Arkiver

Beretninger fra arbejdet i Det Etiske Råd 
v/ Jacob Birkler

Bioteknologi sætter os i stand til at skabe, fastholde og afslutte liv på en lang række nye måder. Men det vi ”kan” gøre hænger ikke altid sammen med det vi ”bør” gøre. Foredraget fokuserer på de mange udfordringer, der opstår når vi lægger livet og døden i menneskets hænder. Aktuelle etiske spørgsmål inddrages fra arbejdet i Det Etiske Råd med særlig fokus på de mange etiske dilemmaer, der opstår ved livets begyndelse og afslutning.

Jacob Birkler (født 1974) er filosof, forfatter, debattør og foredragsholder og har været medlem af Det Etiske Råd fra 2010-2016, fra 2011 som formand. Jacob Birkler er cand.mag. i filosofi og psykologi fra Aarhus Universitet i 2000, AC-underviser på Ribe Amts Sygeplejeskole fra 2000 til 2005, lektor på jordemoderuddannelsen, UC-Syd fra 2005, ph.d. i medicinsk etik fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet i 2009.

Jacob Birkler har bidraget med artikler i fagblade og videnskabelige tidsskrifter og er blandt andet forfatter til ”Bogen om provokeret abort – perspektiver og udfordringer” (2014). Herudover møder man ham ofte som debattør i danske medier samt som klummeskribent i Kristeligt Dagblad.

Forfatteraften med Madame Nielsen

Forfatteren og multikunstneren Madame Nielsen besøger Rødding Højskole til en forfatteraften, hvor hun blandt andet vil læse op fra og fortælle om sine seneste romaner.

Madame Nielsen er seneste inkarnation af det kunstfænomen, vi de seneste cirka 15 år blandt andet har kunnet følge som Claus Beck-Nielsen, der erklærede sig selv død og i 2010 arrangerede sin egen begravelse, og under navnet Das Beckwerk, som gennem en række eksperimenter har udfordret vores vante forestillinger om identitet. Senest er udkommet den posthume ”Mine møder med de danske forfattere” under navnet Claus Beck-Nielsen, ”Den endeløse sommer” skrevet af Madame Nielsen, og den 31. marts sidste år kom seneste skud på stammen, den meget roste ”Invasionen”.

Innovation og idégenerering

En introduktion til værktøjer til at tænke ud af boksen. Hvordan får vi idéer? Og ikke mindst hvordan får vi innovative idéer?
Hvad er innovation? Et buzz-word der har ramt Danmark med storm de seneste år. Alle bruger det, og der er meget stor forskel på hvad vi lægger i ordet. Men med udgangspunkt i designerens opfattelse af innovation: Nemlig at skabe noget nyt – noget som ikke er set før, kan vi se på hvordan man får innovative idéer.
Mange tror at de innovative designere er opfindere – den geniale mand der får guddommelig inspiration – vågner om natten råbende “heureka” og fremkommer med geniale nyskabende idéer.
Men virkeligheden er sjældent sådan… Innovative idéer kan tvinges frem! Indenfor design og idégenerering er et af de vigtigste begreber kvantitet frem for kvalitet. Derfor handler det om at få mange idéer. Einstein sagde engang at “Hvis en idé ikke virker absurd, har den ingen fremtid”. Så det handler ikke bare om at få mange idéer, men om at få mange absurde idéer. For i det absurde ligger ofte det unikke, det nyskabende, det vi ikke havde forventet.
Foredraget handler om hvordan man får disse idéer frem.

 Rytmisk-musikaften v/ Lars Storck

Lars Storck er perkussionist, komponist, bevægelsespædagog og animator.
Lars Storck er fandenivoldsk, og er hvis ikke DET mest rytmiske menneske i Danmark, så i hvert fald i top 5! Hele hans væsen er musik og rytmer, gerne i flere ’lag’ på en gang. Så glæd jer til at blive revet med og opleve rytmernes univers på egen krop! Lad hjernen blive derhjemme, din krop kan selv! Og tag tøj på du kan bevæge dig i!

Lars Storck er aktiv musiker med gruppen Drums Across og popgruppen Zididada. Har i tidligere turneret i Skandinavien med Angelique Kidjo og er tilknyttet Warner Chappell i Sydafrika som studiemusiker.

Lars Storck er en af pionererne og opfinderne inden for kropslig rytmetræning og faget SDS (sang dans og spil).

Architecture – europæisk arkitektur i dag 
v/ Ike Ijeh BA (Hons), BArch, ARB


What makes good architecture? To a degree, architecture, like all art is subjective and opinions will rightly vary on what is good and what is bad. But are there any consistent rules or principles that define what makes architecture successful? And if so, how do we balance these with the individual inspiration and identity that is the basis of all good design?

These are some of the issues that London architect and architecture critic Ike Ijeh will be discussing in his presentation. Ike is in the unique position of working as a practicing architect but also writing as an architecture critic for two of the UK’s leading architectural publications. Therefore Ike will provide a unique insight into what constitutes good and bad architecture in both practice and theory and will also provide several examples of buildings and public spaces that demonstrate these principles in action.

Ike Ijeh
ARCHITECT, Blackstone Architects
FOUNDER, London Architecture Walks
ARCHITECTURE EDITOR, Building Magazine

Ike graduated from Liverpool University from 2000 and has been practising as a London based architect ever since. He has worked for several large practices during this time including Foster + Partners, PRP and RHWL. Each position has provided him with extensive exposure to large-scale urban developments as well as considerable commercial and residential experience. As a Project Architect Ike has worked on major schemes for Berkeley Homes and Candy + Candy and also has extensive knowledge of the social housing sector.

Al magt til folket

Vi går i Rødding Bio og ser filmen “Al magt til folket” og den efterfølgende livestreaming direkte fra Christiansborg, hvor der debatteres politikerlede, populisme og pres på demokratiet.

De vestlige demokratier vakler. Folket gør oprør mod magteliten, og populismen sejrer.
“Send dem (politikerne) hjem!”, råbte de i Italien og valgte 163 politisk uerfarne “almindelige” mennesker ind i parlamentet. Dokumentarfilmen AL MAGT TIL FOLKET? følger de første dramatiske år af dette demokratiske eksperiment. Den 1. februar bliver filmen vist fra Christiansborg med efterfølgende live transmitteret debat, der trækker trådene hjem til Danmark for at forstå konsekvenserne af den nye politiske virkelighed. Grillo i Italien. Trump i USA. Hvad kommer der til at ske i Danmark?

BLIV EN DEL AF DEBATTEN
Filmen vises lokalt og simultant på alle visningssteder. Den efterfølgende debat livetransmitteres fra Christiansborgs Fællessal. Publikum på visningsstederne landet over kan deltage i debatten direkte ved at stille spørgsmål via Twitter og SMS.

Verdenen ifølge Røde Kors 
v/ Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors

Denne aften kommer Dansk Røde Kors generalsekretær på besøg og fortæller om den verdensomspændende nødhjælpsorganisations arbejde i ind- og udland. Røde Kors er til stede ved mange af de brændpunkter, vi til daglig hører om i nyhederne. Men hvad laver de, og hvorfor får de nogle gange kritik? Alt dette og meget mere vil vi blive klogere på denne aften.

Anders Ladekarl har siden 2008 været generalsekretær for Dansk Røde Kors.

Koncert med Rasmus Matthiesen og band

Rasmus Matthiesen og band er dansksproget rock- og folkmusik med tråde til navne som Peter Sommer og C.V. Jørgensen. Med vedkommende tekster og fingeren på pulsen af sin generation, har Rasmus siden udgivelsen af singlerne ”ØSTJYLLAND” og ”FRIE VALG”, som fik radio airplay på P4 og P6, spillet koncerter over det meste af landet. Senest som support for Mellemblond, samt til både SPOT, Tønder Festival og Smukfest.

Til foråret 2017 udkommer debutalbummet ”ALT GODT” som er produceret af Kent Olsen (Giant Sand, Howe Gelp, Marie Frank). Live består Rasmus Matthiesen desuden af Anders Ahle (guitar), Kristoffer Jeberg (trommer), August Korsgaard (orgel, wurlitzer) og Julius Holst Hvarregaard (bas).

Afstemningsfest

Hvert år den 10. februar siden 1920 har man i Sønder Hygums forsamlingshus fejret afstemningen, hvor Sønderjylland efter 56 år tysk styre igen blev en del af Danmark. Det gør Sønder Hygums borgere med sang, taler og smagsprøver fra Det store sønderjyske kagebord. Vi er inviteret med og går de 4,5 kilometer dertil under en – forhåbentlig – klar stjernehimmel.

Unge mænd i krig 
v/ Stig Matthiesen, højskolelærer, journalist og forfatter

Hvad driver unge mænd – om de drager med en deling soldater til Afghanistan eller på egen hånd sætter kurs mod Syrien? Vil de ”frelse verden” eller mest af alt realisere sig selv?

Højskolelærer, journalist og forfatter Stig Matthiesen, har fulgt unge danske mænd under træningen i Oksbøl-lejren her i Danmark og i Afghanistan, ligesom han har mødt unge, der drager i hellig krig i Syrien og Irak. Senest har han skrevet bogen ”Victors valg” om en ung mand fra Aarhus, der gik på efterskole og højskole, inden han drog til Irak og endte sine dage som selvmordsterrorist.

Stig Matthiesen har siden slutningen af 1990`erne arbejdet med undersøgende journalistik og kulturstof – primært som reportage og featurejournalist.

Stig har været tilknyttet Jyllands-Postens søndagsredaktion, Dagbladet Information samt Weekendavisen. Desuden har han skrevet bøger om Morten Albæk, Jørn Utzon, Poul Krebs, Christian Poulsen mfl. samt bogen `Hjertet bløder`med Naser Khader. Derudover har han skrevet for magasinet Euroman og fodboldmagasiner som Tipsbladet, Forza og 90M.

“Kærlighed og spildevand” v/ Steen Møller

Steen Møller er iværksætter, tidligere økologisk landmand, højskoleforstander og en af idémændene bag andelsforeningen Friland, der arbejder på at opføre gældfrie og affaldsfrie huse. Derudover har han medvirket i en række tv-programmer om bæredygtig udvikling og det gode liv.

Steen Møller kommer denne aften og fortæller om spildevandsanlæg, der producerer mad, brændeovne der producerer el, og om at lave huse uden at producere affald. Derudover fortæller han om, hvordan vi kan skabe mere liv i landdistrikterne og et liv uden gæld og affald.

”1864 – sønner af de slagne” v/ Rasmus Glenthøj er historiker ved Syddansk Universitet

Året 1864 er mejslet ind i dansk selvforståelse. Tusinder faldt i krigen, drømmen om Danmark til Ejderen brast, og staten blev en nationalstat. Men eftertiden har givet os et forvrænget billede af nederlaget. Aftenens foredrag vil fortælle historien om hvorfor krigen var uundgåelig, hvordan resultatet kunne være blevet et helt andet og hvorfor vi har misforstået hvad der skete.

Rasmus Glenthøj er historiker ved Syddansk Universitet. Han modtog H.O. Lange-Prisen 2014 for værket 1864 – Sønner af de Slagne, der ligeledes var nomineret til Weekendavisens Litteraturpris og Årets Historiske Bog. I 2014 fik han Den Kongelige Norske Fortjenstorden for sit virke for dansk-norsk samarbejde, mens han i 2009 modtog Videnskabsministeriets EliteForsk-rejsestipendium.

Mellemøsten og Trump 
v/ Hans Henrik Fafner

Til marts har Donald Trump siddet i Det Hvide Hus i halvanden måned. Gennem hele valgkampen kom han med provokerende bemærkninger, og det lykkedes ham ikke mindst at skyde store dele af den muslimske verden fra sig. Den arabiske verden reagerede med en blanding af vrede og bekymring over, at han blev valgt. Men også i Israel lød der mange advarende stemmer. Men hvad er der så sket?

Hans Henrik Fafner er journalist, og har i over 20 år rapporteret fra Mellemøsten med fast base i Tel Aviv, hvor han blandt andet skriver til Weekendavisen. Han vil give os et overblik over situationen i Israel og Mellemøsten efter, at USA har fået ny præsident. Hvordan har reaktionerne været, hvordan ser billedet ud lige nu, og har Trump nogen mulighed for at skabe fred i en af verdens længste og mest komplicerede konflikter?

Temauge

I denne uge har langkursuseleverne temauge

Søvnforedrag v/ Mikael Rasmussen

Vi sover alle ca. en tredjedel af vores liv. Det bør vi i hvert fald gøre. Hvorfor er det vigtigt, og hvad sker der, hvis vi lader være? Hvordan har søvnen indflydelse på vores trivsel og læring – og kan det passe, at man kan vænne sig til sove mindre?

Mikael Rasmussen er en af Danmarks mest anerkendte eksperter i søvnforskning og arbejder til dagligt ved Center for Stress og Trivsel.

Heldagstur til Midtjylland

Vi kører til Tinnet Krat, hvor vi ser Gudenåens og Skjern Åens udspring, Danmarks to største åer, der udspringer blot få hundrede meter fra hinanden og løber mod hhv. øst og vest. Herefter kører vi til Jelling og ser Jellingemonumenterne med det tilhørende museum. Efter frokost går turen videre til Troldborgen og vikingebroen, der gik over den naturskønne Ravninge ådal. Tæt derved i Tørskind Grusgrav ser vi Robert Jacobsen og Jean Clareboudts landskabsskulpturer, inden vi ender ved Bindeballe Købmandsgård, en gammel købmandsgård, hvor man kan købe det meste mellem himmel og jord.

OM AFTENEN er der foredrag med tidligere forsvarsminister og formand for Region Syddanmark Carl Holst under overskriften: “Mediemøllen. En tur gennem valserne. En personlig beretning ved Carl Holst”.

Carl Holst fortæller om anklagerne for uregelmæssigheder under hans embedsførelse som Regionsformand, og hvordan han oplevede forløbet og mediernes rolle, der førte til, at han efter kort tid som forsvarsminister måtte gå af i efteråret 2015.

Hvad man må og ikke må
 v/ Jens Horstmann, højskolelærer

Vores dagligdag er indrettet efter regler. Nogle regler er store etiske retningslinjer, andre regulerer detaljer i din hverdag, mens endnu andre er symboler og politik. Men hvordan opfatter vi reglerne – hvorfor overholder vi nogle love, men ikke andre? Ville vi slå ihjel, hvis det ikke var ulovligt? Ville du betale skat, hvis du ikke skulle? Og så er der alle de regler, som i virkeligheden slet ikke giver mening! Så hvad er det, vi må og ikke må?

Jens Horstmann er cand. jur., højskolelærer, ekstern lektor på Aarhus Universitet og foredragsholder.

Baltikum – mere end en hjertesag – optakt til den fællesstudietur
v/ Uffe Ellemann, tidligere udenrigsminister

Det er kun et kvart århundrede siden, de tre baltiske lande – Estland, Letland og Litauen – genvandt deres frihed efter mere end et halvt århundredes sovjetisk besættelse. Danmark var blandt de tre små nationers stærkeste støtte, da det skete. Det var en hjertesag for mange danskere – deriblandt den daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, som kommer på Rødding Højskole og fortæller om vore naboer på den anden side af Østersøen.

I dag er det mere end en hjertesag: De tre små lande er blevet vigtige partnere i både Norden, EU og NATO. De har haft en imponerende udvikling både politisk og økonomisk. Men er stadig trykket af den store nabo mod øst.

Fælles studietur til Baltikum

Til foråret går den fælles studietur til Letland, Estland og Litauen, som vi vil udforske i vores egen bus. Vi sejler fra den svenske by Karlshamn til Litauen og kører derfra rundt i de tre lande med overnatning i blandt andet Tallinn og Riga. Det bliver en alsidig tur med både afvekslende og spændende historie og enestående naturoplevelser. Vi kommer ind under huden på det moderne Europa, får et kendskab til EU og østudvidelsen og ser spor efter det tidligere Sovjet og de gamle Hansestæder. Vi skal opleve alt fra de storslåede ‘estiske alper’, over den russisk-ortodokse kirke og byen Pirita, hvor der blev afholdt OL i 1980, til den tidlige dansk-estiske historie med blandt andet det sted, hvor Dannebrog skulle være faldet ned fra himlen. Glæd jer!

Danmarks befrielse Tove Udsholt, et jødisk gemt barn v/ Tove Udsholt

Tove Udsholt var blot tre år, da hendes mor i oktober 1943 overlod hende til et fremmed ægtepar i den nordsjællandske fiskerby Gilleleje. Under jødeaktionen flygtede over 7000 jøder til Sverige, men ikke alle kunne eller turde tage deres børn med på flugten over Øresund. Derfor blev Tove Udsholt og omkring 150 andre børn i alderen 0 til 17 år gemt i Danmark hos venner, bekendte eller helt tilfældige mennesker. Nogle børn kom hurtigt til Sverige og blev forenet med deres familie, mens andre først halvandet år senere, eller efter krigen, genså deres forældre.

Efter krigen blev børnenes oplevelser fortiet og i mange år har ingen af disse gemte børn kunnet tale om denne tid. I dag er tavsheden brudt og mange er stået frem og har fortalt om deres oplevelser.

Tove Udsholt fortæller denne aften om sin historie om at være et af de gemte børn.

Aftenen rundes af med kaffe, kage og sang i højskolens spisesal. Og som altid på befrielsesaftenen er der levende lys i vinduerne.

Heldagstur til Sydslesvig og besøg hos sangskriver Jens Rosendal

Heldagsudflugt til Sydslesvig og det danske mindretal. Vi kører til Flensborg, hvor vi ser byen og Istedløven samt besøger det danske mindretalsgymnasium, Duborg-Skolen. Her møder vi skolens elevambassadører, der vil fortælle os om, hvordan det er at leve som dansk mindretal i Tyskland. Bagefter kører vi til det gamle voldanlæg, Dannevirke, og går langs volden til Hedeby, som vikingerne grundlagde i bunden af fjorden Slien.

På vej hjem besøger vi den gamle marskgård, Klægager. Her møder vi Jens Rosendal, der er forfatter samt sang- og salmeskriver med 13 sange i Højskolesangbogen. Blandt andet har han skrevet sangen: ”Du kom med alt det der var dig”.

”Opbrudskultur. Et signalement af Danmark under hastig forandring” v/ Mads Rykind-Eriksen, højskoleforstander, cand. mag. i historie og filosofi

Foredraget handler om de kolossale forandringer Danmark har gennemgået de sidste 200 år, baggrunden herfor og hvad det betyder for vores hverdag. Traditioner, normer og værdier er ikke længere de samme. Unge har i dag flere valgmuligheder end nogensinde tidligere og sammenhængskraften i vores samfund er kommet under pres, vores opfattelse af nationalstaten er under forandring og familiestrukturen ændres radikalt. Det er kun nogle af konsekvenserne af opbrudskulturen. Foredraget forsøger at trække de lange linjer, så udviklingen og dens konsekvenser bliver lettere at se.

Besøg i et sønderjysk hjem

Vi går 6 kilometer til Sønder Hygum, hvor vi møder Peter Fredslund, der er født og opvokset i denne charmerende sønderjyske landsby. Peter viser os rundt og fortæller levende om kirken, forsamlingshuset, genforeningsstenen og stenen sat over de 39 unge mænd, der faldt i Første Verdenskrig i tysk krigstjeneste, selvom de var danske. Vi slutter af neden på Hygumgård, hvor Peter og Tove bor. Har får vi kaffe og smagsprøver på Det store sønderjyske kagebord, synger fra Højskolesangbogen og hører fortællingen om Peters slægt på denne gård gennem generationer, hvis fædre har været med i krigen 1848, 1864 og Første Verdenskrig.

Det er kun med hjertet, man kan se klart v/ Erik Lindsø

Vi kan ikke forstå og forklare livet og verden, vi lever i, længere end vi har sprog til. Bliver sproget tomt, går livet i tomgang, og livsmod bliver til mismod. Grundtvig mente, at hjertesproget er det vigtigste sprog, vi har. Hjertesproget er det sprog, vi digter på, synger på og skaber kunst på. Det er på hjertesproget, at ordene bliver levende, og uden levende ord kan vi ikke snakke sammen om andet end almindeligheder. Derfor mente Grundtvig, at et rigt samfund er et samfund, der dyrker sine digtere og kunstnere, mere end det dyrker sine økonomer.

Erik Lindsø, lærer, højskolemand, forfatter og foredragsholder.