Journalistik & Mellemøsten

Vil du være journalist? Er du simpelthen bidt af at skrive? Vil du læse journalistik på en af journalistuddannelserne? Og vil du med på en hæsblæsende tur til Mellemøsten?

Siden slutningen af 1990`erne har jeg arbejdet med undersøgende journalistik og kulturstof - primært som reportagejournalist. Læs mere »

Overvejer du at blive journalist? Og har du lyst til at møde mennesker og fortælle historier? Vil du skrive, lave podcasts, eksperimentere med TV/video og tage billeder af livet? Og vil du med på en hæsblæsende og oplevelsesrig tur til Israel/Palæstina?

Så er journalistik på Rødding Højskole noget for dig. Faget henvender sig både til dig, der vil til optagelsesprøve på journalistuddannelserne – og til dig, der gerne vil være bedre til at skrive, formidle, kommunikere og få et indtryk af journalistikkens verden.

Fagets formål - hvad vil vi med dig?
Medierne spiller en central rolle i vores hverdag og i vores demokrati. Medier har magt og indflydelse til at sætte en dagsorden – ja, til at ændre hele samfund. Journalistik kan være banal, ligegyldig sladder, ­ men kan også stille kritiske og afgørende spørgsmål til samfundets beslutningstagere.

På Rødding Højskole lærer du at forstå den journalistiske tankegang, får indblik i den politiske dagsorden, indsigt i redaktionsmøder, samt aktuel viden om mediernes rolle og udfordringer i en moderne verden - og hvordan du kan blive en del af denne verden.

Helt grundlæggende lærer du at skrive bedre og skarpere og bruge dit sprog aktivt. Hvis det er din plan, vil du – med dette i bagagen – være velforberedt til optagelsesprøverne på Journalistikhøjskolen/DMJX i Aarhus eller Center for Journalistik, Syddansk Universitet i Odense. En lang række gamle Rødding-elever på journalistuddannelserne i Aarhus og Odense kan bekræfte, at faget har været det afgørende skridt i at komme ind på deres drømmestudie.

Fagets indhold – hvad skal du gennem?
Faget er delt i to perioder. I første periode arbejder vi med grundlæggende journalistiske metoder og introducerer dig for journalistiske genrer og arbejdsredskaber. I anden periode kobler vi det journalistiske med temaerne integration og islam samt en fantastisk studierejse til Israel/Palæstina. Med andre ord: Først lærer du at skrive journalistisk, dernæst praktiserer du det ude i den virkelige verden.

Mellemøsten - og rejsen derned
God journalistik tager afsæt i det direkte møde mellem mennesker og meninger – det er ude i det virkelige liv, de gode historier findes. Og Israel/Palæstina er i allerhøjeste grad en del af det virkelige liv – både globalt og her i Danmark. Fra Mellemøsten udspringer store konflikter, store spørgsmål – og heldigvis også stor skønhed, tolerance og drømme.


På Rødding Højskole har vi i årevis beskæftiget os med Mellemøsten og har et meget omfattende netværk af personer med rod i området, både her i Danmark og rundt omkring i Israel/Palæstina: Journalister, korrespondenter, politikere, aktivister, terrorister, frihedskæmpere, soldater, redaktører, studerende, religiøse fanatikere – ja, alle mulige mennesker med en anden verdensforståelse end vores egen. Deres liv og skæbne ligger ofte fjernt fra vores, og du skal møde dem, fordi du hver dag har hørt om dem i din nyhedsstrøm. Og fordi de er en del af virkeligheden.

Derfor rejser vi derned og står på steder, hvor den jødiske, kristne og muslimske kultur og religion tørner sammen. Her hører vi andre tale, end dem der dagligt kommer til orde. Alt sammen på baggrund af en solid introduktion og forberedelse til Mellemøstens historie, kultur og religion samt den nuværende konflikts internationale betydning.

Det er en fantastisk rejse – intense dage, der vil udfordre din opfattelse af virkeligheden og ændre dit syn på verden!

Generelt om journalistik på Rødding Højskole
For hvert forårs-­ og efterårshold skaber vi et helt særligt forløb med udgangspunkt i de begivenheder, der sker omkring os, så vi giver dig de bedste forudsætninger for at bestå optagelsesprøverne til journalistuddannelserne i Aarhus og Odense.

Vi indleder med at introducere de grundlæggende arbejdsredskaber og metoder inden for journalistik. Vi beskæftiger os siden med den journalistiske arbejdsproces – fra den første idé over research, kildekritik, interview, skriveproces og dokumentation til den færdige artikel. Du vil komme til at skrive en række artikler – fra almindelig nyhedsformidling over portrætter, referater og klummer til anmeldelser og reportager. Så vi har indimellem travlt – deadlines skal overholdes, der skal coaches og gives feedback.

Rødding Højskole går op i kvalitetsskrivning, grammatik og tegnsætning. Derfor har vi også en række sidefag, f.eks. Skriveværksted og Grammatik for nørder, som du kan vælge for at blive endnu skarpere.

Intensivt forberedelseskursus
Hvert forår tilbyder vi desuden et 14 dages intensivt kursus op til journalistprøverne på DMJX i Aarhus eller SDU i Odense. I 2019 ligger kurset fra den 24. marts - 6. april.

Læs om kurset ”Journalistik. Bliv klar til optagelse” her.

Mødet med virkeligheden i Danmark
Som en del af undervisningen tager vi en tur til København, hvor vi tidligere har deltaget i redaktionsmøder på Dagbladet Information og Berlingske samt besøgt blandt andet Politiken, Ekstra Bladet, DR Byen, Radio24syv og Zetland - for at få indblik i den journalistiske mangfoldighed.

Undervejs i forløbet kobler vi journalistikken med temaerne islam, integration og Mellemøsten. I den forbindelse har vi blandt andet besøgt Gellerupparken, Bazar Vest, Jelling Flygtninge Center og Vollsmose samt talt med imamer fra Islamisk Trossamfund i deres moske i henholdsvis Aarhus og Odense. Og vi har interviewet borgmestre, politikere og ganske almindelige mennesker om de udfordringer, vi står overfor i mødet med den globale flygtninge- og migrationskrise. Du kommer således tæt på.

Vi får også besøg af redaktører og aktører, der til hverdag beskæftiger sig med journalistik, politik og integrationsspørgsmål, og som vil komme med indlæg, der lægger op til debat.

Hvert forløb sluttes af med, at vi har vi skrevet artikler samt lavet et magasin på baggrund af vores rejse til Israel/Palæstina.

Samarbejde med Constructive Institute: Constructive journalism, Aarhus Universitet
Journalistikken står i dag i en historisk troværdighedskrise, hvor etablerede medier dagligt kæmper om lyttere, seere og læsere i en strøm af misinformation og fake news, og hvor journalister tilskrives samme troværdighed som brugtvognsforhandlere og politikere.

På Rødding Højskole har vi indledt et samarbejde med Constructive Institute: Constructive journalism, Aarhus Universitet, der skal være med til at genoprette tilliden til journalistikken - ikke mindst gennem udbredelsen af tankerne om konstruktiv journalistik. Journalistik, der ikke kun arbejder med konflikter, død og elendighed, men journalistik der vil inspirere, se på muligheder og undersøge de gode perspektiver i verden. Du får således en enestående mulighed for at arbejde med nogle af de allernyeste idéer og arbejdsmetoder inden for den journalistiske verden.

 

Sidefag
Vi har en lang række spændende og relevante sidefag for dig, der vælger Journalistik & Mellemøsten. Det betyder, at der er fag, som er oplagte at vælge, hvis du ønsker at gå mere i dybden inden for Journalistik & Mellemøsten. Men du kan også gå i bredden ved at vælge sidefag af ren interesse, uden at det knytter sig til hovedfaget. Du vælger 8 forskellige sidefag i løbet af dit ophold. Se nærmere forklaring under skema og se alle sidefag her.