Åbne arrangementer

Åbne arrangementer

Rødding Højskole slår dørene op for over 175 offentlige arrangementer i 2018.

Med 30 korte kurser og en lang række af andre arrangementer i løbet af året er det et overflødighedshorn af foredragsholdere, musikere, kunstnere, politikere og samfundsdebattører, der indtager talerstol og scene på Rødding Højskole.

Vi synes, at denne oase af tilbud også skal komme vores lokalbefolkning til gode. Det er derfor med glæde og stolthed, at vi nedenfor kan præsentere et program med over 175 tilbud.

Denne side vil løbende blive opdateret med flere arrangementer.


Pris

Arrangementerne koster alle 75 kr. med mindre andet er nævnt.
Prisen inkluderer kaffe, der altid er indlagt midtvejs i et foredrag.
Deltager du en hel dag, kan du spise med for 75 kr. pr. måltid (ring til kontoret på 7484 2284).

Tilmelding er ikke nødvendig

Læs mere om de enkelte arrangementer og foredragsholdere m.v. ved at gå ind på denne hjemmeside under “KORTE KURSER”, hvis arrangementet indgår som en del af et kort kursus.

Der tages forbehold for ændringer.

JANUAR

Mandag den 1. januar
Kl. 13.30-15.30: “Livet er det bedste, vi har. Eksistensfilosofiske efterklange” v/ Mads Rykind-Eriksen.
Mennesket har til alle tider forsøgt at sætte ord på nogle af de grundlæggende livsvilkår, vi er underlagt; livet, døden, det gode og onde, det smukke, naturen, forholdet til det andet menneske, ønsket om at skabe en bedre verden og meget meget mere. I vores sange, myter og historie ligger der en livsvisdom, som vi ofte ikke er opmærksomme på. Mads Rykind-Eriksens filosofiske efterklange løfter tilværelsen ind i livskraftens spændingsfelter.

Tirsdag den 2. januar
Kl. 9.30-12.00: ”Livet er i det mindste en historie værd” v/ Erik Lindsø.
Vi lever livet forlæns, men i livshistorien forstår vi det baglæns. Enhver livshistorie er et tilbageblik, som rummer beretninger om tro, håb og kærlighed. Vi fortæller vores lykke og vores ulykker, vores stjernestunder og vores sorger. Når vi fortæller vores liv for hinanden, deler vi også vores skæbne med hinanden, og skæbnefællesskaber er de stærkeste fællesskaber, der findes. Du kan forlade mig, og jeg ser dig måske aldrig igen, men den historie, du fortalte mig, bliver altid stående tilbage. Erik Lindsø har i mange år undervist i
erindringsskrivning og har skrevet bogen “Livet er i det mindste en historie værd” om nødvendigheden af, at vi giver os tid til at få vores liv fortalt og gjort til en god historie.

Kl. 19.30-21.00: ”USA – kultur og identitet. Hvordan påvirker det os?” v/ Mads Fuglede.
Siden Anden Verdenskrig har vi levet i det amerikanske århundrede. Få nationer har præget sine omgivelser så afgørende som USA. Og man kan ikke skille begreberne globalisering og amerikanisering fra hinanden. For millioner af mennesker er amerikansk livsstil et ideal. For andre er det en trussel mod traditioner og nationale værdier. Endvidere kan ingen nationer nogetsteds handle uden at medtænke, hvorledes de politiske vinde blæser i Washington. USA’s præsident er ikke bare amerikanernes leder, men en politisk aktør, hvis holdninger præger vores alles liv – direkte og indirekte. Amerikansk kultur og identitet har mange fascinerende facetter, som dette foredrag vil give et nærmere indblik i.

Mads Fuglede, USA-ekspert, cand.mag. i historie og filosofi, phd.-studerende samt kommentator på TV2 News, hvor han blandt andet kommenterede den amerikanske valgkamp i 2016. Udover at være en af landets mest anvendte USA-analytikere og anerkendt forfatter er Mads Fuglede en meget levende foredragsholder. Han fik en pris for sin formidling i 2008, hvor han også udgav den anmelderroste: ”USA – Den Universelle Nation”.

Onsdag den 17. januar
Kl. 19.30-21.00: "Du kan leve af dine drømme og din kreativitet!" v/ Ida Marie Lebech, arkitekt.
Ida Marie Lebech er uddannet arkitekt og er i dag kreativ chef i egen virksomhed. Hun lever af at skabe byrumskunst og giver denne aften et indblik i sin personlige vej fra tiden før optagelsen på arkitektskolen, gennem uddannelsen og ud i det såkaldte voksenliv. En vej som har budt på både valg og overvejelser, frustrationer og lykkefølelse.
Ida Marie Lebech fortæller ærligt, om at have et krøllet hoved og at få puslespillet med forretningsplaner, kunstneriske visioner og ulmende usikkerhed til at gå op.

Onsdag den 24. januar
Kl. 19.00-20.30: "En rejse ind i journalistikkens verden" v/ Stig Matthiesen, højskolelærer, journalist og forfatter.
Det går stærkt i mediebranchen i disse år. Men hvad sker der med journalistikken - indholdet og ikke mindst kvaliteten? En fortælling fra dengang man knap spurgte om bilag efter en reportagerejse til i dag, hvor journalisterne pisker rundt for at levere til forskellige platforme døgnet rundt.
Hør om dette at bevæge sig rundt i verden for at fortælle historier fra Beirut, Jerusalem, Havana, New York, Kathmandu, Caracas samt ikke mindst Hvide Sande, Thyborøn og Fjaltring på den danske vestkyst. Hør om mødet med Leonard Cohen og Bruce Springsteen i Paris eller Bamses Venner og Birthe Kjær ude i de danske forsamlingshuse. Tag ligeledes med en deling danske soldater til Afghanistan eller hellige muslimske krigere med kurs mod Syrien? Vil de ”frelse verden” eller mest af alt realisere sig selv?
Stig Matthiesen har bl.a. fulgt unge danske mænd under træningen i Oksbøl-lejren her i Danmark og på baserne i Afghanistan, ligesom han har skrevet bogen ”Victors valg” om en ung mand fra Aarhus, der gik på efterskole og højskole, inden han drog til Irak og endte sine dage som selvmordsterrorist.

Stig Matthiesen har siden slutningen af 1990-erne arbejdet med undersøgende journalistik og kulturstof - primært som reportage- og featurejournalist. Han har været tilknyttet Jyllands-Postens søndagsredaktion, hvor han i en årrække skrev adskillige kontroversielle artikler, og Dagbladet Information samt Weekendavisen. Desuden har han skrevet bøger om VESTAS-lederen, Morten Albæk, arkitekten Jørn Utzon, musikeren Poul Krebs, fodboldspilleren Christian Poulsen m.fl. Senest har han skrevet "Rejsen til New York", der udkom på Gyldendal i efteråret 2017.  Sidst men ikke mindst, har Stig Matthiesen skrevet bogen "Afghaneren" sammen med Lasse Ellegaard (en bog der dog aldrig udkom) samt gennemskrevet "Hjertet bløder" for Naser Khader. En bog, der blev "brændt" efter stor mediebevågenhed i foråret 2017. Derudover har han skrevet samfundsrelaterede historier om terror, kriminalitet og pengemagt for magasinet Euroman og fodboldrelaterede artikler for fodboldmagasiner som Tipsbladet, Forza og 90M.

Onsdag den 31. januar
Kl. 19.30-21.00: Forfatteraften v/ Casper Eric, forfatter.
Den unge digter Caspar Eric har i de sidste fem år været en af de mest toneangivende i dansk poesi. Siden 2014 har han udgivet tre digtsamlinger på Gyldendal, og sidste år debuterede han desuden som dramatiker, da Aarhus Teater opførte hans genskrivning af Hamlet.
I sine digte tager Caspar Eric udgangspunkt i sit eget liv og det samfund, vi lever i. I 2014 udkom digtsamlingen 7/11, der handler om at være ung lige nu, og som har et sprog, der er formet af den digitale tidsalder og de sociale medier. For denne udgivelse modtog han debutantprisen Munch Christensens Mindelegat.
Året efter udkom langdigtet Nike, som han modtog Michael Strunge-pris og Albert Dams Mindelegat for. I dette værk skriver han om sit liv med cerebral parese (spastisk lammelse) og hvordan den handicappede forstås i vores kultur.

Juryen til Michael Strunge-pris skrev om Nike:
”Caspar Eric formår i digtværket Nike at se hverdagslivet i et mytologisk perspektiv, veksle mellem alvor og humor og indramme livet i det andet tiår af det 21. århundrede med sine præcise og tankevækkende vers om ungdom, kærlighed og handicap.”

Caspar Eric blev i starten af hans forfatterskab udråbt til at være generation hashtags nye stemme. Nu er han snart på vej med sin fjerde bog og er efterhånden et kendt ansigt, og ikke bare blandt de unge. Caspar Eric har formået noget, som få formår: Han har fået folk i alle aldre til at åbne en digtsamling for første gang.

Denne aften vil Caspar Eric fortælle om sit forfatterskab, læse op og indgå i dialog med publikum.

FEBRUAR

Torsdag den 1. februar
Kl. 17.00-19 + 19.30-21.30: Mad og fællessang på Rødding Højskole
- samt caféaften med Strygfri, Hit It Live Duo og Rødding Højskoles musikhold

Program
Kl. 17.00: Fællesspisning, som indledes med velkomst og sang.
Kl. 17.45: Præsentation af tiltaget ”Nærdemokrati”, der blev igangsat ved sidste Syng, spis og snak-arrangement. Herefter fællessang, hvor lærere, elever og folk fra byen motiverer en sang.
– Højskoleelever arrangerer kreativ værksted og leg for børnene.
Kl. 18.45: Kaffe, te, saft og kage.
Kl. 19.00: Vi runder af med en sang, men man er velkommen til at blive siddende.

Kl. 19.30-21.30: Caféaften i Køreladen med musik af
- Strygfri (ved Grete Hansen, Niels Lind, Niels Christian Charles, Bjarne Udsen og Hans Gath)
- Hit It Live Duo (ved Katrine Lyhne og Hans Busch Jessing)
- elever fra Rødding Højskoles musikhold

Der er et begrænset antal pladser, så det er godt at sikre sig en billet i god tid. Deltagelse koster 50 kr. for voksne. Børn under 18 år er gratis. Bestil madbilletter senest fredag den 26. januar ved at skrive til: kontor@rhskole.dk og mærk “Madbillet til fællesspisning”. Selve betalingen sker ved middagen. Mulighed for køb af øl, vin og vand.

Næste fællesspisning er fredag den 6. april kl. 17-19 efterfulgt af åbningen af Rødding litteraturstævne kl. 19.30-22.00, hvor der blandt andet vil være oplæsninger af forfatterne Caroline Albertine Minor og Ida Holmegaard.

Velkommen!

Onsdag den 7. februar
Kl. 19.30-21.00: "Slesvigs historie" v/ Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere.
Som optakt til turen studieturen den 7. marts til Sydslesvig fortæller Anja og Mads Rykind-Eriksen om dette områdes fascinerende historie. I dette grænseområde levede dansksindede og tysksindede fredeligt sammen side om side i århundrede indtil nationalismen voksede frem i begyndelsen af 1800-tallet og skabte det politiske landkort, vi kender i dag med et dansk mindretal syd for grænsen og et tysk mindretal nord for grænsen.
På studieturen starter vi med at besøge det danske mindretalsgymnasium, Duborg-Skolen, i Flensborg, hvor vi skal møde skolens elevambassadører, der vil fortælle os om, hvordan det er at leve som dansk mindretal i Tyskland. Bagefter besøger vi det gamle voldanlæg Dannevirke, hvor vi går langs med volden til vikingernes Hedeby.

Anja Rykind-Eriksen er født og opvokset i det danske mindretal syd for grænsen i Harreslev tæt på Flensborg. Hun har gået i dansk børnehave, dansk skole og deltaget aktivt i det danske mindretals fritidsaktiviteter, inden hun som 17-årig flyttede til Haderslev for at studere og siden er blevet i Danmark. Siden 2007 har hun været forstander på Rødding Højskole.

Mads Rykind-Eriksen er cand. mag. i historie og filosofi. Han har besøgt det danske mindretal utallige gange og rejst området tyndt på kryds og tværs. Siden 2007 har hun været forstander på Rødding Højskole.

Onsdag den 14. februar
Kl. 19.30-21.00: "Hvad man må og ikke må" v/ Jens Horstmann, højskolelærer i politik, jura og pædagogik. Cand. jur.
Vores dagligdag er indrettet efter regler. Nogle regler er store etiske retningslinjer, andre regulerer detaljer i din hverdag, mens endnu andre er symboler og politik. Men hvordan opfatter vi reglerne - hvorfor overholder vi nogle love, men ikke andre? Ville vi slå ihjel, hvis det ikke var ulovligt? Ville du betale skat, hvis du ikke skulle? Og så er der alle de regler, som i virkeligheden slet ikke giver mening! Så hvad er det, vi må og ikke må?

Torsdag den 22. februar
Kl. 19.30: "Prædikernes bog". En musikdramatisk fortælling om at være v/ Tommy Kenter, skuespiller, Lotte Arnsbjerg, sanger m.fl.
Prædikernes bog er en musikalsk spejling af de 12 kapitler i Prædikerens Bog fra Det gamle Testamente. Spejlingerne er nutidige og aktuelle inspirationer af den gamle tekst og tager afsæt i en livsbekræftende fejring af livets umiddelbare mirakel og væren uden tid og dømmen. På trods - og med hengivelse frem for analyse, ønsker vi at undersøge hvad Prædikerens budskaber kan være for mennesker i dag. Ny poesi af Lotte Arnsbjerg og original tekst fra Det gamle Testamente fremført af Tommy Kenter. I forestillingen går skuespil, tekst, poesi og musik op i en højere enhed.

Lørdag den 24. februar
Kl. 19.30-21.00: "Er der lys at finde i det arabiske mørke?" v/ Naser Khader.
Er der tegn på håb og lyspunkter i Mellemøstens nyere historie? Og er der mulighed for fred mellem israelerne og deres palæstinensiske/arabiske naboer? Aktuel fortælling og orientering ved Naser Khader, der selv er født og opvokset i Syrien og igennem en årrække har været en markant stemme i debatten omkring Mellemøsten og områdets udvikling. Men det er fra det samme Mellemøsten vi også har lært Stjernen over Betlehem at kende – og netop derfor tør vi tro på lyspunkter i Mellemøstens nyere historie.

Søndag den 25. februar
Kl. 14.00-16.30: ”Hjerternes revolution” v/ Peter Hedegaard.
Med eksempler fra litteratur, filosofi og kristendom kaster foredraget lys over den nære fortid, den påtrængende nutid og den fremtid, vi håber på.

Kl. 19.30: ”Til glæden. En kærlighedserklæring til den danske sangskat” v/ SAUM, Nordisk Musikteater.
En intim-forestilling om identitet, rødder og længslen efter fællesskab. ”Til Glæden” er et kammerspil, en kuffertforestilling med én sanger og én musiker, bygget over en række danske sange fra perioden 1850-1975. Musikken og fortællingen går hånd i hånd. Med afsæt i historien om et tab og en stor sorg må vores fortæller starte forfra og redefinere sig selv og sine rødder. Forestillingen ”Til glæden” er et kvindeportræt af en mormor, der også bliver et Danmarks-portræt.

Mandag den 26. februar
Kl. 9.30-11.50: ”Skagensmalerne" v/ Stine Pilgaard.
Med tematisk afsæt i begreberne lys og mørke fortæller Stine Pilgaard om sine tanker om skriveprocessen og det at portrættere almindelige mennesker på godt og ondt. Hun vil fortælle om Skagensmalerne og i særdeleshed hendes forhold til P.S Krøyers betydning for hendes karaktertegning og komme ind på hvordan lyset i Skagen har spillet en rolle for hendes seneste udgivelse, "Lejlighedssange".

Kl. 14.00-16.30: ”Tro, håb og kærlighed. En intens brevveksling mellem Helene og Nis Timmermann gennem Den store Krig 1914-18” v/ Solvej Aagaard.
I 100-året for Første Verdenskrigs afslutning har Solvej Aagaard indlæst ægteparrets ca. 1700 breve og udgivet dem som lydbog. Brevene tjente til opretholdelse af livsmod og er fortsat et eksempel på tro, håb og kærlighed som livsenergi i praksis. Brevene er ikke blot en hundrede år gammel historie, men et eksempel på eviggyldigheden af troen på at lyset er stærkere end mørket.

Kl. 19.30-21.00: ”Med linsens lys” v/ Henrik Saxgren.
En af Danmarks førende dokumentarfotografer åbner sit fotoalbum for os med sine enestående billeder fra en grønlandsk fangerkultur, der er forfinet fra generation til generation siden de første eskimoer bosatte sig i Arktis for mere end 5.000 år siden. Igennem en serie drømmende luftfotografier forandrer landskabet sig og bliver et abstrakt maleri, alt imens linsen udfordrer og forrykker grænserne for, hvad fotokunsten kan og må. Saxgren betragter med det øje, som er hans linse; det glasklare blik, som er blevet hans kendemærke. Selv formulerer Henrik Saxgren det således: “Jeg har de sidste mange år forsøgt at genrebestemme mit fotografi, men aldrig ramt en definition. Mine billeder er slet og ret et udtryk for, hvordan jeg ser verden. Billederne begrunder sig selv.”

Tirsdag den 27. februar
Kl. 9.30-11.50: ”Kærlighed - og det, der ligner” v/ Ditte Krøgholt.
"Nu skal der fortælles," siger fortælleren selv og fortsætter: "Vi trænger til at varme sindet med fortællinger. Hvis snusfornuft og daglige bekymringer alene fylder vores bevidsthed, bliver vi for indskrænkede." Vi får to kærlighedsfortællinger:
”Pigerne og pengene”Torgny Lindgrens fortælling om hvor svært det kan være for en rig mand at komme ind i kærlighedens verden, og hvor bagvendt han pludselig er tumlet ind i kærlighedens net, bedst som han tror, at han har styr på det hele. Alt sammen med den bittersøde humor, der kendetegner denne forfatter.
”Den svævende dame”Holger N. Garner fortæller en historie om en mand, en kvinde og en hest. Det er også en fortælling om den store kærlighed og om hvordan det kan gå, når man møder den.

Kl. 14.00-16.30: "Slip livet lys" v/ Preben Kok.
Preben Kok gør i sit nye kampskrift, "Slip livet løs", op med en række givne forestillinger og vaner, som forhindrer lysindtrængningen i det moderne menneskes liv. Han mener bl.a., at vi har en urealistisk forestilling om, hvor meget styr man kan have på sit liv. Det betyder, at vi ofte tynges af skyldfølelse, hvor vi slet ingen skyld kan have - f.eks. i forbindelse med alvorlig sygdom. Og vi har glemt, at sårbarhed kan være frugtbar. Alle nyfødte er helt magtesløse, og det kommer der et liv ud af!
Med troen som udgangspunkt går Preben Kok i clinch med det moderne liv, med skyld og skam og illusionen om det perfekte menneske – og med den indbildte magt over livet, der forårsager stress og mørketanker.

Onsdag den 28. februar
Kl. 19.30-21.00: ”Verdens lyspunkter” v/ Anders Ladekarl.
Anders Ladekarl er generalsekretær i Røde Kors. Han giver os på en mørk aften i februar førstehåndsberetninger fra verdens brændpunkter og lyspunkter. Røde Kors er altid til stede. Røde Kors hjælper i dagligdagen og under katastrofer. Fra førstehjælpskassen bag i bilen til krige på den anden side af jorden. Anders Ladekarl fortæller levende med afsæt i årelange erfaringer med internationalt og nationalt humanitært hjælpearbejde.

MARTS

Torsdag den 1. marts
Kl. 9.30-11.50: ”Er der lyspunkter i vores kriminalpolitik?” v/ Lars Horskær.
Hvordan straffer vi bedst? Kriminalpolitik rejser altid etiske spørgsmål og er fyldt med dilemmaer. Er samfundstjeneste eller fodlænke bedre end at sætte folk i fængsel? Er social indsats over for kriminelle børn og unge bedre end at straffe dem? Jurist Lars Horskær øser af sine erfaringer fra et langt liv med strafferet og kriminologi.

Fredag den 9. og lørdag den 10. marts

FOLKET & MAGTEN 2018: TÆNK DEMOKRATIET OM!

Igen i 2018 står Rødding Højskole og nyhedsmagasinet RÆSON bag en weekend-konference, hvor politikerne forlader Slotsholmen og møder borgerne til 48 timers politisk diskussion og samtale (fredag den 9. til søndag den 11. marts).

Ikke færre end tre ministre fra hvert deres parti har allerede bekræftet deres deltagelse - Søren Pape Poulsen, Esben Lunde Larsen og Mette Bock - foruden fhv. partileder Marianne Jelved, politisk ordfører Christina Egelund, sociolog og MF Henrik Dahl, klima- og Europaordfører Rasmus Nordqvist og en række nye navne, bl.a. USA-eksperten, der blev politiker, Mads Fuglede og Venstrekvinden Anahita Malakians. Politikerne får som altid selskab af andre gæster - bl.a. RÆSONs grundlægger, Clement Kjersgaard, der holder foredrag lørdag aften.

Blandt oplægsholderne:
- Søren Pape Poulsen, MF (C), partileder og Justitsminister
- Esben Lunde Larsen, MF (V), Miljø- og fødevareminister
- Mette Bock, MF (LA), Kultur- og kirkeminister
- Marianne Jelved MF (R),  fhv. partileder og minister
- Christina Egelund, MF (LA), politisk ordfører
- Henrik Dahl, MF (LA) og sociolog
- Rasmus Nordqvist, MF (Alt.), klima- og Europaordfører
- Søren Nielsen, tidl. formand for Liberal Alliance Ungdom
- Anahita Malakians, medlem af Venstre
- Lasse Strüwing Hansen, medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdoms forretningsudvalg
- Clement Kjersgaard,  studievært, redaktør m.v., udgiver af RÆSON

Flere navne tilføjes løbende, ligesom de præcise tidspunkter for oplægsholdernes deltagelse.

For priser og tilmeldinger: Læs mere her.

PROGRAMMETS OPBYGNING

Fredag den 9. marts
Kl. 17.00-18.00: Ankomst, kaffe og indkvartering
Kl. 18.00: Aftensmad
Kl. 19.00: Velkomst og introduktion til konferencen
Kl. 19.30-21.30: Åbningsdebat – Tror vi på politik? Villy Søvndal og Christina Egelund
Akt 1 handler om demokratiet. De to paneldeltagere holder hvert et oplæg à 7 minutters varighed som svar på spørgsmålet: Er demokratiet i krise? Derpå spørgsmål fra – og debat med – salen
Akt 2 spørger: Hvad kan markedet (ikke)? Hvad er politikernes rolle i den fase af globalisering, vi er på vej ind i? Hvilken plads i verden har Europa – og Danmark – om 10 år?

Aftenkaffe

Lørdag den 10. marts
Kl. 8.30-9.15: Morgenmad
Kl. 9.30: Morgensang
Kl. 10.00-11.50: Esben Lunde Larsen og Mette Bock: Ministerens udsigt
Hvilke visioner har ministrene for deres fagområder – og hvordan ser de på Christiansborg i en tid, hvor alle diskuterer demokratiets og politikernes krise? Først 25 minutters samtale med hver af de to om deres respektive fagområder, efterfulgt af spørgsmål fra salen. Derpå en samtale med begge - om demokratiets vilkår, udfordringer og potentialer. Derpå spørgsmål fra – og debat med – salen

Kl. 12.00: Frokost

13.00-15.00: Rasmus Nordqvist og Anahita Malakians: Kan politik være anderledes?
Rasmus Nordqvist er medlem af Folketinget for Alternativet, der i 2015 varslede et demokratisk nybrud - Anahita Malakians er folketingskandidat for et af de “gamle” partier, Venstre. Vi spørger dem: Kan politik være anderledes? Hvor meget plads er der til ideologi og idealisme? Hvad er deres egen drivkraft - og deres egne visioner?

Pause

Kl. 16.00: Marianne Jelved: Sådan har politik forandret sig 
Oplæg á cirka 15 minutters varighed, efterfulgt af interview v/ ordstyreren og spørgsmål fra salen
17.00: Søren Pape Poulsen: Min vision for Danmark
Først samtale mellem ministeren og ordstyreren, derpå inddrages Marianne Jelved – og så er der spørgsmål fra salen. Temaer fx: Hvordan har Søren Pape Poulsen oplevet skiftet fra Viborgs borgmesterstol til formandspost og et af regeringens tungeste ministerier? Hvad er hans visioner for Det Konservative Folkeparti?
17.35-18.20: Samtale mellem Marianne Jelved og Søren Pape Poulsen herunder spørgsmål fra salen

Kl. 18.30: Aftensmad

Kl. 19.30: Dansk politik om 10 år. Foredrag af Clement Kjersgaard
Hygge og buffet med ost og vin

Søndag den 11. marts
Kl. 8.30-9.15: Morgenmad
Kl. 9.30: Morgensang
Kl. 10-11.50: Fremtidsvisioner
Hver af de fire paneldeltagere holder et 7 minutters oplæg under titlen: Her er Danmarks største problem – og løsningen på det. Derefter spørgsmål fra og debat med salen. Deltagere bl.a.: Lasse Strüwing Hansen, Henrik Dahl og Eva Kjer Hansen

Kl. 12.00: Frokost

Kl. 13.00-15.00: Tænk demokratiet om!
Tre oplægsholdere om deres visioner for demokratiet - og for Danmark. Bl.a. Finn Slumstrup og Søren Nielsen
Kl. 15.00: Afrunding og kaffe
Kl. 15.40: Afgang med bus til Vejen Station, hvorfra der er forbindelse videre mod Aarhus og København kl. 16.11

Onsdag den 14. marts
Kl. 19.30-21.00: "At rejse er at leve. Fra Kina og Indien over Amerika og Mellemøsten" v/ Mads Rykind-Eriksen, forstander, Rødding Højskole.
Mads Rykind-Eriksen giver en rejseberetning fra fire store rejser:
- 1990: Ni måneder med den transsibiriske jernbane til Kina, videre til Thailand, Nepal og Indien til Pakistan.
- 1995-96: Et år fra USA og Canada i nord over Mellemamerika til Bolivia i Sydamerika over land sammen med sin kone Anja og deres dengang to børn på hhv. 1 og 4 år.
- 2000-2001: fem måneders rejse i bus gennem Rusland over Sortehavet til Tyrkiet, videre til Syrien, Jordan og Israel til Egypten med sin kone og deres på det tidspunkt fire børn på hhv. 0, 2, 6 og 9 år.
- 2010: 17 dages rygsækrejse med fly, bus, færge og tog til Marokko og de ældgamle kongebyer Marrakesh og Fez samt Saharaørknen med sin kone og på det tidspunkt syv børn på hhv. 1, 3, 7, 10, 13, 17 og 20 år.

Med billederne fra rejserne vil Mads Rykind-Eriksen fortælle om, hvordan det er at rejse alene og som familie og hvilke overvejelser man gør før afrejsen. Desuden vil han fortælle om de kulturer, han mødte på rejserne, ligesom de mange uforglemmelige oplevelser undervejs. Fx opholdet på et indisk munkekloster, da han blev jagtet af et næsehorn i Nepal, opsendelsen af et rumskib fra USA, krokodillejagt på Amazonfloden og mødet med en tidligere russisk soldat, der var med i kampene ved Stalingrad og den arabiske kultur.

 

Fredag den 23. marts
Kl. 19.00-20.00: Flamencokoncert v/ FlamencoTrio.
FlamencoTrio byder på en koncert med dans, guitarmusik og sang. Flamencoens intense udtryk og forførende rytmer åbner en dør ind i en musikalsk verden, som vi her i Norden ikke oplever ofte.

Danser: Pepita Rohde. Professionel flamencodanser, -sanger og -underviser med langt, aktivt kunstnerliv bag sig i både Skandinavien og Spanien.
Sanger: Joost Alexander. Uddannet hos Pepita Rohde, Miguel Poveda og Juan Murube. Har optrådt siden 1999.
Guitarist: Andrée Petersen. Tidligere fastansat i Madrids spillesteder La Soléa og Sacremonte. Nu yderst værdsat akkompagnatør i danske og internationale flamenco-konstellationer.

APRIL

Onsdag den 4. april
Kl. 19.30-21.00: "Den Syngende Revolution". Estlands, Letlands og Litauens vej fra Sovjetrepublikker til selvstændige EU - lande, 1990 - 2017 v/ Rikke Helms.
Gennem Politikens storstilede støttekampagne i 1989 var avisens læsere med til at muliggøre oprettelsen af Det Danske Kulturinstitut i de tre baltiske sovjetrepublikker i august 1990. Danmark blev dermed det første vestlige land i verden, som i 1990 helt fysisk "rykkede ind" i de tre baltiske sovjetrepublikker. Det Dansk Kulturinstitut hilstes af balterne velkommen som en kærkommen manifesteret politisk støtte i kulturel indpakning. Rikke Helms blev som udpeget leder ikke blot Danmarks første (uofficielle) repræsentant i Riga, Letland, hvor kulturinstituttets hovedkontor åbnedes, men blev også både vidne til og involveret i de mange dramatiske begivenheder i balternes frihedskamp, som førte til den uventede selvstændighed i august 1991.

Rikke var institutleder for Det Danske Kulturinstitut i Letland med filialer i Estland og Litauen fra 1990 til 2003 og vil fortælle om nogle af de mange intense, emotionelle og vanskelige problemstillinger, der dukker op under et lands kamp for sin selvstændighed. Om en kamp, som - helt enestående - fik sin næring og samlende styrke i de tre landes rige sangtraditioner og blev næsten ublodig. Desuden vil hun fortælle om landenes overgang til EU-medlemskab, og hvad dette aktuelt betyder for de tre tidligere sovjetrepublikker.

Rikke Helms er cand.mag. i russisk og dansk, og har tidligere været dansk lektor på Moskvas Statsuniversitet.

Fredag den 6. april
Kl. 17.00-19 + 19.30-22.00: Mad og fællessang på Rødding Højskole
- samt åbning af Rødding litteraturstævne (Læs mere her).

Program
Kl. 17.00: Fællesspisning, som indledes med velkomst og sang.
Kl. 17.45: Fællessang, hvor lærere, elever og folk fra byen motiverer en sang.
– Højskoleelever arrangerer kreativ værksted og leg for børnene.
Kl. 18.45: Kaffe, te, saft og kage.
Kl. 19.00: Vi runder af med en sang, men man er velkommen til at blive siddende.

Kl. 19.30-20.30: Åbning af Rødding litteraturstævne med oplæsninger ved Ida Holmegaard og Caroline Albertine Minor.
Kl. 21.00: Litterært talkshow: Mathias Kokholm fra det aarhusianske forlag Antipyrine og den blixenprisnominerede biblioteksformidler fra Herlev Bibliotek, Nanna Damsgaard-Larsen, taler sammen under overskriften: ”Kan man være sammen om litteraturen?”.

Der er et begrænset antal pladser, så det er godt at sikre sig en billet i god tid. Deltagelse koster 50 kr. for voksne. Børn under 18 år er gratis. Bestil madbilletter senest fredag den 26. januar ved at skrive til: kontor@rhskole.dk og mærk “Madbillet til fællesspisning”. Selve betalingen sker ved middagen. Mulighed for køb af øl, vin og vand.

Velkommen!

Lørdag den 7. april
Kl. 10.00-12.00: Foredrag ved Ida Holmegaard og Caroline Albertine Minor.

Kl. 13.00-17.00: Samtale om Velsignelser og Graceland v/ Hanne Højgaard Viemose, Malte Tellerup, Andreas Amdy Eckhardt-Læssøe og Susanne Christensen. Diskussion med publikum. Indlagt kaffe- og kagepause.

Kl. 19.30: Udgivelsesreception for Tidsskriftet Rødding.

Kl. 19.30: Litterært talkshow: Højskolelærer og teolog Georg Bendix taler med forfatter og biskop over Ribe Stift, Elof Westergaard, om dennes ny bog, Min Byzantinske notesbog.

Kl. 20.30: Oplæsninger ved Hanne Højgaard Viemose, Malte Tellerup og Andreas Amdy Eckhardt-Læssøe.

Søndag den 8. april
Kl. 11.00: Foredrag ved Aksel Haaning, lektor ved Roskilde universitet: “Det hellige: Symbolet mellem religiøst kunst og det moderne”.

Onsdag den 11. april
Kl. 19.30-21.00: Elektronisk musik-koncert v/ Emil de Waal og Spejderrobot, elektronika-musikere.
Emil de Waal og Spejderrobot mødte hinanden første gang på SPOT festival 2008, hvor de hver især luftede deres respektive solo-projekter. Mødet resulterede i et samarbejde, der de næste fem år kastede tre stærkt anmelderroste albumudgivelser og en lang række koncerter i ind- og udland af sig. "Vi har gjort os en del erfaringer rundt omkring på spillesteder og festivaler de seneste tre år i både Danmark, Sverige, Tyskland, Kina, Belgien og hvor vi ellers har vores publikum. Responsen har været fantastisk", konstaterer Spejderrobot. "På papiret spiller vi elektronisk musik af mere eksperimenterende karakter, men når vi optræder live, oplever vi, hvordan publikum både lytter koncentreret og også danser til musikken. De tager musikken til sig uden forbehold."

Når det gælder om rollefordelingen i bandet har de to fokuseret på de spidskompetencer, de hver især har: "Vi glæder os rigtig meget til at tilføje endnu et lag livespillede og manipulerede trommer, eltrommer og slagtøj til de produktioner, der allerede eksisterer", forklarer Emil de Waal.

Emil de Waal: Trommer og elektronik.
Mikael “Spejderrobot” Elkjær: Elektronik.

Søndag den 15. april
Kl. 19.30-21.00: "Den, der synger, er aldrig alene" v/ Erik Sommer.
Vi har bedt Erik Sommer skyde kurset i gang, for så kommer vi godt fra start. Erik Sommer er komponist og har skrevet melodier til nogle af de sange, vi helst synger, for eksempel "Du som har tændt millioner af stjerner".

Mandag den 16. april
Kl. 9.40-12.00: ”Mellem himmel og hav, ebbe og flod. Vadehavets og marskens natur og mennesker” v/ Klaus Melby.
Klaus Melby er leder af Vadehavscentret – Porten til Unesco Verdenarv Vadehavet, som efter en omfattende renovering og udbygning genåbnede den 2. februar 2017. I mere end 25 år har han færdedes i dette område, og han ved alt om ebbe og flod, blomster og siv, fugletræk og fugls føde i naturens største spisekammer.

Kl. 19.30-21.00: "Kunst, kærlighed og blomster i marsken. Om Emil Nolde" v/ Josephine Nielsen-Bergquist.
Emil Noldes kunst er elsket og værdsat af mange danskere. Hans liv er lige så fascinerende som hans kunst. Foredraget er en optakt til tirsdagens heldagstur, hvor vi besøger Emil Nolde Museet i Seebüll syd for grænseovergangen ved Højer.

Onsdag den 18. april
Kl. 9.40-12.00: "Livtag med Jante. Om Aksel Sandemose og opgøret med janteloven" v/ Erik Lindsø.
Jante er en fiktiv by i Axel Sandemoses roman ”En flygtning krydser sit spor”. En jante er oprindelig en bukseknap af bly, der blev brugt i klinkespil, hvor den havde den laveste værdi.
Foredraget er historien om Aksel Sandemose, som i sin roman skabte janteloven med dens 10 bud – alle kan i søvne det første bud: Du skal ikke tro, du er noget! Aksel Sandemose har om nogen undersøgt og kortlagt årsagerne til, at vi handler, som vi gør, mod os selv og hinanden, når snæversyn og smålighed tager overhånd.

Fredag den 20. april
Kl. 9.30-12.00: "Livet er det bedste, vi har. Eksistensfilosofiske efterklange" v/ Mads Rykind-Eriksen.
Mennesket har til alle tider forsøgt at sætte ord på nogle af de grundlæggende livsvilkår, det er underlagt: livet, døden, det gode og onde, det smukke, naturen, forholdet til det andet menneske, ønsket om at skabe en bedre verden og meget, meget mere. I vores sange, myter og historie ligger der en livsvisdom, som vi ofte ikke er opmærksomme på. Mads Rykind-Eriksens filosofiske efterklange løfter tilværelsen ind i livskraftens spændingsfelter.

Kl. 14.00-16.00: "Lidenskab for liv. Kunsten ikke at forspilde livet" v/ Steffen Støvring.
Livet kan forspildes på mange måder. I vane, i selvpromovering, i uopmærksomhed, i kynisme. Det har nogle mere blik for end andre.
Steffen Støvring præsenterer eksistenstænkere som Kierkegaard, Grundtvig, Løgstrup og Nietzsche. Han gør os klogere på deres liv og tanker, fordi de bedre end andre kan registrere både misbrug og manglende brug af vores fælles liv, uden at det lammer dem. Tværtimod vækker det deres livslyst og kampgejst. Derfor kan vi lære af dem.

Onsdag den 25. april
Kl. 19.30 "At arbejde som designer" v/ Jacob Haagen Birch

Jacob Haagen Birch er grafisk designer og den ene halvdel af Spine Studio, der ligger i København. Spine Studio arbejder primært med tryksager, identiteter, konceptudvikling og projektstyring til kunder inden for kunst, kultur samt forlag.
Spine Studio har været nomineret fire gange til prisen for bedste bogarbejde af Foreningen For Boghåndværk i 2015 og nomineret af Creativ Circle til ”Design bureau of the year 2015.”

Jacob Birch fortæller om sit arbejde som grafisk designer, og vil i løbet af aften præsentere forskellige projekter inden for bog- og publikationsdesign. Jacob vil fortælle om kobling mellem sit skoleliv på Designskolen Kolding og sit professionelle liv i dag. Derudover viser han os projektet ”And Then There Where Was Silence”, som han har lavet sammen med fotografen Jan Grarup.

MAJ

Onsdag den 2. maj
Kl. 19.30: Med fotograf Jan Grarup i felten v/ Jan Grarup.

Med afsæt i bogen ”And Then There Was Silence” tager fotograf Jan Grarup publikum med på en rejse til frontlinjerne af de sidste tre årtiers krige, konflikter og humanitære katastrofer rundt om i verdens brændpunkter. Hans arbejde afspejler hans tro på, at fotojournalistikken kan bruges som et redskab til at dokumentere verdenen og vidner om nødvendigheden af at fortælle historier om mennesker, der ikke selv er i stand fortælle deres egne historier.

Mange af Jan Grarups billeder illustrerer krigens og skæbnens gru, som han selv har haft meget tæt inde på livet. Men hvorfor udsætter han selv sig for fare gang på gang, og hvordan kan man som menneske holde til at dokumentere al denne elendighed? Disse overvejelser og mange billeder vil Jan Grurup fortælle om og vise denne aften.

Jan Grarup er uddannet fra Journalisthøjskolen i Aarhus. Jan Grarup er blevet hædret med mange prestigefyldte priser, herunder to nomineringer til W. Eugene Smith fond for humanistisk fotografering, 8 World Press Photography Awards, en særlig pris fra Leica Oskar Barnack Award samt mange andre udmærkelser fra POYi og NPPA. Han har fire gange udstillet på VISA POUR L'IMAGE og vundet VISA D'OR for hans dækning af Darfurs humanitære krise.
Entre: 100 kr.

Fredag den 4. maj – Danmarks befrielse 
Kl. 19.00: Befrielsesgudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke v/ frimenighedspræst Mette Geil.
Kl. 20.00: "Selv det værste må ikke være forgæves. En dansk politibetjents breve og erindringer fra Buchenwald" v/ Erik Lindsø, fortæller.

Niels Peter sad i kz-lejren Buchenwald i 191 dage. Han skrev flere år senere: ”En dag i Buchenwald var lang som en uge, nogle dage var som måneder.” Niels Peter kom med De Hvide Busser hjem, og den 9. maj blev han genforenet med sin familie. Opholdet i Buchenwald mærkede ham for livet, men familien, kærligheden og evnen til tilgivelse bar Niels Peter oppe. Han genoptog sit arbejde som politibetjent og blev midtpunkt i en familie med mange børn. 10 år efter krigen blev han venner med en tysk soldat, som boede nær Buchenwald.

Som 22-årig var Erik Lindsø med på en bustur til DDR. Her mødte han Niels Peter, som var med for første gang at gense Buchenwald. Mødet med Niels Peter og hans historie på selve åstedet blev en grundfortælling i Erik Lindsøs liv.

Ved et tilfælde fik Erik Lindsø for et par år siden adgang til Niels Peters breve og erindringer fra Buchenwald. Materialet er udgangspunktet for en stærk og bevægende historie om uhyrlighederne i en af Det Tredje Riges værste udryddelseslejre, men også en varm fortælling om, hvordan kærlighed og tilgivelse kan bære et menneske igennem, så selv det værste ikke bliver forgæves.

Erik Lindsø er forfatter og højskolemand og en af landets mest efterspurgte foredragsholdere og fortællere. Han er kendt for sine fortælleevner og for sin evne til med udtræk fra litteratur, filosofi og hverdagsliv og med humorens bid at sætte tilværelsen under lup.

Erik Lindsø har senest udgivet bøgerne ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder” og ”Livet er i det mindste en historie værd”. Han er på trapperne med en bog om den danske sang.

Aftenen rundes af med kaffe, kage og sang i højskolens spisesal. Og som altid på befrielsesaftenen er der levende lys i vinduerne.

Entré, kaffe og kage: 75 kr.

Onsdag den 9. maj
Kl. 19.30-21.00: "Livet, kærligheden og meningsløsheden ifølge Henrik Pontoppidan" v/ Rasmus Vangshardt, litteraturanmelder.
Henrik Pontoppidans romaner er fyldt med store drømme, uendelig længsel - og bristet kærlighed. Foredraget fortæller om, hvordan kvinder knuser mænd hos Pontoppidan, hvordan så mange mennesker bliver fysisk syge af, at de ikke får den, de elsker, eller ikke når det, de vi. Men også, hvorfor der alligevel er håb for os alle sammen, hvis Pontoppidans forfatterskab stadig er aktuelt i dag.

Rasmus Vangshardt, cand. mag. i filosofi og litteraturvidenskab fra Københavns Universitet samt bog- og teateranmelder ved Kristeligt Dagblad.

Onsdag den 23. maj
Kl. 19.30: Koncert med "I just came from the Moon" et fem-mands jazzensemble.
I 2016 vandt den aarhusianske gruppe ”I Just Came From The Moon” årets udgave af Ung Jazz med ordene: ”Spændvidden går fra det helt inderlige og skrøbelige, til det altomfavnende og udfordrende, hvor de stærke solistiske præstationer og gennemarbejdede kompositioner inviterer lytteren indenfor i et organisk og lyrisk univers...". Året efter udgav de deres debutalbum Hoax, der har fået god opmærksomhed fra både den danske og internationale presse, ligesom DR P8 Jazz har haft flere af numrene i æteren. Som publikum ved forårets koncerter får man adgang til arbejdsprocessen omkring det næste album, når bandet lader hinandens og publikums forventningsfulde åndedrag forme både nye og gamle numre.

Tirsdag den 29. maj
Kl. 19.30-21.00: Vi går ind i litteraturen med forfatteren Malte Tellerup.
Malte Tellerup har tidligere udgivet digte og udkom med romanen "Markløs" i 2017. Romanen er baseret på en vandretur fra Sydfyn til Nordvestfyn. Forfatteren præsenterer sin roman gennem oplæsning og fortæller om sine tanker om at bruge det at gå i litteraturen.

Onsdag den 30. maj
Kl. 19.30-21.00: ”Den videre vej” v/ Erik Staffeldt.
Erik Staffeldt er involveret i Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Han fortæller om foreningens arbejde og om nogle af de veje, han selv har gået. Hans første gang på Caminoen var i 2005, og siden er han vendt tilbage flere gange, også som frivillig hospitalero på herberger langs Caminoen. Der vil også være mulighed for at spørge ind til praktiske ting om planlægning, ruter, udstyr m.v.

JUNI

Grundlovsdag tirsdag den 5. juni
- i samarbejde med Rødding by

Igen i år inviterer Rødding Højskole i samarbejde med Rødding by til Grundlovsfest på Højskoleengen

Program for Grundlovsdag
Kl. 13.00-13.10: Sang og velkomst til Grundlovsmødet
v/ Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole
Kl. 13.10-14.00: Sigurd fortæller Danmarkshistorie v/ Sigurd Barrett
Kl. 14.00-15.00: Eftermiddagsjazz ved Big Band Ribe
Kl. 15.00-15.30: Gymnastikopvisning ved Rødding Gymnastikforenings Juniormix
Kl. 15.30: Indvielse af vandlegeredskaber og grillhytte v/ Mads Rykind-Eriksen
Kl. 15.35-16.30: Grundlovshilsner og Danmarkssange. Mette Geil, præst ved Rødding Frimenighed introducerer:
· Pernille Friis, lærer, Rødding Friskole
· Elever fra Rødding Højskole
· Morten Thorøe, medlem af Vejen Byråd for Venstre
· Elsebeth Kristensen, skoleleder, Rødding Skole
· Erling Kristensen, sognepræst, Rødding Sognekirke
· Jette Christensen, forstander, Rødding Fri Fag- og Efterskole

Kl. 16.30-17.00: Grundlovstale v/ Christian Jensen, Politikens ansvarshavende chefredaktør
Kl. 17.00-17.45: Fyraftensgudstjeneste i fællesskab mellem Rødding Frimenighed og Rødding Sognekirke med deltagelse af Big Band Ribe og Rødding Højskoles kor

Fællessang
Kl. 17.45-18.15: Fyraftensjazz ved Big Band Ribe
Kl. 18.15: Fællessang og afrunding

I løbet af dagen kan du købe:
· kager fra Det store sønderjyske kaffebord, kaffe og te ved Rødding Gymnastikforenings bod
· toast lavet af økologiske råvarer ved Landsforeningen BROEN
· samt pølser, øl, sodavand og is

Tag familien og tæpperne med!
- der er hoppeborg til børnene

Grundlovsdag indvier vi også vandlegeredskaberne ved bækken og grillhytten og markerer dermed, at Højskoleengen nu står helt færdig. I den forbindelse har vi bedt Pernille Friis, Rødding Friskole, om at fortælle en god historie ved grillhytten kl. 15.45, hvorefter vi går hen og lejer ved vandpumperne.

Onsdag den 6. juni
Kl. 19.30-21.00: "Til fælles bedste. Grundtvigs betydning i dag" v/ Erik Lindsø, højskolemand.
”Hvis vi ikke er forankrede, tør vi ikke forandre. Grundtvig er forankringens mester, og derfor er han aktuel som aldrig før. Vi lever jo i en tid, hvor forandringsparathed er en spidskompetence,” forklarer Erik Lindsø.
Hvorfor har det grundtvigske kernebegreb om livsoplysning betydning i dag? Erik Lindsø giver svaret ved at aktualisere Grundtvig ind i en moderne dagsorden med 1) kulturmøde og globalisering og 2) demokratisk underskud og medielede. Åndskræfterne er for Grundtvig de kræfter, der findes i tro, digtning, musik og kunst, og som forklares på hjertesproget.
”Kigger man på politik og medier, er der ingen i tvivl om, at åndskræfterne er lidt af en mangelvare. Det overfladiske råder. Det gør heller ikke noget – bare det ikke stikker for dybt! Grundtvig hjælper os til at stikke et spadestik dybere,” siger Erik Lindsø.

Erik Lindsø er tidligere forstander på Rønshoved Højskole, forfatter og foredragsholder samt tilknyttet Rødding Højskole.

Søndag den 24. juni
Kl. 19.30-21.00: ”Kultur og religion i Mellemøsten”. En Jakob-fortælling v/ Jakob Skovgaard-Petersen.
Vores forståelse af folk og begivenheder i Mellemøsten forudsætter dels kendskab til klassiske, islamiske tekster og historie, dels viden om regionens nyere historie, særligt de seneste 100 år med dannelsen af moderne stater, administrationer, skolesystemer og medier. I snart 25 år har Jakob Skovgaard-Petersen arbejdet med at forstå islam og muslimske samfund, og han er med årene også blevet en fremtrædende formidler af sit forskningsfelt. Hans ansigt vil blandt andet være kendt af mange tv-seere, der har fulgt dækningen af Det Arabiske Forår.

Mandag den 25. juni
Kl. 9.30-12.00: ”På en måde skal vi dø” v/ Lotte Blicher Mørk.
Som præst på Rigshospitalet er Lotte Blicher Mørk hver dag meget tæt på både liv og død. I sin bog "På en måde skal vi dø. Fortællinger om livet" giver hun fortællinger om nogle af de mennesker, hun har mødt. Stærke historier om forsoning, kærlighed og taknemmelighed. I foredraget fortæller hun om forsoning, kærlighed, taknemlighed og hengivenhed, sådan som hun har mødt disse begreber i sit arbejde.

Kl. 14.00-16.30: ”Kærtegn”. Om de kærlighedstegn, der står tilbage også efter afsked v/ Helle Skårup.
Peter Bastians bog "Altid allerede elsket" (2017, seks stjerner i Kristeligt Dagblad) blev til ved en samtale på Arresødal Hospice, hvor forfatteren Tor Nørretranders var på besøg 11 dage før Peter Bastians død. De to venner talte sig gennem alt det, Peter Bastian havde på hjerte. Bogen handler om den daglige dans med det skabende. Helle Skårup var gift med Peter Bastian indtil hans død i 2017. Hun fortæller om de kærlighedstegn, der står tilbage også efter afsked.

Tirsdag den 26. juni
Kl. 9.30-12.00: ”På Herrens mark” v/ Erik Bjerager.
Danmark er et kristent land, står der i regeringsgrundlaget, men der er opbrud i troslivet. Nogle danskere bliver mere troende, andre mindre. Den muslimske indvandring spiller en voksende rolle for politiske konflikter, og for hvordan danskerne orienterer sig religiøst. Kristeligt Dagblads chefredaktør gør status over udviklingen.

Kl. 14.00-16.30: ”Om Grundtvig og de livgivende fællesskaber. Paradisdrømmen. Virketrangen”. Et folkeligt foredrag v/ Steffen Støvring.
Om Grundtvigs lidenskab for liv. Om Grundtvigs dramatiske liv og dybe længsler. Hans opdagelser og afklaringer. Hans salmer og sange. Hans lyse kristendom og progressive pædagogik. Hans syn på det nationale. Hans forhold til døden. Hans aktualitet i dag.

Torsdag den 28. juni
Kl. 9.30-12.00: ”Glemmer du, så glemmer jeg”. Når ens kære går ind i demensen v/ Eva Mila Lindhardt og Frederik Lindhardt.
De to Lindhardt-børn Eva og Frederik fortæller ud fra deres erfaringer med deres far biskop Jan Lindhardts sygdom og død. Eva har tidligere skrevet kronikken "Glemmer du, så glemmer jeg", og Frederik har skrevet bogen "Lidt af far".

Kl. 14.00-16.30:”Gud taler ud”. Forfattermøde med Jens Blendstrup.
"Gud taler ud" er en selvbiografisk roman, hvor der ud fra sønnens synspunkt fortælles om tilværelsen i parcelhuset i Risskov med faderen, der bliver kaldt Gud, i en absolut hovedrolle – på godt og ondt. Jens Blendstrup indtager rollen som et villavejsvidne og leverer i romanen et humoristisk og nænsomt portræt af en aldrende og dæmonisk far.

Fredag den 29. juni
Kl. 9.30-12.00: ”Troen – en gave og en opgave” v/ Lars Lydholm.
"Man kan ikke spise sig mæt i bibelcitater – men det varmer med noget at tro på". Sådan lyder teksten under et foto af en sultende mand, som for nogle år siden prydede danske annoncer (blev præmieret af annoncebranchen). Lars Lydholm fra Frelsens Hær var idémanden. Ligesom han er ophavsmanden til sloganet "Pengene eller vi synger", der følger Frelsens Hær rundt i gader og på stræder, når de ind imellem de musikalske indslag opfordrer folk til at lægge penge i deres raslebøsser.
Lars Lydholm har fra Frelsens Hærs hovedkvarter på Vesterbro de seneste år været en både kontant og hjertevarm fortaler for de svageste iblandt os. Han har sat fattigdomsdebatten på dagsordenen. På få år er ansøgninger til Frelsens Hær om julehjælp steget fra 7.000 til 12.000. Lars Lydholms PR-initiativer har været usædvanlige og overraskende morsomme, men han har hele tiden forsøgt at have det kirkelige aspekt med sig. "Det arbejde, vi gør, handler ikke om, at aktionærerne skal have bedre udbytte, men om hjælp til mennesker," siger Lars Lydholm.

JULI

Søndag den 1. juli
Kl. 19.30-21.00: "Livet er i det mindste en historie værd" v/ Erik Lindsø.

Kl. 19.30-21.00: "Litteraturen som livsfortolker" v/ Martin Zerlang.
Martin Zerlang bruger litteraturen som fortolker af de seneste hundrede års danmarkshistorie med fokus på vandringen fra land til by, især storbyoplevelsen som han har skrevet om i bøgerne "Herman Bangs København" (2007) og "Zoom København" (2017).

Martin Zerlang, mag.art. i litteraturvidenskab og professor ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Københavns Universitet. Blandt de mest anerkendte danske forskere i  spændingsfeltet mellem litteratur og moderne kulter. Han er forfatter til en stribe bøger, artikler, debatindlæg mm., og fungerer som leder af Center for Urbanitet og Æstetik, Københavns Universitet, som han i 1993 var med til at oprette.

Kl. 19.30-21.00: ”Vadehavets og marskens natur og mennesker” v/ Klaus Melbye.
Vadehavet er et af verdens mest spændende vådområder. Produktionen af alger, bunddyr og dyr i det lave vand er så stor, at den regnes for at være større end produktionen af liv i regnskoven. Det særegne ved livet ved Vadehavet har altid været, at mennesker har brugt naturen og samtidig har skullet værne sig imod den.

Mandag den 2. juli
Kl. 9.30-12.00: “Stormfloder og orkan – en del af egnens identitet” v/ Klaus Melbye.
Stormfloden i oktober 1634, hvor op imod 15.000 mennesker druknende, betød øget digebyggeri på Vadehavskysten. De sidste 40 år har vi haft de største stormfloder siden 1634. I 1976, 1981 og igen i 1999 var der overhængende fare for oversvømmelser langs Vadehavets kyst. Vil det ske igen?

Kl. 9.40-12.00: "Fra Gram og omegn. Om erindring og litteratur" v/ Erling Jepsen.
Erling Jepsen fik i 2002 et folkeligt gennembrud med den delvis selvbiografiske roman "Kunsten at græde i kor" om opvæksten i Gram. Den blev fulgt op af "Frygtelig lykkelig" og "Den sønderjyske farm”. Men hvordan er det at omskrive sit eget liv til fiktion? Bliver virkeligheden klarere i fiktionen? Hvilken tydning lægges til? Hvilke spilleregler gør sig gældende? Og hvordan bliver en selvbiografisk roman modtaget af dem, der har part i historien?

Kl. 19.30-21.00: "Så syng da, Danmark, lad hjertet tale". Fortælle- og sangaften v/ Mads Rykind-Eriksen.
Højskolesangbogen er Danmarks mest solgte bog. Men sange er ikke blot ord sat i melodi, som synges. Det er også ofte historier, der fortælles – om kærlighed og sorg, tro og tillid, krig og fred, årstider og højtider. Sange handler ofte om det største i livet. Derfor har mange af os sange, der betyder noget særligt for os. Mads Rykind-Eriksen udvælger sange, der har haft særlig betydning for ham.

Tirsdag den 3. juli
Kl. 9.30-11.00: ”Vadehavet og marskens natur fortalt gennem film, billeder og musik” v/ Carl C. Christiansen.
Carl C. Christiansen fra Tønder er kendt for sine naturfilm, hvor han tager tilskuerne med på fantastiske rejser ind i Tøndermarsken og Vadehavets hemmeligheder med scenerier, man ikke drømmer om at se.

Kl. 9.40-12.00: "See-så-berg. På hat med Seeberg" v/ Lars Bukdahl.
"Små og store børn er tvunget til at læse Peter Seeberg, det har de rigtig godt af," skrev Lars Bukdahl i Weekendavisen. Men hvorfor nu det, når Peter Seebergs værker kredser om kampen mod eksistentiel fremmedhed, livets meningsløshed og nødvendigheden af at forsone sig med det meningsløse? Litteraturanmelder og forfatter Lars Bukdahl giver svaret, når han tager os med på en rejse ind i Peter Seebergs verden.

Kl. 11.15-12.00: "Den, der synger, er aldrig alene." Fortælle- og sangtime v/ Michell Smedegaard Boysen.
Michell er højskolens musiklærer, og han tager dig med på en rejse i Højskolesangbogens poetiske måde at fortælle på - om kærligheden, naturen og livet som sådan.

Kl. 14.00-15.00: "Humor som medicin" ved Erik Lindsø.
Den handler om at vende mismod til livsmod. Humoren er livgivende, latteren mildner. Forfatter og foredragsholder Erik Lindsø tager dig med ind i livsglædens og humorens univers, hvor du får lattermusklerne rørt.

Onsdag den 4. juli
Kl. 9.40-12.00: "Så selv en sten kan blomstre. Når digte bliver til sange" v/ Erling Lindgren.
Højskolesangbogen sælges i 40.000 eksemplarer om året og er ubetinget Danmarks mest solgte digtsamling. Hvorfor? Hvad sker der med digte, der bliver til sange? Hvordan sætter man melodi til et digt? Erling Lindgren har markeret sig som en af tidens store melodimagere med en fornem fornemmelse for et tonesprog, der rammer både tiden og hjertet. I Højskolesangbogen er han repræsenteret med 12 melodier. Han har en særlig evne til at fortolke sange og give dem ny mening ved med sine melodier at åbne for en forståelse for det vigtige samspil med teksterne, så det bliver en lyst at synge sangene. For denne betydningsfulde indsats har han modtaget Den Folkelige Sangs Pris.

Kl. 19.30-21.00: "Skovensomhed." Foredrag og koncert med musiker og komponist Katrine Stochholm, som har sat musik til digte af Emil Aarestrup, Viggo Stuckenberg, Jeppe Aakjær og Sophus Claussen.
Aarhusianske Katrine Stochholm er stifter af og tidligere komponist for det anmelderroste band ”Under Byen”. I 2016 gik hun solo med albummet ”Danser Til Radio”, der indeholder otte stemningsfulde sange sunget med nerve og inderlighed om relationen til sig selv, om kærlighed og venskab. I sin drømmelignende musik låner hun poesi fra blandt andet digteren Emil Aarestrup.

Torsdag den 5. juli
Kl. 9.40-12.00: "Marcel Proust og hans kulinariske venner. Om mad og drikke i litteraturen" v/ Selma Rosenfeldt-Olsen og Johannes Fogtmann.
Tørre kiks eller overdådige flødeskumskager? Vi forbereder os mentalt til eftermiddagens sukkerindtag, når Selma fortæller om kager i litteraturen. Inden da skal vi være hellige med Johannes, som fortæller om Biblen og den (ofte bemærkelsesværdige) måde, mad og måltider optræder heri.

Kl. 19.30-21.00: "Mit liv i min digtning" v/ Charlotte Strandgaard.
Siden midten af 1960'erne har Charlotte Strandgaards forfatterskab kredset om det, der er svært at tale om. Grundlæggende har vi her at gøre med en forfatter, der interesserer sig for de liv, der leves i samfundets margin, og de stemmer, der oftest udgrænses fra den fælles samtale. Romanen ”Hans” fra 2014 er en næsten ubærligt smuk, personlig og kompleks fortælling om hendes sindslidende søn.

Fredag den 6. juli
Kl. 9.40-12.00: "Ung litteratur i Danmark" v/ Selma Rosenfeldt-Olsen og Johannes Fogtmann. De Unge Danske Digtere: Hvordan skriver de? Johannes og Selma opridser markante tendenser; bl.a. kroppen og det sanseliges rolle, indflydelsen fra internettet og et nyt blik på naturen i nyere dansk litteratur.

Kl. 11.15-12.00: "Den, der synger, er aldrig alene”. Fortælle- og sangtime v/ Michell Smedegaard Boysen.
Michell er højskolens musiklærer, og han tager dig med på en rejse i Højskolesangbogens poetiske måde at fortælle på – om kærligheden, naturen og livet som sådan.

Kl. 14.00-16.30: "Vi er vel helte" v/ Liv Nimand Duvå.
Liv Nimand Duvå debuterede i 2017 med den anmelderroste romanen "Vi er vel helte" – en fortælling om at være barn af en alkoholiker. Der er fortalt mange historier om emnet før, men den pårørendes vinkel gør "Vi er vel helte" til en sjælden roman. Med datteren Billie som fortæller og magtesløs pårørende følger romanen en alkoholiseret musikers triste nedtur. Igennem tilbageblik på en række scener og episoder føres læseren frem til det dødsfald, der indleder romanen. Det meste af tiden bevæger Liv Nimand Duvås prosa sig i et landskab imellem trøstesløsheden og det hjerteskærende. Romanen er nok moderne socialrealisme, men viser også, at ny ung, dansk litteratur magter at spænde buen på måder, vi ikke tidligere har mødt.

Søndag den 29. juli
Kl. 19.30-21.00: "Advarsel! Fællessang kan virke stærkt vanedannende". Fortælle- og sangaften v/ Aage Augustinus.
Det er fællessangen, der har lært os, at "hver fugl synger med sit næb". At synge sammen er ikke nogen nødvendighed. Mennesker kan godt eksistere uden at synge, og et samfund kan nok også få hjulene til at løbe rundt uden sang. Men én ting er sikkert: Uden sangen ville både livet og samfundet blive fattigere – og det uanset, hvor mange velfærdsgoder, vi plastrer det til med. At fornemme hverdagen som noget festligt og farverigt, at se det store i det små og løfte sløret for hverdagens små mirakler – det er den fortryllende oplevelse, en god sang kan give os.

Kl. 19.30-21.00: "Min sønderjyske farm" v/ Erling Jepsen.
Forfatteren Erling Jepsen blev landskendt med bøgerne "Kunsten at græde i kor" og "Frygtelig lykkelig". Begge bøger er filmatiserede. Senest har han skrevet bogen "Den sønderjyske farm". I forfatterskabet trækker Erling Jepsen på sin opvækst i de sønderjyske byer Gram og Højer. Han fortæller om barndom og mennesker med en forløsende humor betrukket med alvorstunge rynker.

Mandag den 30. juli
Kl. 9.40-12.00: ”Livet er ikke lutter matematik”. Et foredrag om den svenske forfatter P.O. Enquist v/ Aage Augustinus.
Udgangspunktet er P.O. Enquists erindringsroman, ”Et andet liv”; vi følger forfatteren helt fra barndommen i Nordsverige, hvor grunden blev lagt på godt og ondt. Smertepunkterne må med, dem slipper han ikke fri af, men han må som enhver anden lære at leve med dem. Hvor ondt det så end gør ind imellem, er der håb og mulig mening.

Kl. 9.40-12.00: "Humor som overlevelse" v/ Georg Metz.
Georg Metz er journalist, forfatter og debattør. I debatten graver han et spadestik dybere end de fleste. Han blander sig, fordi han vil gøre op med ligegyldiggørelsen af livet. Georg Metz tør tage alvoren alvorligt. Derfor er han også en morsom mand. Med et glimt i øjet og med latterens lyst kombinerer han på begavet vis det muntre med det alvorlige.

Kl. 14.00-16.30: "Slip livet lys" v/ Preben Kok.
Preben Kok gør i sit nye kampskrift "Slip livet løs" op med en række givne forestillinger og vaner, som forhindrer lysindtrængningen i det moderne menneskes liv. Han mener bl.a., at vi har en urealistisk forestilling om, hvor meget styr man kan have på sit liv. Det betyder, at vi ofte tynges af skyldfølelse, hvor vi slet ingen skyld kan have - f.eks. i forbindelse med alvorlig sygdom. Og vi har glemt, at sårbarhed kan være frugtbar. Alle nyfødte er helt magtesløse, og det kommer der et liv ud af! Med troen som udgangspunkt går Preben Kok i clinch med det moderne liv, med skyld og skam og illusionen om det perfekte menneske – og med den indbildte magt over livet, der forårsager stress og mørketanker.

Kl. 19.30-21.00: ”Maleren Emil Nolde og marsklandet” v/ Lene Kirkegaard.
Tysk eller dansk maler? Med udgangspunkt i Emil Noldes malerier og akvareller skildres hans univers. Nolde er født i det sælsomme flade marskland med brusende storme og et uhyre himmelhvælv. Noldes kunstneriske udtryk er mange. Kendt for sine blomsterbilleder, men også for sine stærkt religiøse billeder. Forskellige rejser, blandt andet til Ny Guinea, hvor han opholdt sig et halvt år, afspejles i hans kunst. Nolde er en af de fremmeste ekspressionister og var en kort periode medlem af kunstnersammenslutningen "Die Brücke". Under naziregimet fik han maleforbud og hans kunst blev stemplet som ”entartet”. Nolde levede sit liv i grænseegnen mellem Danmark og Tyskland – er han tysk eller dansk maler? Foredraget er en optakt til vores på besøg på Emil Nolde Museet torsdag.

Kl. 19.30-21.00: "Nydelse" v/ Rasmus Ugilt Jensen.
Mm, ih, åh. Tre nydelsesfulde udtryk, som vi udstøder jævnligt. For vi elsker at nyde. Nogle guffer en plade chokolade eller kigger på skyerne en sommerdag. Andre lader sig piske i en swingerklub. Åh, hvilken vidunderlig smerte. Ryggen brænder og bløder. For de fleste lyder det som ren tortur. Det er det måske også, men ifølge Rasmus Ugilt, filosof fra Aarhus Universitet, er der nogle gange end ikke en hårfin grænse mellem nydelse og den smertefulde modsætning. Af og til er der bare mere nydelse i ’av’ end i både ’ih’ og ’åh’. Foredraget søger med en filosofisk tilgang at hive nydelsens ubehagelige, sjove og overraskende sider frem i lyset.

Tirsdag den 31. juli
Kl. 9.40-12.00: "Ånd og dannelse" v/ Hans Jørgen Schanz.
I foredraget vil åndsbegrebet og dannelsesbegrebet blive belyst, og hvad de to begreber betyder for vores forståelse af fællesskabet. Hans Jørgen Schanz udgav i 2017 den anmelderroste bog "Ånd". Heri anskueliggør han, at det står sløjt til med ånd og dannelse i dagens Danmark. Schanz skriver bl.a.: "Engang var der trøst at hente i, at selv om man blev bundet på mund og hånd, så kunne man ikke binde ånd. I dag er vi ved at blive bundet på en anden måde, hverken på mund eller hånd, men på dette at sproget endimensionaliseres, og der ikke længere synes plads til særsprogene, dersom de ikke er videnskabelige. Det poetiske sprog og det religiøse sprog er trængt som aldrig før." I foredraget hanker han op i os.

Kl. 9.40-12.00: ”Livet er svært, men matematik er sværere. Om Storm P.'s livsfilosofi" v/ Peter Borberg.
Havde Storm P. (1882-1949) været barn i dag, var der givet blevet stillet en håndfuld diagnoser på ham, og han var blevet vaccineret mod at have ild i røven. Styrken ved Storm P. er, at han aldrig blev voksen. Han så verden i børnehøjde. Foredraget er en historie om Storm P., hans humor og livssyn, som det kommer til udtryk i hans ca. 3000 fluer. Peter Borberg øser hjertevarmt af en stor viden om og kærlighed til Storm P. som humorist og skæv eksistens.

Kl. 14.00-16.30: "Filosofien om kærlighed" v/ Anne Marie Pahuus.
Der er tænkt stort om kærlighed i både digtning og filosofi. I foredraget vil filosoffen Anne Marie Pahuus se på nogle af de gennemgående træk i forståelsen af kærlighed som den relation, hvori mennesker bliver til – og der, hvor vi oplever den største lykke og den største lidelse. Med eksempler fra kunsten og fra tænkningen kaster hun lys over nogle af de spørgsmål, som optager os i vores forhold til kærester, ægtefæller, børn, forældre, nære venner og sågar til natur og landskaber.

Kl. 14.00-16.30 ”Den, der ikke lever nu, gør det aldrig, hvad gør du?” v/ Lisbeth Filtenborg.
Foredraget med den lidt manende titel tager sit afsæt i litteraturen fra synsvinklen øjeblikkets tyngde. Vi møder en gammel kone med lårbensbrud, som elsker at sidde i regnen, en kvinde med rengøringsvanvid, som hader maj måned, fordi bestemte øjeblikke ikke kan glemmes, en rejsende norsk psykoterapeut, som tager temperaturen på vores tid og elskende, hvor øjeblikket aflæses i den elskedes blik. Vi møder kendte og mindre kendte forfattere fra Inge Pedersen til Jan Kjærstad og romanpersoner, hvor øjeblikket fastfryses i uendeligheden. Det er et foredrag med tanker til eftertanke om evighed og flygtighed.

Kl. 19.30-21.00: "Frank Jæger og Tony Vejslev – sprogets og musikkens univers." Koncert med Tom Frederiksen Trio, som på bas, guitar, trommer og japansk bambusfløjte fortolker de evigt aktuelle digte af Frank Jæger. Til koncerten hører vi også nogle af Tom Frederiksens egne viser.

AUGUST

Onsdag den 1. august
Kl. 9.40-12.00: "Mellem børnerim og alvorsdigt. Noget om Halfdan Rasmussen" v/ Erik Lindsø.
Halfdan Rasmussen er Danmarks rimsmed, der magtede både det muntre og det alvorlige. Vi kender ham mest for hans Tosserier, Halfdans ABC, rim og remser og vidunderlige børnesange. Han havde en sjælden evne til at se verden med børnenes øjne.
Men Halfdan Rasmussen havde også en alvorlig side. Hans voksendigte har en mørk og eksistentialistisk klang. Han havde rod i et fattigt arbejderhjem på Christianshavn, som gav ham et livslangt socialt engagement. Denne side af Halfdan Rasmussen er repræsenteret med fem sange i Højskolesangbogen.

Kl. 15.00-17.00: "Lillys Danmarkshistorie" v/ Pia Fris Laneth.
Pia Fris Laneth fortæller 150 års danmarkshistorie som en sprudlende familiekrønike. Oldemødre med store børneflokke knokler hele livet for at holde sulten fra døren, først som umyndigt tyende, siden som gifte koner uden stemmeret og forældremyndighed over deres børn. Mormoren fra en fattig, jysk landsby er på nippet til at dø i barselsseng, farmoren vokser op i et selvbevidst arbejdermiljø i et af Københavns brokvarterer og forsørger sine uægte børn med symaskinen, indtil hun finder sit livs kærlighed. Forfatterens mor Lilly, en drømmer fra et indremissionsk hedesogn, bliver født i 1930 og kommer i ulykke som syttenårig. Hun foretager den lange rejse fra roemarkerne til Velfærdsdanmarks køkkenmaskiner og charterrejser. Hendes døtre uddanner sig, de vælger traditionelle mandejob og er økonomisk selvstændige. Kort sagt masser af stolt kvindelig livskraft i en nærværende danmarksfortælling.

Kl. 19.30-21.00: "Fri os fra det onde" v/ Sørine Gotfredsen.
Ondskaben er blevet umoderne. Vi tror helst på det gode i hinanden, mens vi overlader det til sociologien og psykologien at forklare de ubehagelige sider af livet. Men det får jo ikke det onde til at forsvinde. Og hvis alt godt skal strømme fra os selv, risikerer vi at blive slået om kuld, når vi møder egen eller andres hårdhed, løgn og kynisme, mener debattøren Sørine Gotfredsen. I sin seneste bog undersøger hun, hvordan det onde er på spil i vores liv i dag, og hvordan vi kan tage kampen op, så vi ikke står alene tilbage med vores skyld.

Torsdag den 2. august
Kl. 19.30-21.00: "Livet er det bedste, vi har. Eksistensfilosofiske efterklange" v/ Mads Rykind-Eriksen.
"Livet, det er livet værd, på trods af tvivl og stort besvær," synger vi med Jens Rosendal. Det er en af de sange, der har en eksistentiel efterklang. En efterklang er i musikalsk forstand den lyd, der bliver hængende i et rum, efter at den originale kilde er blevet tavsPå samme måde har livet sine efterklange, og det er ofte her, de væsentligste tanker bundfælder sig. Mads har – sammen med Anja – været forstander på Rødding Højskole i 11 år. Han fortæller om efterklange, der har haft betydning for ham selv.

Fredag den 3. august

Kl. 9.40-12.00:  "Så selv en sten kan blomstre. Bidrag til en poetisk livsforståelse" v/ Erik Lindsø.
Søren Ulrik Thomsen digter:
”En gang om dagen er ensomheden så stor,
at man ikke kan stille noget op med den.
Og én gang er lykken.
Indimellem må man så se at få ordnet sine ting.”

Vi lever i et samfund og med hverdage, hvor vi hele tiden skal have ordnet ting. ”Der skal være orden i tingene,” som vi siger. Kompetenceudrustet, forandringsparat og rettidig omhu er blevet buzzwords, som det hedder med et nyt ord. Men indimellem rammes vi af livets poler – af sorg eller ensomhed, af glædesrus og kærlighed – og så får vi brug for andre ord. Pludselig kan det blive vigtigere at være livsudrustet og forundringsparat. Når livet træder i karakter og får betydning for os, får vi brug for de store ord, som vi finder dem i digte og sange.

Kl. 9.40-12.00: "Troen er løs" v/ Anders Laugesen.
Anders Laugesen er kendt fra P1, hvor han i mange år har sendt programmet "Mennesker og tro" fra sin skurvogn i haven. I foredraget giver han et bud på, hvordan danskernes tro er i bevægelse, og hvorfor det er så vigtigt, at vi finder nye måder at formulere os på i forhold til livets mening. For troen er løs, siger Anders Laugesen. Verden er i opbrud. Vil man beskrive virkeligheden, er det ikke længere tilstrækkeligt at bruge religionernes gamle begreber. Verden bevæger sig, og det samme gælder for menneskers tro. Tidligere var religion det, der bandt vores tilværelse sammen, og religion var som noget naturligt forbundet med en tro på Gud eller noget guddommeligt. Men hvad kan binde os sammen i et sekulært samfund uden tro og uden Gud?

Kl. 14.00-16.00: "Forløsning under narkose – Karen Blixen og kristendommen" v/ David Bugge.
Karen Blixens forhold til kristendommen er præget af en mærkelig dobbelthed. Store dele af hendes forfatterskab kan læses som ét langt opgør med kristendommen, sådan som hun mente at finde den repræsenteret hos Martin A. Hansen og kredsen omkring tidsskriftet Heretica. De savnede i Blixens øjne sansen for det magiske og det erotiske og reducerede ifølge hende fejlagtigt frelsen til en ”forløsning under narkose”, hvor der ikke forudsættes nogen indsats af det menneske, der skal frelses. Det interessante er imidlertid, at vi i andre fortællinger af Blixen finder en positiv fremstilling af netop tanken om den uendelige, betingelsesløse nåde, der intet forlanger af os, men ”deklarerer almindelig amnesti”. Foredraget bliver holdt i en let tilgængelig form og forudsætter ikke, at man har læst Blixen.

Kl. 14.00-15.30: "Spurven. Edith Piaf i ord og toner" v/ Lillian Hjorth-Westh.
Sange kan give livsmod midt i armod. Edith Piaf beviser det. Den franske varieté- og koncertsangerinde var kendt under kælenavnet Spurven. Hun voksede op i et parisisk fattigkvarter, og tjente i en alder af otte år sine første penge som gadeartist. Siden blev hun verdensberømt, og vi husker hende for en perlerække af evergreens som "Non, je ne regrette rien" og "Milord". Lillian Hjorth-Westh vil med sin store fortælleevne tage os med på en uforglemmelig og fantastisk rejse igennem Spurvens hårde liv.

Kl. 16.30-17.30: "Sang under kirketag." Aftenklange i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.
Det er blevet en tradition i Rødding, at ugen rundes af med en sangtime i den grundtvigske frimenighedskirke. Byens befolkning tropper op, og vi er inviteret med. Folk fra byen og inviterede står på skift for sangtimen. Denne gang er det frimenighedspræst Mette Geil.

Mandag den 20. august
Kl. 19.30-21.00: "Beretninger fra arbejdet i Det Etiske Råd" v/ Jacob Birkler.
Bioteknologi sætter os i stand til at skabe, fastholde og afslutte liv på en lang række nye måder. Men det vi ”kan” gøre hænger ikke altid sammen med det vi ”bør” gøre. Foredraget fokuserer på de mange udfordringer, der opstår når vi lægger livet og døden i menneskets hænder. Aktuelle etiske spørgsmål inddrages fra arbejdet i Det Etiske Råd med særlig fokus på de mange etiske dilemmaer, der opstår ved livets begyndelse og afslutning.

Jacob Birkler (født 1974) er filosof, forfatter, debattør og foredragsholder og har været medlem af Det Etiske Råd fra 2010-2016, fra 2011 som formand. Jacob Birkler er cand.mag. i filosofi og psykologi fra Aarhus Universitet i 2000, AC-underviser på Ribe Amts Sygeplejeskole fra 2000 til 2005, lektor på jordemoderuddannelsen, UC-Syd fra 2005, ph.d. i medicinsk etik fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet i 2009.

Jacob Birkler har bidraget med artikler i fagblade og videnskabelige tidsskrifter og er blandt andet forfatter til ”Bogen om provokeret abort - perspektiver og udfordringer” (2014). Herudover møder man ham ofte som debattør i danske medier samt som klummeskribent i Kristeligt Dagblad.

Onsdag den 29. august
Kl. 19.30-21.00: "Hvad man må og ikke må" v/ Jens Horstmann.
Vores dagligdag er indrettet efter regler. Nogle regler er store etiske retningslinjer, andre regulerer detaljer i din hverdag, mens endnu andre er symboler og politik. Men hvordan opfatter vi reglerne - hvorfor overholder vi nogle love, men ikke andre? Ville vi slå ihjel, hvis det ikke var ulovligt? Ville du betale skat, hvis du ikke skulle? Og så er der alle de regler, som i virkeligheden slet ikke giver mening! Så hvad er det, vi må og ikke må?

Jens Horstmann, højskolelærer i politik, jura og pædagogik. Cand. jur.

SEPTEMBER

Søndag den 2. september
Kl. 19.30-21.00: "Mindretallets rolle som brobygger før, nu og i fremtiden. En personlig hilsen" v/ Katrine Hoop.
Katrine Hoop har tre sprog lige ved hånden: dansk, tysk og frisisk, og sprogene glider ubesværet ind og ud af hinanden. Katrine har boet 17 år i Hamborg, hvor hun fandt sin tyske mand, og sammen har de et dansk-tysk barn. Faren snakker tysk med barnet, Katrine snakker dansk. Når de snakker sammen alle tre, er det på begge sprog. "Mit barn er et godt eksempel på den moderne sydslesviger. Hvordan skulle han kunne sige, hvad der er bedst af dansk eller tysk. Han skelner ikke på den måde. Man kan sige, at han er den ideelle brobygger," siger Katrine Hoop. Katrine Hoop starter kurset med en personlig historie om mindretallets rolle og mulighed som brobygger mellem Danmark og Tyskland.

Mandag den 3. september
Kl. 9.40-12.00: "Hvad vil Danmark med Tyskland? v/ Friis Arne Petersen.
Friis Arne Petersen er en mand med stor international og diplomatisk erfaring. Siden 2015 har han været dansk ambassadør i Tyskland, før det i Kina og USA. Hans diplomatiske karriere startede i Rusland og Østeuropa. Friis Arne Petersen er i sin nuværende stilling optaget af at synliggøre de uudnyttede potentialer, der ligger i et øget samarbejde med Tyskland. Hvilke potentialer findes? Hvorfor har Danmark brug for Tyskland – og mere nu end tidligere? Hvilken rolle spiller kulturen og mindretallene i Danmarks tysklandsstragi?

Kl. 14.00-16.30: "Det typisk danske er tysk. Tysk påvirkning på dansk kultur og åndsliv" v/ Per Øhrgaard.
Der tales meget om det danske, og vi siger ofte om noget, at "det er typisk dansk" – dansk kultur, sprog, mad osv. Men hvor meget af det er egentlig dansk, når det kommer til stykket? Det meste er tysk, svarer professor Per Øhrgaard, der i sit foredrag redegør for, hvilke kolossale aftryk tysk kultur rent faktisk har sat på det, vi i dag kalder typisk dansk.

Kl. 19.30-21.00: "Den varme stol: Nye perspektiver for det dansk-tyske samarbejde i lyset af Brexit og Trump". Siegfried Matlok i samtale med Søren Espersen.
Hvordan ser det fremtidige dansk-tyske samarbejde ud i lyset af Brexit og Trump? Hvilken rolle spiller mindretallene i et sådant samarbejde? Skal vi til at se på mindretallene som en mere aktiv rollespiller i dansk-tysk samarbejde? Hvordan ser fremtidens grænselandspolitik ud?

Tirsdag den 4. september
Kl. 20.00: Koncert med Stormtown Jazzcompany.
Kunst og kultur og ikke mindst musik forener på tværs af grænser. Noderne er de samme, uanset hvilken kultur vi befinder os i. Vi har inviteret det tyske jazzorkester "Stormtown Jazzcompany" til en underholdende aften. Orkesteret kommer fra Husum, hvor det i mange år har haft det dansk-nordiske Mikkelberg-center som øvested. Det spiller traditionel jazz. 

Onsdag den 5. september
Kl. 9.40-12.00: "Så dansk som muligt, så tysk som nødvendigt – hvordan er man dansk i mindretallet i dag?" v/ Gitte Hougaard-Werner.
Formiddagens foredragsholder er næstformand i Sydslesvigsk Forening (SSF) og skoleleder på Vestermølle Danske Skole. Hun fortæller en personlige historie om sine oplevelser fra skole- og foreningslivet i Sydslesvig. Hvordan leves og udfoldes dansk sprog og kultur i det danske mindretal i dag? Hvordan adskiller det sig fra tidligere? Hvilken rolle spiller tysk sprog og kultur i mindretallets selvforståelse, og kan det ende med at tage magten over det danske?

Kl. 14.00-16.30: ”Populismen i den politiske kultur. Hvad er forskellen på Danmark og Tyskland?" v/ Erik Meier Carlsen.
Erik Meier Carlsen er journalist og en af de bedste analytikere af dansk politik og samspillet mellem politik og journalistik. Mange mener, at politikerleden i Danmark skyldes politikernes leflen for vælgerne med enkeltsager, hvor selve meningen med samfundslivet fortoner sig. Er denne populisme specifik for Danmark? Hvordan ser det ud i Tyskland? Hvad kan vi lære af andre lande?

Kl. 19.30-21.00: "Hvad er det gode ved Tyskland, vi overser?" v/ Lykke Friis.
Lykke Friis er en kendt stemme i danske medier, når Tyskland er på dagsordenen. Hun er som titlen på hendes seneste bog en "Hund efter Tyskland". Hun tager os med på en rejse ind i hjertet og nerven af det tyske, hvorfra hun fremdrager sider af et Tyskland, vi som danskere ikke kan leve foruden. Lykke Friis kan om nogen formidle et naboskab, hvor man er hinanden til gavn på tværs af hækken i stedet for at lade den vokse op.

Torsdag den 6. september
Kl. 19.30-21.00: "Højskolesangbogen og sange fra vor store nabo” v/ Karen Hanne Munk.
Det er meget vanskeligt som dansker at forstå sig selv kulturelt uden at kende til Tyskland og dette lands kulturhistorie. Sangene i Højskolesangbogen giver stof til eftertanke og refleksioner over, hvem vi er, og hvilket bjerg af personligheder, traditioner og historiske kendsgerninger, vi balancerer på, og som er afgørende for, at vi befinder os, hvor vi gør. Store dele af den fællessangstradition, som hele Højskolesangbogen bygger på, tager sit udgangspunkt i den tyske komponist J.A.P. Schulz (1747-1800) og hans indflydelse på blandt andre C.E.F. Weyse (1774-1842). Foredraget vil dreje sig om den indflydelse, de tyske komponister havde på den danske skoleundervisning i oplysningstiden, hvor sangen ikke blot var et æstetisk, men også et pædagogisk-folkeligt anliggende. Karen Hanne Munk, har i mange år arbejdet som efterskole- og højskolelærer og har afholdt talrige sangarrangementer rundt omkring i landet.

Fredag den 7. september
Kl. 9.40-12.00: "Det bedste fra to verdener. Politik mellem Folketing og Forbundsdag" v/ Anke Spoorendonk.
Anke Spoorendonk har i flere årtier bedrevet dansk politik i Tyskland, og bedre end de fleste kender hun forskelle, ligheder og nuancer mellem den danske og den tyske måde at bedrive politik på. Den forhenværende vicepræsident i Slesvig-Holsten med 30 års virke i politik i grænselandet tager os med ind i SSW's politiske værksted, hvor hun fortæller om, hvordan hun har ladet sig inspirere af både Danmark og Tyskland, når SSW har udviklet politik. Hun tager afsæt i den aktuelle politiske virkelighed, Tyskland er landet i efter valget, hvor det højrenationale parti Alternative für Deutschland, AFD, er kommet i Forbundsdagen. Hvad kommer det til at betyde for den politik, der nu skal udvikles? Højrenationale politiske kræfter vinder også frem i Danmark, hvor Nye Borgerlige er på vej ind i Folketinget. Hvad betyder disse nye politiske vinde for samarbejdet mellem Danmark og Tyskland?

Kl. 14.00-16.30: "Den varme stol: Er støtten til mindretallet nationalpolitik eller kulturpolitik? Anni Matthiesen i samtale med Johan Varning Bendtsen.
Er mindretallet pengene værd? Hvorfor er det så vigtigt for Danmark at holde liv i mindretallet? Hvad er det, vi får for den halve milliard kroner, Danmark hvert år giver til det danske mindretal? Kan penge bruges bedre? Kan mindretallet blive så tysk, at de ikke er pengene værd? Journalist og tidligere Rødding-elev Johan Varning Bendtsen stiller kritiske spørgsmål til den nye formand for Sydslesvigudvalget Anni Matthiesen fra Venstre.

Onsdag den 12. september
Kl. 19.30: "Grundtvig og kvinderne" v/ Else Mathiasssen, Karen Sørensen og Torben Lassen.
En musikalsk forestilling om den danske samledigter og kvinderne i hans liv med fortæller Else Mathiasssen samt musikkerne Karen Sørensen og Torben Lassen. Gennem fællessange og musik skal vi høre en fortælling om Grundtvig set igennem de kvinder, der prægede hans tanker om blandt andet menneske- og skolelivet.

Mandag den 17. september
Kl. 17.00-21.00: Europas fremtid - Borgerkonvent på Rødding Højskole med Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs og Europaparlamentskandidater - med middag

Europa tilhører os alle og vi er både en del af de omvæltninger der sker, samt de løsninger der skal til for at sikre den bedst mulige udvikling. Som danske borgere kan vi især påvirke indenfor landets grænser, men som europæere har vi også medbestemmelse gennem EU ved valget til Europaparlamentet maj 2019.

Borgernes magt er vigtig og derfor vil vi gerne invitere til borgerkonvent, hvor der både er mulighed for direkte at høre fra danske politikere, hvad de ønsker for fremtidens EU, men også fortælle dem om, hvad vi i Rødding og omegn mener, de bør arbejde mere for i Bruxelles.

Efter oplæg fra Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs vil der være debat blandt EP-kandidaterne Karen Melchior (B), Pernille Weiss (K), Henning Hyllested (Ø) og Bergur Løkke (V).

Paneldebatten tager udgangspunkt i to overordnede spørgsmål:

  1. Hvor er EU på vej hen, og hvordan ønsker Danmark at påvirke udviklingen?
  2. Hvordan er Danmarks placering i EU, og hvordan varetager Danmark bedst sine interesser fremadrettet?

Efter debatten vil der være workshops med forskellige temaer omkring hvilket EU, vi selv ønsker i fremtiden. Ideer vil blive fremlagt, indsamlet og givet videre til politiske beslutningstagere. Så kom forbi til en spændende aften med debatoplæg og gratis middag samt ikke mindst muligheden for sammen med andre fra lokalområdet at blive hørt i Bruxelles.

Da der er et begrænset antal pladser er tilmelding nødvendig senest fredag den 14. september til: kontor@rhskole.dkog mærk: ”Madbillet til Borgerkonvent”.

PROGRAM
17.00: Velkommen, gennemgang af konvent, inddeling i arbejdsgrupper og kaffe
17.10: Oplæg ved Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs og spørgsmål
18.00: Paneldebat med EP-spidskandidater og spørgsmål. Deltagere: Karen Melchior (B), Pernille Weiss (K), Henning Hyllested (Ø) og Bergur Løkke (V).
18.50: Aftensmad og pause
19.20: Samskabelse i grupperne
20.20: Refleksionspause
20.30: Fremlæggelse af ideer og overordnede konklusioner samt en anbefaling, der kan tages med videre til ministerrådsmødet i december, derudover feedback fra paneldeltagere. Konventet afsluttes.
20.55: Afrunding
21.00: Slut

Borgerkonventet afholdes af Nyt Europa, Folkehøjskolernes Forening, Udenrigspolitisk Selskab og Rødding Højskole. Arrangementerne er støttet af Europanævnet.

Onsdag den 19. september
Kl. 19.30-21.00: "Mediernes magt - magten over medierne" v/ Kurt Strand.
Falske nyheder, alternative fakta og desinformation flyder i en lind strøm især på sociale medier. Samtidig er klassiske nyhedsmedier presset af internationale tech-giganter, økonomisk nedgang og politisk spin. Dermed svinder mediernes magt og rolle som samfundets vagthund ind. Og det kan ofte være svært at gennemskue, hvem der egentlig sætter dagsordenen for, hvad vi diskuterer med hinanden.

Journalist og vært på DR P1’s ”Mennesker og medier”, Kurt Strand, dykker ned i en række konkrete og aktuelle eksempler og lægger op til debat om mediernes rolle, muligheder og begrænsninger.

Søndag den 30. september
Kl. 19.30-21.00: ”Nordiske sange og fortællinger” v/ Anette Jensen og Aage Augustinus.

OKTOBER

Mandag den 1. oktober
9.40-12.00: ”Jon Fosse, stilhedens forfatter” v/ Anette Jensen.
Jon Fosse er en af Norges store forfattere. Han er bl.a. på tale til Nobelprisen i litteratur. For ”Andvake-trilogien” fik han i 2015 Nordisk Råds litteraturpris. Jon Fosse har sin egen helt særlige, lavmælte og stilfærdige stil, men også som dramatiker er han blevet meget kendt i sit hjemland, hvor musikeren Benedicte Maurseth har sat hans tekster i musik. Foredraget tager sit udgangspunkt i ”Andvake-trilogien”, men vil også komme ind på den sørgmuntre og livsfilosofiske ”Nej åh nej. Hundemanuskripterne 1-3.”

Kl. 14.00-16.30: ”En hårnål klemt inde bag panelet” v/ Søren Ulrik Thomsen.
Søren Ulrik Thomsen er med sine digte blevet kendt i hele Norden. Han vil læse op fra sin seneste bog, "En hårnål klemt inde bag panelet". Bogen består af korte tekster om tiden, der både forsvinder bagud og flygter fremover. Tekster fulde af sansninger, stemninger og iagttagelser. Fra det essayistisk reflekterende til erindringshistorier og prosadigte. Fra det rå til det rørende. Om ikke at lade fortiden stivne i klichéer og om at forholde sig kritisk til nutiden og samtidig insistere på sin principielle optimisme. Efter oplæsningen vil der være mulighed for kommentarer, spørgsmål og diskussion.

Kl. 19.30-21.00: "Glimt af Grønland" v/ Julie Berthelsen.
Sangerinden Julie Berthelsen blev landskendt i TV2's konkurrence "Popstars" og har siden haft en flot karriere på den danske musikscene. Hun tilbragte sin barndom og tidlige ungdom i Grønland og knytter sin identitet til landet højt mod nord. Med udgangspunkt i sit kapitel i antologien "Min barndom i Grønland" kommer hun med "en fortælling fra hjertet om mine tidligste minder fra Grønland, blandet med hvor jeg har været i livet og er i livet nu, som den jeg er".

Tirsdag den 2. oktober
Kl. 9.40-12.00: ”Livet er ikke lutter matematik”. Et foredrag om den svenske forfatter P.O. Enquist v/ Aage Augustinus.
Udgangspunktet er P.O. Enquists erindringsroman, ”Et andet liv”; vi følger forfatteren helt fra barndommen i Nordsverige, hvor grunden blev lagt på godt og ondt. Smertepunkterne må med, dem slipper han ikke fri af, men han må som enhver anden lære at leve med dem. Hvor ondt det så end gør ind imellem, er der håb og mening.

Kl. 19.30-21.00: "Mig og Cornelis" v/ Steen Svanholm.
Koncertforedrag i Rødding Frimenighedskirke om Cornelis Vreeswijks liv med opture og nedture og om Steen Svanholms tilgang til Vreeswijks tekstunivers. Udgangspunktet er, at Steen Svanholm som den eneste dansker har fået tilladelse til at komponere musik til en række af Cornelis’ tekster, som han ikke selv nåede at komponere musik til, før sin alt for tidlige død i 1987. Og som den eneste i verden har Steen Svanholm også skrevet sange om Cornelis Vreeswijk. Det hele er naturligvis krydret med kendte og ukendte Cornelis-sange, så der bliver også lejlighed til at synge med.
Arrangementet er gratis.

Onsdag den 3. oktober
Kl. 9.40-12.00: "Tillid – den nordiske X-faktor" v/ Gert Tinggaard Svendsen.
Professor Gert Tinggaard Svendsen giver denne optakt til sit foredrag: ”Mange undrer sig over, hvad der foregår i Norden. Hvorfor er vi velhavende og lykkelige med velfungerende institutioner? Verdens førende samfundsforskere kigger derfor mod Norden for at forstå, hvorfor tingene fungerer, og hvad det særligt nordiske er. For at forklare det særligt nordiske kan vi søge mod et sted, hvor man normalt ikke kigger – nemlig tillid og relationer mellem mennesker. Norden er netop verdensmester i tillid!"

Kl. 14.00-16.30: ”Hummerliv” v/ Erik Fosnes Hansen.
Erik Fosnes Hansen er en kendt norsk forfatter. Hans nyeste roman ”Hummerliv” (udkom på dansk 2017) balancerer mellem satire og tragedie i en række inciterende samtidsskildringer. Romanen foregår i 1982 og handler bl.a. om kampen for at overleve i et samfund, som er under konstant forandring. Erik Fosnes Hansen har ikke udgivet så mange romaner, men til gengæld har samtlige hans romaner vundet priser og er oversat til mange sprog.

Kl. 19.30-21.00:

 Kl. 19.30-21.00: "NORDLYS. Nordens magi i sælsomme og dramatiske fortællinger" V/ Dorte Futtrup og Maria Arnadóttir.

To kvinder med rødder i nordisk kultur og historie har samlet en broget buket fortællinger om urkræfter og skæbner i Norden. I fortællingens form tager de publikum med på rejse fra Danmark, Sverige, Norge, Nordkalotten til Færøerne, Island og Grønland.
I vänskapens tecken vill de berätta tillsammans på två olika nordiska språk. To fortællesprog er ingen hindring for forståelse, når artikulation, indlevelse og narrativitet går hånd i hånd.

Maria Árnadóttir er skuespiller og fortæller, født og opvokset i Island og bosat i Skåne. Dorte Futtrup er fortæller og forfatter, bosat i København. Hun har tidligere boet på Færøerne og i Grønland. Begge taler et klart, tydeligt og letforståeligt sprog.

Kl. 19.30-21.00: "Den Syngende Revolution. Estlands, Letlands og Litauens vej fra Sovjetrepublikker til selvstændige EU - lande, 1990 - 2017." Optakt til den fælles studietur til Baltikum v/ Rikke Helms.

Gennem Politikens storstilede støttekampagne i 1989 var avisens læsere med til at muliggøre oprettelsen af Det Danske Kulturinstitut i de tre baltiske sovjetrepublikker i august 1990. Danmark blev dermed det første vestlige land i verden, som i 1990 helt fysisk "rykkede ind" i de tre baltiske sovjetrepublikker. Det Dansk Kulturinstitut hilstes af balterne velkommen som en kærkommen manifesteret politisk støtte i kulturel indpakning. Rikke Helms blev som udpeget leder ikke blot Danmarks første (uofficielle) repræsentant i Riga, Letland, hvor kulturinstituttets hovedkontor åbnedes, men blev også både vidne til og involveret i de mange dramatiske begivenheder i balternes frihedskamp, som førte til den uventede selvstændighed i august 1991.

Rikke Helms var institutleder for Det Danske Kulturinstitut i Letland med filialer i Estland og Litauen fra 1990 til 2003 og vil fortælle om nogle af de mange intense, emotionelle og vanskelige problemstillinger, der dukker op under et lands kamp for sin selvstændighed. Om en kamp, som - helt enestående - fik sin næring og samlende styrke i de tre landes rige sangtraditioner og blev næsten ublodig. Desuden vil hun fortælle om landenes overgang til EU-medlemskab, og hvad dette aktuelt betyder for de tre tidligere sovjetrepublikker.

Rikke Helms er cand.mag. i russisk og dansk, og har tidligere været dansk lektor på Moskvas Statsuniversitet.

Fredag den 5. oktober
Kl. 9.40-12.00: "Nordisk mad!" v/ Anita Kajhøj Ibsen.
Anita Kajhøj fortæller om sit foredrag: "Jeg præsenterer Nordens råvarer, sådan som vi kan finde dem i naturen omkring os, og hvordan jeg anvender disse råvarer – med fokus på, hvad der egentligt kan bruges fra naturen af svampe, urter, rødder, bær osv. Og hvordan det forarbejdes. Jeg vil også gennemgå, hvad vi finder i vores haver. Du bliver overrasket over, hvor meget af det du allerede har i forvejen, der kan spises."

Kl. 14.00-16.30: "Edvard Munch" v/ Grethe Bay.
Allerede omkring 1900-tallets begyndelse opnåede Edvard Munch international berømmelse. Hans kraftfulde, maleriske ekspressionisme og hans indsats som grafiker dannede et vigtigt grundlag for ekspressionismens udvikling i mange lande, især i Tyskland, hvor Munch opholdt sig i længere perioder i 1890'erne. Ikke mindst Emil Nolde og den tyske malergruppe Die Brücke betragtede Edvard Munch som en banebrydende inspirator. Grethe Bay vil fortælle om hans liv og kunst.

Torsdag den 11. oktober
Syng, spis og snak
Kl. 14.00: Mulighed for at få presset sine æbler fra haven til æblemost. Efter aftensmad vil der være smagsprøver på den friske most og mulighed for at købe den på patentflaske til 20 kr./liter.

Kl. 17.00-19.00: Mad og fællessang - høstfest - på Rødding Højskole

Program
Kl. 17.00: Fællesspisning, som indledes med velkomst og sang.
Kl. 17.45: Smagsprøver på den friske most, der er presset i løbet af eftermiddagen og mulighed for at købe den på patentflaske til 20 kr./liter.
– Højskoleelever arrangerer kreativ værksted og leg for børnene.
Kl. 18.45: Kaffe, te, saft og kage.
Kl. 19.00: Vi runder af med en sang, men man er velkommen til at blive siddende.

Der er et begrænset antal pladser, så det er godt at sikre sig en billet i god tid. Deltagelse koster 50 kr. for voksne. Børn under 18 år er gratis. Bestil madbilletter senest mandag den 8. oktober ved at skrive til: kontor@rhskole.dk og mærk “Madbillet til fællesspisning”. Selve betalingen sker ved middagen. Mulighed for køb af øl, vin og vand.

Velkommen!

Onsdag den 24. oktober
Kl. 19.30-21.00: "Slesvigs historie" v/ Mads Rykind-Eriksen.
Mads Rykind-Eriksen fortæller denne aften om Slesvigs fascinerende historie. I dette grænseområde levede dansksindede og tysksindede fredeligt sammen side om side i århundrede indtil nationalismen voksede frem i begyndelsen af 1800-tallet og skabte det politiske landkort, vi kender i dag med et dansk mindretal syd for grænsen og et tysk mindretal nord for grænsen.
På studieturen starter vi med at besøge det danske mindretalsgymnasium, Duborg-Skolen, i Flensborg, hvor vi skal møde skolens elevambassadører, der vil fortælle os om, hvordan det er at leve som dansk mindretal i Tyskland. Bagefter besøger vi det gamle voldanlæg Dannevirke.

Mads Rykind-Eriksen, forstander på Rødding Højskole og cand.mag. i historie og filosofi.

Lørdag den 27. oktober
Kl. 19.30-21.00: "Den, som mærker, at græsset gror …" Et højskoleforedrag ved komponisten og melodimageren, højskolemanden og fortælleren Erik Sommer.
Han kommer med sange og fortællinger om historierne bag sangene, om begivenheder og folk, der gennem årene har haft noget på hjerte. Aftenen er krydret med anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det, der kommer. Højskolesangbogen er for Erik Sommer historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt, og som har værdi for os som mennesker.

Søndag den 28. oktober
Kl. 9.40-12.00: "Livets tosserier." Noget om Halfdan Rasmussen. En fortælling i ord og toner v/ Lillian Hjort-Westh.
Halfdan Rasmussen er hele Danmarks rimsmed. Han er gået os i blodet og til hjertet. Vi er vokset op med hans ABC, og de fleste danskere kan synge "Den lille frække Frederik" udenad. Halfdan Rasmussen hører til vores sproglige DNA. Han er en glædesspreder, men hans glæde grunder sig på en dyb alvor. Lillian Hjort-Westh kan som få på en morsom og oplivende måde formidle facetterne i Halfdans liv.

Kl. 14.00-16.30: ”Med Grundtvig i kærlighed og krise” v/ Birgitte Stoklund Larsen.
For Grundtvig er glæden grundsubstansen i livet. Når vi bliver ramt af sorg, er det, fordi vi bliver kede af, at det, der gjorde os glade, nu er fraværende. Birgitte Stoklund Larsen har et indgående kendskab til Grundtvig, og i foredraget fortæller hun om, hvordan liv og værk hele tiden flettes sammen hos Grundtvig. Det gælder i hans prædikener og hans salmer, og især i de mange digte, han skrev om og til sin store kærlighed Marie – også efter hendes død. Disse digte har overraskende nok ikke fået megen opmærksomhed. Men de giver en fin indgang til de mere eksistentielle sider af Grundtvig, som gør ham nærværende og relevant også for mennesker i dag. Birgitte Stoklund Larsen har skrevet bogen "Paradisskyggen – med Grundtvig i kærlighed og krise".

Kl. 19.30-21.00: Fortællecaféen: "Advarsel! Fællessang kan virke stærkt vanedannende" v/ Erik Lindsø.
Det er fællessangen, der har lært os, at "hver fugl synger med sit næb". At synge sammen er ikke nogen nødvendighed. Mennesker kan godt eksistere uden at synge, og et samfund kan nok også få hjulene til at løbe rundt uden sang. Men én ting er sikkert: Uden sangen ville både livet og samfundet blive fattigere – og det uanset, hvor mange velfærdsgoder, vi plastrer det til med. At fornemme hverdagen som noget festligt og farverigt, at se det store i det små og løfte sløret for hverdagens små mirakler – det er den fortryllende oplevelse en god sang kan give os.

Mandag den 29. oktober
Kl. 9.40-12.00: ”Glæden er fælles – om livsglædens betydningsfuldhed hos K.E. Løgstrup” v/ Peter Aaboe Sørensen.
"Vi tror, det er så nemt at være glad, men der er ikke noget, der er nemmere at lade være med." Citatet er af den danske teolog og tænker K.E. Løgstrup. For Løgstrup er glæden både en forpligtelse og noget mellemmenneskeligt. "Glæden er altid større end os selv. Glæden er uden beregning; det glædelige er ikke det brugbare, men det, som vi ikke kan gøre noget som helst andet med end modtage. Glæden er glæde og det skabte."
Peter Aaboe Sørensen er idéhistoriker og Løgstrup-kender, og med Løgstrups tænkning vil han udfordre vores almindelige opfattelse af glæden ved at give den dybde og perspektiv.

Kl. 14.00-16.30: "Livtag med Jante. Om Aksel Sandemose og opgøret med janteloven" v/ Erik Lindsø.
En jante er slangudtrykket for en sølle mønt af laveste værdi. I byen Jante fødtes ti bud, og alle kan i søvne byens første bud: Du skal ikke tro, du er noget. Foredraget fortæller historien om Aksel Sandemose og den jantelov, han er ophavsmand til. Aksel Sandemose har om nogen undersøgt og kortlagt årsagerne til, at vi handler, som vi gør, mod os selv og hinanden, når snæversyn og smålighed tager overhånd.

Kl. 19.30-21.00: Fortællecaféen: ”Carl Nielsen og Højskolesangbogen” v/ Pia Dahl.
Carl Nielsen skrev ”Min fynske barndom”, måske den smukkeste danske bog om musikalitet, om taknemmelighed ved at eksistere, om ydmyghed, om livsglæde. Bogen er lille, men indholdet er stort. Mange sange i Højskolesangbogen er sat i musik af Carl Nielsen. Den store komponist rammer det enkle ord, med en autentisk tone. Men hvordan? Det er det, vi får belyst i denne fortælling.

Tirsdag den 30. oktober 
Kl. 19.30-21.00: Fortællecaféen: "Så syng da, Danmark – og så syng dig glad." V/ Mads Rykind-Eriksen, Pia Dahl og Erik Lindsø.
Vi har alle tre livet igennem levet med sangen og af sangen. Vi kan ikke forestille os et liv uden sang. Den glæde deler vi ud af med historier og sange – som optakt til, at du selv kan byde ind med en historie og en sang.

Onsdag den 31. oktober
Kl. 9.40-12.00: "En udsat blandt indsatte. Om en barndom i Horsens Tugthus blandt røvere og udbryderkonger" v/ Niels Ole Frederiksen.

Niels Ole Frederiksens far var præst i Danmarks mest afgrænsede kirkesogn, Horsens Statsfængsel. Mellem dette lidt mærkelige kirkesogns ydre, afgrænsede hegn og det lukkede fængsels høje ringmure er han født i det nordvestlige soveværelse i en af anstaltens funktionærboliger. Han blev døbt i dette sogns egen kirke Fængselskirken.  Niels Ole Frederiksen fortæller om dem, der har afsonet en dom i fængslet og om fanger, han har mødt, bl.a. udbryderkongen C. A. Lorentzen, hvis motto var: "Er der vilje, er der vej".

Kl. 19.30-21.00: Fortællecaféen:"Glæden kan ikke indhentes, men den kan indhente én". Om Søren Kierkegaard og livsglæden v/ Erik Lindsø.
At være glad er ikke det samme som at være tilfreds. Søren Kierkegaard siger: ”Hvad er glæde eller det at være glad? Det er i sandhed at være sig selv nærværende."
At være glad er heller ikke det samme som at være lykkelig. I dag lever vi en i kultur, der jagter lykken og det gode liv. Vi tror, der findes en opskrift på det gode liv – at det kan defineres og planlægges. Men med glæden er det anderledes. Den kan ikke indhentes, men den kan indhente én. Erik Lindsø tager dig med på opdagelse i noget af det smukkeste, Kierkegaard har skrevet – det lille skrift "Liljen på marken og fuglen under himlen." Når Kierkegaard beskriver glæden, er den spontan, ubetinget og i overflod.

Kl. 19.30-21.00: "Er Mellemøsten ved et vende punkt?" v/ Hans Henrik Fafner.
Islamisk Stat er nedkæmpet og Syriens præsident Assad ser ud til at have vundet borgerkrigen. Kronprins Muhammed har fuld fart på med at reformere Saudi-Arabien. Spørgsmålet er om der er ved at falde ro over regionen, eller om dette blot åbner op for nye konflikter. Og den israelsk-palæstinensiske strid, der af mange opfattes som kernen i det hele, synes længere fra en løsning end nogensinde. Journalist Hans Henrik Fafner tegner billedet op, og gennem egne betragtninger og små og store oplevelser tager han pulsen på en af verdens mest markante konfliktzoner. Han er medforfatter til bogen ’I Guds navn. Når religiøs radikalisme bliver voldelig’, som udkommer på forlaget FILO i dette efterår.

Hans Henrik Fafner har boet og arbejdet som journalist i Mellemøsten gennem mere end 20 år, hvor han i en lang årrække har været mellemøstkorrespondent for Weekendavisen og Dagbladet Information samt lavet nyhedsindslag til P1.

NOVEMBER

Torsdag den 1. november
Kl. 9.40-12.00: "Livet er det bedste, vi har. Eksistensfilosofiske efterklange" v/ Mads Rykind-Eriksen.
"Livet, det er livet værd, på trods af tvivl og stort besvær," synger vi med Jens Rosendal. Det er en af de sange, der har en eksistentiel efterklang. En efterklang er i musikalsk forstand den lyd, der bliver hængende i et rum, efter at den originale kilde er blevet tavsPå samme måde har livet sine efterklange, og det er ofte her, de væsentligste tanker bundefælder sig. Mads har – sammen med Anja – været forstander for Rødding Højskole i 11 år. Han fortæller om efterklange, der har haft betydning for ham selv.

Kl. 14.00-16.30: "Om end jeg måtte græde. Livsglædens eliksir" v/ Jørgen Carlsen.
"En rig mand er ikke nødvendigvis en lykkelig mand, men en lykkelig mand er altid en rig mand," siger Jørgen Carlsen. Vi har inviteret ham til at udfolde tanker hentet fra filosofi og litteratur om det gode liv.

Søndag den 11. november
Markering af 1. verdenskrigs afslutning i 1918 i fællesskab med Rødding Frimenighed og Rødding Sognekirke - 100 året for våbenstilstanden for
1. verdenskrig, der afsluttede krigen

Program
Kl. 9.30: Kirkegang i Rødding Frimenighed og Rødding Sognekirke. Ved frimenighedskirken lægges der efterfølgende blomster ved stenen for de 16 faldne

Kl. 11: Mindehøjtidelighed ved Gramvejens Kirkegård til minde om de 60 unge mænd, der faldt fra sognet under krigen

Kl. 12: Frokost på højskolen

Kl. 13: Kulturminister Mette Bock holder foredrag

Kl. 14: Kaffe og kage med sang

Kl. 14.45: Afrunding

Tilmelding til frokost inklusiv eftermiddagskaffe er nødvendig senest ondsdag den 6. november og koster 200 kr. Mærk mailen ”Våbenstilstand”. Betaling foregår ved frokosten.

Onsdag den 14. november
Kl. 19.30-21.00: "Koncert-fortællingen "Kærligt Hilset fra Ingenmandsland”" v/ kvartetten Svestar.
I november er det 100 år siden at Første Verdenskrig sluttede. Det markerer kvartetten Svestar med koncert-fortællingen "Kærligt Hilset fra Ingenmandsland". Sangene, musikken og fortællingerne er skrevet med afsæt i sangerinde Anne Roed Refshauges oldefars breve og dagbøger fra hans tid ved Østfronten. Beretningerne er på én gang rørende og barske og skildrer både de rædsler og afsavn, han oplever, men fortæller også om de glimt af håb, som holder ham oppe, når det hele ser håbløst ud.

Kvarten Svestar består af Anna Roed Refshauge, sang, Marie Sønderby klaver, Kirstine Sand, violin og Kirstine Elise Pedersen, cello.

Mandag den 19. november
Kl. 19.30-21.00: ”Bauhaus-skolens kvinder. Hvem, hvad og hvordan?” v/ Anja Rykind-Eriksen.

Søndag den 25. november
Kl. 19.30-21.00: "… og danser til himmelens stjerneskud" v/ Per Krøis Kjærsgaard.
"Sange skaber folk til et folk, livets og landets meningstolk," siger Per Krøis Kjærsgaard. Han indleder kurset med at stille spørgsmålene: Hvorfor er det nu, vi synger? Hvad er det ved fællessangen, der er så tiltrækkende – og vigtigt? Svarene indkredses gennem fællessang, anekdoter, video og fortælling.

Mandag den 26. november
Kl. 9.40-12.00: "Al sang er lovsang – et værn mod at ligegyldigheden tager magten i livet" v/ Erik Lindsø.
Enhver sang gemmer på en kærlighedserklæring til et eller andet, man sætter højt og vil prise: En årstid, et landskab, morgenstunden, den nedgående sol, sproget, fællesskabet, fortiden, der lever i os, og så meget andet. Erik Lindsø fortæller og introducerer sange, der underbygger hans synspunkter.

Kl. 14.00-16.30: "Hist hvor vejen slår en bugt – i Danmark er jeg født". H.C. Andersen og den danske sangskat v/ Johannes Nørregaard Frandsen.
H.C. Andersen betragtede sig selv som en sumpplante, der kom fra dybet og stræbte efter lyset. Hans liv og kunst består af stadige brud og en stor utilpassethed, der virkede som drivkraft. Foredraget skildrer den rastløse, rejsende, identitetssøgende mønsterbryder H.C. Andersen, som skabte verdenskunst, og som stadig overrasker ved sin måde at være moderne på. Johannes Nørregaard Frandsen er en eminent fortolker af den store eventyrdigter, og han fortæller om ham gennem de sange, H.C. Andersen også bidrog med.

Tirsdag den 27. november
Kl. 9.40-12.00: "Uden Hartmann, Weyse og de andre tyskere ingen højskolesang". Højskolesangbogen og sange fra vor store nabo v/ Karen Hanne Munk.
Det er meget vanskeligt som dansker at forstå sig selv kulturelt uden at kende til Tyskland og dette lands kulturhistorie. Sangene i Højskolesangbogen giver stof til eftertanke og refleksioner over, hvem vi er, hvilket bjerg af personligheder, traditioner og historiske kendsgerninger, vi balancerer på, og de er afgørende for, at vi befinder os, hvor vi gør. Store dele af den fællessangstradition, som hele Højskolesangbogen bygger på, tager sit udgangspunkt i den tyske komponist J.A.P. Schulz (1747-1800) og hans indflydelse på blandt andre C.E.F. Weyse (1774-1842). Foredraget vil dreje sig om den indflydelse, de tyske komponister havde på den danske skoleundervisning i oplysningstiden, hvor sangen ikke blot var et æstetisk, men også et pædagogisk-folkeligt anliggende.

Onsdag den 28. november
Kl. 9.40-12.00:"Giv mig Gud en salmetunge. Om den danske salmetradition" v/ Morten Skovsted.
Danmark indtager en særstilling i verden, fordi vi har så store salmedigtere. Nogle af vores største digtere er salmedigtere: Grundtvig, Ingemann, Brorson, Kingo m.fl. Salmerne rummer den fineste poesi i dansk lyrik. Hvad er det særlige ved den danske salmetradition? Hvad er forskellen på en sang og en salme? Fællessangen har fået en stor renæssance i Danmark, men salmesangen er i tilbagegang på den måde, at færre danskere kender vores salmer. Samtidig er det mange år siden, der er skrevet så mange nye salmer som nu. Hvorfor?

Kl. 14.00-16.30: "Grundtvig – den store folkeoplyser" v/ Jesper Moesbøl.
Ingen enkeltperson har sat sit præg så massivt på Højskolesangbogen som N.F.S. Grundtvig. Når man skal behandle ham i tekst og musik, kan der derfor vælges forskellige angrebsvinkler. Denne eftermiddag vil pianisten Jesper Moesbøll – selv en erfaren folkeoplyser – tage fat på netop den del af Højskolesangbogen, der fortæller noget om Grundtvig som den store folkeoplyser. Han var ikke alene den ideologiske inspiration bag folkehøjskolerne, men bag hele den kulturrevolution, der prægede Danmark i sidste tredjedel af 1800-tallet. Vil man fortælle historien om Grundtvig, gør man det bedst med hans sange.

Kl. 19.30-21.00: "Skovensomhed". Foredrag og koncert med musiker og komponist Katrine Stochholm, som har sat musik til digte af Emil Aarestrup, Viggo Stuckenberg, Jeppe Aakjær og Sophus Claussen.
Aarhusianske Katrine Stochholms soloalbum ”Danser Til Radio” indeholder otte stemningsfulde sange sunget med nerve og en inderlighed om relationen til sig selv, om   kærlighed og venskab. I sin drømmelignende musik låner hun poesi fra blandt andet digteren Emil Aarestrup.

Kl. 19.30-21.00: "At rejse er at leve. Fra Kina og Indien over Amerika og Mellemøsten2
v/ Mads Rykind-Eriksen.
Mads Rykind-Eriksen, forstander på Rødding Højskole, giver denne aften en rejseberetning fra sine tre store rejser: 1990: Ni måneder med den transsibiriske jernbane til Kina, videre til Thailand, Nepal og Indien til Pakistan sammen med sin kusine. 1995-96: Et år fra USA og Canada i nord over Mellemamerika til Bolivia i Sydamerika over land sammen med sin kone Anja og deres dengang to børn på hhv. 1 og 4 år. 2000-2001: fem måneders rejse i bus gennem Rusland over Sortehavet til Tyrkiet, videre til Syrien, Jordan og Israel til Egypten med sin kone og deres på det tidspunkt fire børn på hhv. 0, 2, 6 og 9 år. 2010: 17 dages rygsækrejse med fly, bus, færge og tog til Marokko og de ældgamle kongebyer Marrakesh og Fez samt Saharaørknen med sin kone og på det tidspunkt syv børn på hhv. 1, 3, 7, 10, 13, 17 og 20 år. 
      Med billederne fra rejserne vil Mads Rykind-Eriksen fortælle om, hvordan det er at rejse alene og som familie og hvilke overvejelser man gør før afrejsen. Desuden vil Mads Rykind-Eriksen fortælle om de kulturer, han mødte på rejserne, ligesom de mange uforglemmelige oplevelser undervejs. Fx opholdet på et indisk munkekloster, da han blev jagtet af et næsehorn i Nepal, opsendelsen af et rumskib fra USA, krokodillejagt på Amazonfloden og mødet med en tidligere russisk soldat, der var med i kampene ved Stalingrad og den arabiske kultur.

Torsdag den 29. november
Kl. 9.40-12.00: "Her har jeg rod, herfra min verden går". Sangen som ophav til den danske identitetshistorie v/ Georg Metz.
Georg Metz vil gennemgå et udsnit af den danske sangskat til belysning af dansk identitet og historie. Han vil benytte sig af sangskatten til at tage et kig på danskerne igennem alt fra folkeviserne til Benny Andersen, og han fortæller om forfatterne, om komponisterne, om den historiske kontekst og opførelsessammenhængene. Overstrøget med sine velkendte skarpe holdninger kommenterer han desuden den historiske relevans med et samtidsperspektiv.

Kl. 20.00: Koncert med Den danske Salmeduo – Christian Vuust på saxofon og klarinet og Hans Esbjerg på klaver.
Duoen laver stemningsfulde nyfortolkninger af danske salmer i et frugtbart møde mellem den nordiske folketones enkelhed, den amerikanske jazztraditions legende improvisationer og den klassiske musiktraditions nænsomhed. Den røde tråd er de utroligt smukke og livskraftige salmer, som den danske musiktradition er beriget med – med melodier og harmonier enhver moderne komponist kan misunde. Mange af disse salmer har været en del af almindelige danskeres hverdag i hundreder af år. Med andre ord er salmerne danske klassikere, sange der bliver stående. Den Danske Salmeduo har lavet en række spændende nye bud på, hvordan disse sange kan spilles – med respekt for det musikalske udgangspunkt og fornemmelse for den tekstlige baggrund.

Fredag den 30. november
Kl. 9.40-12.00: "With A Little Help From My Friends". The Beatles som fællessang v/ Per Vium.
The Beatles er toppen af den 1960'er- og 70'er-musik, som forandrede den musikalske verden for altid. Det legendariske makkerpar Lennon/McCartney er nu repræsenteret med tre sange i Højskolesangbogen. Hvad er det særlige ved sangene, som The Beatles udødeliggjorde? Hvorfor holder de? Passer de ind i den danske fællessangstradition? Til at svare på disse og mange andre spørgsmål findes ingen bedre end den danske Beatles-ekspert Per Vium.

Kl. 14.00-16.30: "Den, som mærker, at græsset gror …" v/ Erik Sommer.
Et højskoleforedrag ved komponisten og melodimageren, højskolemanden og fortælleren Erik Sommer, der på bedste vis runder kurset af med sange og fortællinger om historierne bag sangene, om begivenheder og folk, der gennem årene har haft noget på hjerte. Eftermiddagen er krydret med anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det der kommer. Højskolesangbogen er for Erik Sommer historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt, og som har værdi for os som mennesker.

DECEMBER

Onsdag den 5. december
Kl. 17.00-19.00 + 19.30-21.00: Mad og fællessang på Rødding Højskole - samt foredrag med Nadia Mansourfra Libanon.

Program
Kl. 17.00: Fællesspisning, som indledes med velkomst og sang.
Kl. 17.45: Fællessang hvor lærere, elever og folk fra byen motiverer en sang.
Højskoleelever arrangerer kreativ værksted og leg for børnene.
Kl. 18.45: Kaffe, te, saft og kage.
Kl. 19.00: Vi runder af med en sang, men man er velkommen til at blive siddende.

Der er et begrænset antal pladser, så det er godt at sikre sig en billet i god tid. Deltagelse koster 50 kr. for voksne. Børn under 18 år er gratis. Bestil madbilletter senest søndag den 2. december ved at skrive til: kontor@rhskole.dk og mærk “Madbillet til fællesspisning”. Selve betalingen sker ved middagen. Mulighed for køb af øl, vin og vand.

Kl. 19.30-21.00: Foredrag (gratis): "Fra dobbeltliv til ærlighed. “Perker"-piger på kanten" v/ Nadia Mansour.
”Jeg er dansker, araber, mor, fodboldspiller, forsker, underviser… og meget mere. Jeg er opvokset i Vollsmose, og har baggrund i en muslimsk familie, der til dags dato skifter mellem at smide mig ud og ind af familien. Siden jeg var 18 år, har jeg kæmpet for at vise dem, at jeg vil dem. Men mit liv er for frigjort, for dansk, og ifølge dem, kommer jeg i helvede.
Velkommen til min historie. I får et indblik i, hvordan jeg har kæmpet mig ud af et liv med skyld og skam gennem hele min opvækst, og hvordan jeg fortsat kæmper med savn og ensomhed. Vi kommer til at diskutere integration, kulturmøder og hvordan man kan sætte sig ind i andres perspektiv, når de for eksempel som mine forældre går mere op i religionen end relationen til mig.”

Velkommen!

Fredag den 28. december
Kl. 19.30-21.00: ”Hvorfor er danskerne danske?” v/ Uffe Østergaard.
Uffe Østergaard troede engang, at den nationale identitet ville forsvinde til fordel for en europæisk. I dag erkender han, at han tog fejl. "Danskheden er stærkere, end vi tror," siger han. I foredraget forklarer Uffe Østergaard, hvad der har skabt den danske nationalitet, og hvad der har haft indflydelse på den måde, vi i dag opfatter os selv på. "Jeg siger ikke, det er Luther og Grundtvig, der har skabt danskerne, men grundlaget blev lagt med dem," lyder det fra Uffe Østergaard, der mener, at den danske nationalitet er så stærk, at den, uden vi tænker over det, har det med at spænde ben for danskere med anden etnisk og kulturel baggrund i deres forsøg på at blive ”rigtig danske”.

Lørdag den 29. december
Kl. 9.30-12.00: ”Rundt om Holger Drachmann” v/ Lillian Hjorth-Westh.
Holger Drachmann var dansk digter og maler. Han levede fra 1846 til 1908. Mange kender ham fra vores dejlige midsommervise ”Vi elsker vort land”. Holger Drachmann har en spændende og farverig historie. Han var en fremragende og eftertragtet kunstmaler, en stor digter og en tiltrækkende mand. Han havde en del kvinder, koner og muser. Ikke mindst det sidste gør Drachmanns liv til en stor farvepalet.

Kl. 14.00-16.30: ”Korrespondent i krydsild” v/ Steffen Jensen.
Gennem sin lange karriere har Steffen Jensen dækket utallige krige og konflikter i Mellemøsten, blandet andet borgerkrigen i Libanon, den israelske invasion i 1982, kampene i Libanon 2006 og Det arabiske Forår siden 2010. Med afsæt i jobbet som journalist i krigs- og krisezoner underviser Steffen Jensen i dag også på Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus. Foredraget er en personlig beretning om Mellemøstens komplicerede sammenhænge og fantastisk fascinerende forhold.

Søndag den 30. december
Kl. 14.00-16.30: “Humor som livets alvor” v/ Georg Metz.
Georg Metz er journalist, forfatter og debattør. I debatten graver han et spadestik dybere end de fleste. Han blander sig, fordi han vil gøre op med ligegyldiggørelsen af livet. Georg Metz tør tage alvoren alvorligt. Derfor er han også en morsom mand. Med et glimt i øjet og med latterens lyst kombinerer han på begavet vis det muntre med det alvorlige.

Kl. 19.30-21.00: ”Så syng da, Danmark, lad hjertet tale!” Sang- og fortælleaften v/ Mads Rykind-Eriksen.

Mandag den 31. december
Kl. 14.00-16.30: ”Kan du høre englene synge? Engle mellem overtro, fænomen og kunst" v/ Kirsten Rykind-Eriksen.
Engle kendes fra oldtiden, hvor de er budbringere, og fra den kristne kunst. Engle optræder i store mængder ved juletid. Men også i dagligdagen spiller engletroen en rolle for mange mennesker. Hvem har ikke brugt sætningen: ”En engel holdt hånden over os i dag”, hvis man har været ude for alvorlige hændelser – og overlevet! I foredraget kommer vi ind på engledyrkelsen før og nu, og hvad den er udtryk for.

JANUAR 2019

Tirsdag den 1. januar
Kl. 13.30-15.30: "Rundt i den humoristiske verden" v/ Lillian Hjorth-Westh.
“Smilet er den korteste afstand”er titlen på Victor Borge biografi. Der kan være langt imellem os, men med smilet reduceres afstanden. Benny Andersen siger det i et digt:
Her står vi ved siden af hinanden
med en afstand på titusind mil
uden mod til at skyde genvejen
på sådan cirka et smil.
Dirch Passer sagde: "Man kan ikke være sur på den, man griner sammen med."Vi lægger ud med et causeri, der vil berøre vore store og givende humorister, der på forskellig måde stadig får os til at grine: Dirch Passer, Osvald Helmuth, Gøg og Gokke, Halfdan Rasmussen m.fl.

Kl. 20.00: Nytårskoncert med Fromseier Hockings.
En duo, der består af Ditte Fromseier (violin, bratsch, sang) og Sigurd Hockings (guitar, sang). Sammen har de optrådt i hele verden i snart 15 år og begge er de uddannede ved Det Fynske Musikkonservatoriums folkemusiklinje. Ditte og Sigurd er to af de mest turnerende musikere på den danske folkemusikscene og måske kender nogle især Ditte fra udsendelserne Sommersang i Mariehaven, hvor hun i en årrække var fast medlem af husorkesteret. I 2015 vandt de Danish Music Award som årets sangere og musikere.

Onsdag den 2. januar
Kl. 9.30-12.00: ”Livet er i det mindste en historie værd” v/ Erik Lindsø.
Vi lever livet forlæns, men i livshistorien forstår vi det baglæns. Enhver livshistorie er et tilbageblik, som rummer beretninger om tro, håb og kærlighed. Vi fortæller vores lykke og vores ulykker, vores stjernestunder og vore sorger. Når vi fortæller vores liv for hinanden, deler vi også vores skæbne med hinanden, og skæbnefællesskaber er de stærkeste fællesskaber, der findes. Du kan forlade mig, og jeg ser dig måske aldrig igen, men den historie, du fortalte mig, bliver altid stående tilbage.
Erik Lindsø har i mange år undervist i erindringsskrivning og har skrevet bogen “Livet er i det mindste en historie værd” om nødvendigheden af, at vi giver os tid til at få vores liv fortalt og gjort til en god historie.

Kl. 19.30-21.00: ”USA – kultur og identitet. Hvordan påvirker det os?” v/ Mads Fuglede.
Siden Anden Verdenskrig har vi levet i det amerikanske århundrede. Få nationer har præget sine omgivelser så afgørende som USA. Og man kan ikke skille begreberne globalisering og amerikanisering fra hinanden. For millioner af mennesker er amerikansk livsstil et ideal. For andre er det en trussel mod traditioner og nationale værdier. Endvidere kan ingen nationer nogetsteds handle uden at medtænke, hvorledes de politiske vinde blæser i Washington. USA's præsident er ikke bare amerikanernes leder, men en politisk aktør, hvis holdninger præger vores alles liv – direkte og indirekte. Amerikansk kultur og identitet har mange fascinerende facetter, som dette foredrag vil give et nærmere indblik i.

Onsdag den 7. januar
Kl. 13-14.30: "Beretninger fra arbejdet i Det Etiske Råd" v/ Jacob Birkler.
Bioteknologi sætter os i stand til at skabe, fastholde og afslutte liv på en lang række nye måder. Men det vi ”kan” gøre hænger ikke altid sammen med det vi ”bør” gøre. Foredraget fokuserer på de mange udfordringer, der opstår når vi lægger livet og døden i menneskets hænder. Aktuelle etiske spørgsmål inddrages fra arbejdet i Det Etiske Råd med særlig fokus på de mange etiske dilemmaer, der opstår ved livets begyndelse og afslutning.

Jacob Birkler (født 1974) er filosof, forfatter, debattør og foredragsholder og har været medlem af Det Etiske Råd fra 2010-2016, fra 2011 som formand. Jacob Birkler er cand.mag. i filosofi og psykologi fra Aarhus Universitet i 2000, AC-underviser på Ribe Amts Sygeplejeskole fra 2000 til 2005, lektor på jordemoderuddannelsen, UC-Syd fra 2005, ph.d. i medicinsk etik fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet i 2009.

Jacob Birkler har bidraget med artikler i fagblade og videnskabelige tidsskrifter og er blandt andet forfatter til ”Bogen om provokeret abort - perspektiver og udfordringer” (2014). Herudover møder man ham ofte som debattør i danske medier samt som klummeskribent i Kristeligt Dagblad.