser og ny viden.

Dorte Nielsen
Udover at være bestyrelsesformand for Creative Circle, er Dorte Nielsen stifter af Center for Kreativ Tænkning, herunder Creative Thinker og FourSight Denmark, samt forfatter, keynote speaker og ekspert indenfor kreativitet.

Dorte Nielsen er grundlægger af uddannelsen Kreativ Kommunikation på DMJX, der under hendes ledelse blev en af verdens mest prisvindende bacheloruddannelser indenfor reklame og markedsføring.

Dorte er uddannet fra Den Grafiske Højskole, The School of Communication Arts i London, og The International Center for Studies in Creativity, hvor hun vandt en Firestein Family Creative Achievement Award under hendes Master of Science in Creativity. Derudover har hendes kreative arbejde sikret hende hæder ved blandt andet Cannes Lions, D&AD, the British Television Awards, Epica, London International Advertising Awards og  Campaign Poster Awards.

Penge. Hvor kommer penge fra? Og hvorfor er det vigtigt? v/ Tune Revsgaard Nielsen er bestyrelsesmedlem i og politisk koordinator for foreningen Gode Penge

I dette foredrag rejser Tune Revsgaard Nielsen et meget grundlæggende spørgsmål, som ofte bliver glemt i diskussioner omkring økonomi: Hvem laver egentlig vores penge? I dag skabes penge ikke i en seddelpresse i Nationalbankens kælder, men derimod når banker laver udlån og dermed sender nye kontopenge ind i økonomien. Hvad betyder det for samfundsøkonomien, at vi således har privatiseret pengeskabelsen? Hvad betyder det for almindelige virksomheder? Hvad betyder det for forholdet mellem by og land? Og hvordan kunne man forestille sig et anderledes system?

Tune Revsgaard Nielsen er bestyrelsesmedlem i og politisk koordinator for foreningen Gode Penge. Han er uddannet ved Lund University School of Economics and Management. Tune koordinerer foreningens politiske arbejde, holder oplæg og deltager aktivt i den økonomiske debat med kronikker og debatindlæg.

Estland, Letland og Litauen – mere forskellige end du tror v/ Karin Larsen, journalist og forfatter

De tre baltiske lande har et skæbnefællesskab, fordi de i sidste århundrede blev besat af Sovjetunionen. Balterne kæmpede sammen for at få deres frihed igen – og det fik de. De har mange ting til fælles, f.eks. betænkelighederne ved naboen i øst, Rusland. Men de har også mange forskelligheder – f.eks. historie, religion og sprog, og de har udviklet sig på hver deres måde, siden de blev selvstændige igen.

Karin Larsen fortæller om ligheder og forskelligheder blandt de tre baltiske lande. Karin Larsen boede i Riga, Letland, lige efter uafhængigheden kom igen i 1991 og hun har været i hver en krog i Baltikum. Hun er journalist med speciale i Øst- og Centraleuropa. Hun har dækket regionen for danske medier siden de tre baltiske lande blev selvstændige igen, de sidste 10 år for Orientering på P1, DR. Hun har skrevet de sidste tre udgaver af Politikens ”Turen går til Estland, Letland og Litauen”.

 

Cubansk koncert med Eric Mendez, guitaristEric Mendez er en af sin generations vigtigste sangskrivere og vi glæder os over igen at kunne præsentere ham på Rødding Højskole. Eric Mendez fusionerer cubansk tradition med elementer fra blues, funk, brasiliansk musik og jazz. Han har udgivet en række CD’er og hans sangtekster er med i en bogudgivelse om de vigtigste yngre sangskrivere i Cuba. Han er en fantastisk guitarist og en intens sanger, hans sange forener det lyriske med et stærkt groove.

De næste 25 års verdenshistorie v/ Clement Kjersgaard, TV-vært

Vil USA forblive en supermagt? Vil Kina ændre verden? Kan EU forsvinde? Med udgangspunkt i det store historiske perspektiv opridser Clement Kjersgaard en serie af dilemmaer, som i hans vurdering bliver helt afgørende for verdens udvikling i årene, der kommer.

Clement Kjersgaard er studievært, redaktør, bladudgiver og en af Danmarks travleste foredragsholdere og ordstyrere. Som 16-årig blev han optaget på United World College of Hong Kong, hvorfra han blev student i 1994; herefter optaget på Universitetet i Oxford, hvor han læste Filosofi, Politik og Økonomi. Clement Kjersgaard grundlagde i 2002 RÆSON, som han stadig udgiver. Siden 2003 var han studievært for DR på et hav af tv-programmer. Og i 2013 modtag han Berlingskes Journalistpris, blev udnævnt af fagbladet Journalisten til Danmarks mest magtfulde journalist i 2011, og var modtager af Publicistprisen i 2011, samt vinder af tre TV-Priser i årene 2004, 2007 og 2011. I 2011 grundlagde Clement Kjersgaard Danmarks årlige “Vidensfestival”.

Sangaften med Jens Rosendal

Vi kører til den gamle marskgård, Klægager, der ligger ved Vadehavet i landsbyen Ballum. Her møder vi Jens Rosendal, der er forfatter samt sang- og salmeskriver med 13 sange i Højskolesangbogen. Blandt andet har han skrevet sangen: ”Du kom med alt det der var dig”. Mange af hans sange er inspireret af det vadehavs- og marsklandskab, han selv bor midt i.

Undervejs får vi smagsprøver på Det sønderjyske kaffebord, og hører om gården, hvor Ruth og Kristian er sjette generation på stedet. I 2005 restaurerede de nænsomt, med respekt for den oprindelige stil, det gamle stuehus fra 1857, forhaven og senere resten af gården.

Samtalesalon om Reformationen og dens betydning i anledningen af 500-året for Martin Luthers 95 teser

I samtalesalonen skal vi diskutere, hvad vi i Danmark ville ændre i verden i dag, hvis vi skulle lade os inspirere af Luthers samfundsforandrende side. 

Samtalesalonen er en del af projektet ”Lyn teser – samtaler om fremtiden” udviklet af Folkeuniversitet i Aarhus og har deltagelse af Bo Kristian Holm, lektor i teologi, der holder oplæg om aflad og præstationssamfund, Jesper Troels Jensen, retoriker, der holder oplæg om tesen som genre samt Henrik Krogh, skuespiller og konsulent, der er vært og spilfacilitator.

Koncert med Trio col Basso: En musikalsk fortælling om den danske komponist Niels W. Gade

I anledning af Niels W. Gades 200 års fødselsdag i 2017 turnerer strygetrioen, Trio col Basso, med en musikalsk fortælling om den danske komponist, som har skrevet utallige kendte værker, men hvis liv de færreste kender til. I virkeligheden levede han et spændende liv, som utrolig ambitiøs, festglad og verdensberømt allerede som 24-årig.

Koncerten er formet som en fortælling og vil føre publikum på en rejse gennem Niels W. Gades liv. På vejen møder vi bl.a. den kendte brudevals, virtuose musikeksempler samt komponisterne J.L.F Mendelssohn, C. Nielsen og J.T.H Gade, som han inspirerede og lod sig inspirere af.

Beretninger fra arbejdet i Det Etiske Råd v/ Jacob Birkler, tidl. formand for Det Etiske Råd

Bioteknologi sætter os i stand til at skabe, fastholde og afslutte liv på en lang række nye måder. Men det vi ”kan” gøre hænger ikke altid sammen med det vi ”bør” gøre. Foredraget fokuserer på de mange udfordringer, der opstår når vi lægger livet og døden i menneskets hænder. Aktuelle etiske spørgsmål inddrages fra arbejdet i Det Etiske Råd med særlig fokus på de mange etiske dilemmaer, der opstår ved livets begyndelse og afslutning.

Jacob Birkler (født 1974) er filosof, forfatter, debattør og foredragsholder og har været medlem af Det Etiske Råd fra 2010-2016, fra 2011 som formand. Jacob Birkler er cand.mag. i filosofi og psykologi fra Aarhus Universitet i 2000, AC-underviser på Ribe Amts Sygeplejeskole fra 2000 til 2005, lektor på jordemoderuddannelsen, UC-Syd fra 2005, ph.d. i medicinsk etik fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet i 2009.
Jacob Birkler har bidraget med artikler i fagblade og videnskabelige tidsskrifter og er blandt andet forfatter til ”Bogen om provokeret abort – perspektiver og udfordringer” (2014). Herudover møder man ham ofte som debattør i danske medier samt som klummeskribent i Kristeligt Dagblad.

Forfatteraften med Madame Nielsen

Forfatteren og multikunstneren Madame Nielsen besøger Rødding Højskole til en forfatteraften, hvor hun blandt andet vil læse op fra og fortælle om sine seneste romaner.
Madame Nielsen er den endegyldige inkarnation af det kunstfænomen, vi de seneste cirka 15 år blandt andet har kunnet følge som Claus Beck-Nielsen, der erklærede sig selv død og i 2010 arrangerede sin egen begravelse, og under navnet Das Beckwerk. Gennem en række eksperimenter har Madame Nielsen udfordret vores vante forestillinger om identitet. I 2013 udkom den posthume ”Mine møder med de danske forfattere” under navnet Claus Beck-Nielsen, og siden da er hun – på livstid, siger hun selv – Madame Nielsen og har udgivet tre romaner: ”Den endeløse sommer”, der er blevet det internationale gennembrud og solgt til bl.a. USA, Tyskland, Frankrig og Spanien, samt de meget roste ”Invasionen” (2016) og “Det højeste væsen” (2017).

Mellemøsten og Trump v/ Hans Henrik Fafner, korrespondent for Weekendavisen i Israel

Til oktober har Donald Trump siddet i Det Hvide Hus i 10 måneder. Gennem hele valgkampen kom han med provokerende bemærkninger, og det lykkedes ham ikke mindst at skyde store dele af den muslimske verden fra sig. Den arabiske verden reagerede med en blanding af vrede og bekymring over, at han blev valgt. Men også i Israel lød der mange advarende stemmer. Men hvad er der så sket?

Hans Henrik Fafner er journalist, og har i over 20 år rapporteret fra Mellemøsten med fast base i Tel Aviv, hvor han blandt andet skriver til Weekendavisen. Han vil give os et overblik over situationen i Israel og Mellemøsten efter, at USA har fået ny præsident. Hvordan har reaktionerne været, hvordan ser billedet ud lige nu, og har Trump nogen mulighed for at skabe fred i en af verdens længste og mest komplicerede konflikter?

Fælles studietur til Baltikum

Dette efterår går den fælles studietur til  Estland, Letland og Litauen, som vi vil udforske i vores egen bus. Vi kører over Stockholm, ser byen, Vasa Skibet og sejler til Tallinn i Estland gennem den flotte skærgård. Herfra bevæger vi os på rundt i de tre baltiske lande med overnatning i blandt andet Tallinn og Riga. Det bliver en alsidig tur med både afvekslende og spændende historie og enestående naturoplevelser. Vi kommer ind under huden på det moderne Europa, møder unge baltere, får et kendskab til EU og østudvidelsen og ser spor efter det tidligere Sovjet og de gamle Hansestæder. Vi skal opleve kurfyrsternes storslåede barokslot Rundalé kendt som Østeuropas Versailles, de enorme estiske moser, middelalderbyen Tallinn, hvor Dannebrog skulle være faldet ned fra himlen og Litauens kendte Korshøj. Vi sejler hjem fra Litauen til Karlshamn i Blekinge.

Opbrudskultur. Et signalement af Danmark under hastig forandring
v/ Mads Rykind-Eriksen, højskoleforstander, cand.mag. i historie og filosofi

Foredraget handler om de kolossale forandringer Danmark har gennemgået de sidste 200 år, baggrunden herfor og hvad det betyder for vores hverdag. Traditioner, normer og værdier er ikke længere de samme. Unge har i dag flere valgmuligheder end nogensinde tidligere og sammenhængskraften i vores samfund er kommet under pres, vores opfattelse af nationalstaten er under forandring og familiestrukturen ændres radikalt. Det er kun nogle af konsekvenserne af opbrudskulturen. Foredraget forsøger at trække de lange linjer, så udviklingen og dens konsekvenser bliver lettere at se.